Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Φιλοτουρκικό "πραξικόπημα"! "Πόλεμος" στο Κογκρέσο για τουρκικά F-16 και τα χατίρια του Μπάιντεν

Αναβρασμός στους Δημοκρατικούς-Μετά τον Μενέντεζ κόλαφος και ο Παλόνε κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν

Γράφαμε και χθες πως το Κογκρέσο ετοιμάζεται να δώσει την έγκριση του στην αγορά μαχητικών F-16 VIPER, λόγω της στάσης της Άγκυρας στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έκανε μια άτυπη δήλωση στους βασικούς Γερουσιαστές και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, ζητώντας την αποδοχή του αιτήματος της Τουρκίας. Σύμφωνα με την The Wall Street Journal, Αμερικανοί αξιωματούχοι με γνώσεις του ζητήματος δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία για τους πυραύλους για να μετρήσει το επίπεδο υποστήριξης στο Κογκρέσο για μια ξεχωριστή πρόταση πώλησης 40 νέων F-16 στην Τουρκία.

Και ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις. 

Ο Δημοκρατικός Φρανκ Παλόνε,  Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από το 1993, Αμερικανός δικηγόρος και πολιτικός που υπηρετεί ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ για την 6η περιφέρεια του Νιου Τζέρσεϊ, ξεσπάθωσε σχετικά με την τουρκική στάση και την αβάντα του Λευκού Οίκου. 

'Καταδικάζω έντονα την προτεινόμενη πώληση όπλων στην Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να επιβραβεύσουν την Τουρκία με νέα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, δεδομένου ότι το καθεστώς Ερντογάν έχει μακρύ ιστορικό παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποσταθεροποιητικών ενεργειών και αδυναμίας τήρησης των δεσμεύσεων του ΝΑΤΟ' αναφέρει σε παρέμβασή του. 

Σημειώνει επίσης πως τους τελευταίους μήνες, ο Ερντογάν έχει κάνει πενιχρά ανοίγματα "για να επιστρέψει στην καλή μας διάθεση".

"Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υποθέσουν ψευδώς ότι αυτή η πώληση θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να σταματήσει τις θανατηφόρες ενέργειές του και να αλλάξει τη διπλωματία του. Αυτή η πώληση θα τον ενθαρρύνει μόνο και θα του δώσει τους πόρους για να συνεχίσει τις πολεμοκάπηλες πρωτοβουλίες του στον Καύκασο και πέραν αυτού. Δεν μπορώ να υποστηρίξω καμία ενέργεια του Κογκρέσου που θα βοηθούσε την Τουρκία να αυξήσει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο".

Προ ημερών όπως ανέφερε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ και ο φιλέλληνας Αμερικανός Γερουσιαστής Μεντέντεζ δήλωσε το αυτονόητο για την πολύ μεγάλη πρεμούρα της κυβέρνησης Μπάιντεν, να δώσει στην Τουρκία αεροσκάφη F-16 VIPER, ενώ η Άγκυρα παίζει το δικό της ύποπτο παιχνίδι ακόμα και κατά των ΗΠΑ.   

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Robert Menendez τόνισε :  «Πρέπει να αποφασίσουμε αν η Τουρκία είναι το είδος του συμμάχου του ΝΑΤΟ που περιμένουμε. Σε πολλά πράγματα λειτουργεί με τρόπους που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντά μας. Ο Λευκός Οίκος πρέπει να καταλάβει ότι η Τουρκία βρίσκεται υπό τον Ερντογάν».

Άγγελος Ρούσσος

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου