Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Ελληνική κινητοποίηση στις ΗΠΑ! Επιστολή στον Μπάιντεν: Η Τουρκία διακινδυνεύει απερίσκεπτα έναν πόλεμο εντός του ΝΑΤΟ

Kαυστική επιστολή του ελληνικού λόμπι στην Ουάσιγκτον, καθώς οι εκτιμήσεις ειδικών προβλέπουν εθνικό "καύσωνα" με ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο

Το American Hellenic Institute έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, υπενθυμίζοντας στην αμερικανική διοίκηση ότι κάθε φορά που η Τουρκία χρησιμοποιεί αεροπλάνα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο, παραβιάζει τον Νόμο Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων (AECA), που ορίζει ότι οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιούν στρατιωτικό εξοπλισμό που παρέχεται από τις ΗΠΑ μόνο για νόμιμη αυτοάμυνα.

Oποιαδήποτε περαιτέρω αμερικανική πώληση όπλων στην Άγκυρα πρέπει τουλάχιστον να περιοριστεί, με αποτροπή της χρήσης αμερικανικών όπλων με τρόπο που να κινδυνεύει με ξέσπασμα σύγκρουσης με την Ελλάδα.

«Σας προτρέπουμε να εφαρμόσετε τον αυστηρότερο έλεγχο σε οποιαδήποτε πιθανή πώληση ή μεταφορά F16 ή οποιουδήποτε σημαντικού οπλικού συστήματος στην Τουρκία», σημειώνεται στην επιστολή.

Η Ελλάδα δεν παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο, είναι αναγκασμένη να αναπτύξει τα δικά της μαχητικά και να εμπλακεί με τουρκικά αεροσκάφη για την άμυνα του εναέριου χώρου και του εδάφους της. Η Τουρκία διακινδυνεύει απερίσκεπτα έναν πόλεμο εντός του ΝΑΤΟ, και η χορήγηση νέων/αναβαθμισμένων F-16
είναι κίνηση εξίσου απερίσκεπτη.

Ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) Νικ Λαριγάκης έγραψε στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν ενόψει της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου 2022. Η επιστολή του Λαριγάκη διακωμωδεί την ηγεσία της Ελλάδας σε όλους τους τομείς που είναι σημαντικοί για την προώθηση των Η.Π.Α. συμφέροντα στην περιοχή.

Στην επιστολή, ο Πρόεδρος Λαριγάκης υποστηρίζει ότι η συνάντηση αποτελεί ευκαιρία για τον Πρόεδρο Μπάιντεν να δεσμευτεί για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας, την οποία η Τουρκία έχει απειλήσει και αμφισβητήσει με πολλούς τρόπους. Ο κ. Λαριγάκης τόνισε επίσης τις θετικές τάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας καθώς και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως ηγέτης στην περιοχή που είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία κατά τη συνάντησή σας με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη να δεσμευτείτε για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας, που αμφισβητούνται με πολλούς τρόπους από την Τουρκία», έγραψε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να επιδείξουν ισχυρή, αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της Ελλάδας συνεχίζοντας να ενισχύουν τις σχέσεις σε όλους τους τομείς και εφαρμόζοντας το κράτος δικαίου στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της», συμπληρώνει.

Η καυστική επιστολή του ελληνικού λόμπι στην Ουάσιγκτον έρχεται καθώς οι εκτιμήσεις ειδικών προβλέπουν εθνικό "καύσωνα" με ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Όπως γράφαμε νωρίτερα στο Πενταπόσταγμα, εκτός και αν η Άγκυρα επιλέξει τουρκικά ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο, προς τις αρχές Ιουλίου, Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα, θα βρεθούν σε νέα κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο. Να θυμίσουμε εδώ πως η Τουρκία διεκδικεί μια τεράστια περιοχή ως υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ που φτάνει ακόμα και στα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κρήτης καθώς η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει σε κανένα ελληνικό νησί το δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ η Αθήνα ήδη παρακολουθεί την πορεία του και δεν αποκλείεται, ειδικά μόλις περάσει την Σικελία και έχοντας σκοπό να περάσει νοτίως της Σαντορίνης, αρχικά να το επιτηρεί ένα από τα υποβρύχια του Ελληνικού στόλου και στη συνέχεια όσο θα πλησιάζει σε χώρο ελληνικής δικαιοδοσίας και συγκεκριμένα μέσα στο FIR Αθηνών και το μοναδικό διαθέσιμο προς το παρόν αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion.

Οι ΗΠΑ μπορεί να θέλουν την Τουρκία στο “δυτικό άρμα”, εξ’ ου και η πρόταση Μπάιντεν για αναβάθμιση των τουρκικών F16 και πιθανή πώληση αεροσκαφών στην Άγκυρα, ωστόσο υπάρχουν “κόκκινες γραμμές” που ορθώνονται εκεί που θίγονται ζωτικής σημασίας συμφέροντα για τις ΗΠΑ και τη δομή του ΝΑΤΟ, και ειδικότερα στο Κογκρέσο, το οποίο πολλές φορές έχει σταθεί εμπόδιο στους εκβιασμούς Ερντογάν, κυριαρχεί ακόμα η αντι-τουρκική στάση.

Φαίνεται πως οι ελληνικές φωνές στην Ουάσιγκτον ηχούν δυνατά ενόψει της συνάντησης της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας με την αμερικανική, προειδοποιώντας για την αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας στο πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αξιοποιούνται ως μαγνήτης της Άγκυρας στον δυτικό πόλο.

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου