Νότια της Κρήτης πλέει αυτή την στιγμή το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Cobalt Explorer, επάνω στις περιοχές των ελληνικών ερευνών για υδρογονάνθρακες που εγκατέλειψε η γαλλική Total.
Το σκάφος πλέει στα διεθνή ύδατα με ταχύτητα 15 κόμβων και παρακολουθείται από τους παράκτιούς σταθμούς παρατήρησης του ΠΝ.
Στην περιοχή πλέει μία τουρκική φρεγάτα κλάσης “G” προερχόμενη από την δύναμη που προστατεύει την Λιβύη και κατευθύνεται για συνοδεία του μία άλλη φρεγάτα από τον τουρκικό ναύσταθμο του Ακσάζ, μόλις πλεύσει ανατολικότερα.
Στις αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει γεωτρήσεις. Πού; Εδώ είναι το ερώτημα. Τα πλούσια στοιχεία που συνέλεξε ανενόχλητο το ερευνητικό Oruc Reis στην τρίμηνη κρουαζιέρα του στα ελληνικά νησιά, το 2020, θα είναι ο βασικός οδηγός του.
Δηλαδή θα κινηθεί, εννοείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από τα νοτιοανατολικά του συμπλέγματος της Μαγίστης μέχρι την Ρόδο και την Κάρπαθο. Χωρίς να υπάρξει και πάλι καμία αντίδραση από ελληνικής πλευράς, τουλάχιστον για όσο εξακολουθεί να βρίσκεται στην εξουσία η νυν κυβέρνηση.
Ο όγκος του είναι εντυπωσιακός: Μήκος 238 μέτρων και πλάτος 42 μέτρα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι διαθέτει μηχανήματα ερευνών έβδομης γενιάς που εκτελούν την γεώτρηση σε 15% μεγαλύτερο βάθος και κάνουν τις αναλύσεις στον μισό χρόνο από τα άλλα γεωτρύπανα που διαθέτει η Τουρκία σήμερα.
Διαθέτει πύργο γεώτρησης ύψους 104 μέτρων.
Έχει πλήρωμα 200 ατόμων και μπορεί να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος 12.200 μέτρων.
Η τουρκική κρατική ραδιοτηλεόραση μεταδίδει μάλιστα πως: «Το τέταρτο πλοίο-γεωτρύπανο της Τουρκίας αναμένεται να ελλιμενιστεί στο λιμάνι Τάσουτζου του Μέρσιν στις 19 Μαΐου».
Το πλοίο το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι Όκπο της Νότιας Κορέας στις 7 Μαρτίου και πλέει τώρα στα ανοιχτά της Αλγερίας, θα αποτελέσει το τέταρτο μέλος του στόλου των πλοίων-γεωτρύπανων που αποτελείται από τα Φατίχ, Κανουνί και Γιαβούζ.
To Cobalt Explorer αποτελεί το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας και φαίνεται ότι κατευθύνεται προς την Μερσίνα, όπου θα φτάσει στις 19 Μαΐου για να μετονομαστεί σε «Αλπ Αρσλάν», δηλαδή θα λάβει το όνομα του Τούρκου αρχηγού της στρατιάς που νίκησε τους Βυζαντινούς Έλληνες στην καθοριστική μάχη του Ματζικέρτ το 1071 μ.Χ. και εδραίωσε την τουρκική παρουσία στην Μικρά Ασία.
PRONEWS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου