Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Τι κάνει η Ουάσιγκτον για τις τουρκικές απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου; Βλέπει τα …τρένα να περνούν και χαιρετά τους επιβάτες!

Σήμερα Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η διαδικτυακή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου.

Είναι η γνωστή τριμερής συν 1, που ξεκίνησε επί υπουργίας του Μάικ Πομπέο, ενός Ρεπουμπλικάνου πολιτικού, που διατήρησε καλή στάση για την Κύπρο στη διάρκεια της θητείας του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είχε και έχει τη δική του θέση στα θέματα του νησιού, που είναι διαφορετική από αυτή των γραφειοκρατών.

Με την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, οι γραφειοκράτες προσπάθησαν να «σκοτώσουν» την ιδέα της τριμερούς συν ένας, για τον εξής ένα και μοναδικό λόγο. Επειδή δεν άρεσε από την αρχή στην Τουρκία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προτείνει την υποβάθμιση της, αλλά αρνήθηκαν να «υπακούσουν» η Ιερουσαλήμ, η Αθήνα και η Λευκωσία (επί υπουργίας του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη). Η συνεχής άρνηση για την υποβάθμιση, έδειξε ότι όταν προασπίζουν οι χώρες τα εθνικά τους συμφέροντα, οι υπερδυνάμεις αρκετές φορές κάνουν ένα βήμα πίσω.

Έτσι σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση διαδικτυακά -είναι η νέα μόδα στις διεθνείς σχέσεις- επειδή τα προγράμματα των τεσσάρων υπουργών δεν συνέπιπταν για την πραγματοποίηση της κατ’ ιδίαν συνάντησης. Ήταν επίσης πρόβλημα και το θέμα της ασθένειας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος διαγνώστηκε με τον κορωναϊό και για δέκα μέρες δεν μπορεί τα ταξιδέψει.

Σημασία μεγάλη έχει ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, που σημαίνει ότι έχασε η γραφειοκρατία, για μία ακόμη φορά, και επικράτησε η θέση ότι η συνεργασία Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου είναι μεγάλη υπόθεση για να αφεθεί η τύχη της στις διαθέσεις της κατοχικής Τουρκίας.

Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρίσκονται οι πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η διεύρυνση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και της ασφάλειας.

Βεβαίως, δεν υπάρχει περίπτωση να μην συζητηθεί και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία -διότι περί εισβολής πρόκειται και όλα τα άλλα που λέγονται είναι ψεκασμένες βλακείες… Η Ελλάδα και η Κύπρος υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή τη Δύση εναντίον της Ρωσίας, και στη συνέχεια -μετά από περίοδο αμφιταλάντευσης- ακολούθησε και το Ισραήλ.

Η Τουρκία, βεβαίως, παίζει τον ίδιο ρόλο όπως και τότε που ο Αδόλφος Χίτλερ ισοπέδωνε την Ευρώπη: του επιτήδειου ουδέτερου. Έτσι έχει και οικονομικά κέρδη. Έστησε την ίδια απάτη όπως και με το αμερικανικό εμπάργκο στο Ιράν.

Φιλοξενεί τους ολιγάρχες, που λειτουργούν και σήμερα ως «τραπεζίτες» του Βλαντιμίρ Πούτιν και θα δεχθεί το καλοκαίρι μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών, στο πλαίσιο συμφωνίας με τη Μόσχα. Ομιλούμε για «μπίζνα» πολλών εκατομμυρίων, όταν έχουν επιβληθεί σκληρές κυρώσεις από την Αμερική και τους συμμάχους της.

Τι κάνει γι’ αυτό η Ουάσιγκτον; Βλέπει τα …τρένα να περνούν και χαιρετά τους επιβάτες! Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Απαιτεί από τους συμμάχους να τηρούν τις κυρώσεις εις βάρος των οικονομιών τους και δεν ενοχλεί καθόλου τον διεθνή παραβάτη και ταραξία Ταγίπ Ερντογάν. Κρίμα…

Επιστρέφοντας στην τριμερή συν ένας, έχω να σημειώσω -και από την εμπειρία μου καλύπτοντας τις διπλωματικές εξελίξεις στην Ουάσιγκτον- ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική συνάντηση, την οποία αν εκμεταλλευθούν ορθά η Αθήνα και η Λευκωσία μπορούν να έχουν πολλά οφέλη. Ο Νίκος Δένδιας και ο Γιαννάκης Κασουλίδης θα έχουν ενώπιον τους ένα καλό συνομιλητή, τον Άντονι Μπλίνκεν, που έχει υπομονή και ακούει τις απόψεις των ομολόγων τους.

Η συνάντηση θα ασχοληθεί με την ενέργεια και την ασφάλεια. Και τα δύο θέματα παραπέμπουν στις απειλές της Τουρκίας. Να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και να τολμήσουν να εκφράσουν και τα παράπονα τους. Και επίσης να επιδιώξουν να συμφωνηθεί και η ημερομηνία της επόμενης συνάντησης. Για να ξαναμπεί το νερό στο αυλάκι…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την προεδρική κούρσα. Όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης είναι καταθλιπτικές για τον εν λόγω πολιτικό αρχηγό. Αναμενόμενο είναι, διότι δεν έχει να προσφέρει τίποτα από τη θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι θέσεις του για το Κυπριακό είναι επιεικώς απαράδεκτες και το γεγονός ότι δέχθηκε να γίνει ο «διακινητής» της ιδέας των Βρετανών για την πολιτική ισότητα, θα τον κυνηγά για πάντα. Με τον κ. Νεοφύτου συμβαίνει και το άλλο. Ενώ τον υποστήριξε πλήρως ο κ. Νίκος Αναστασιάδης στο συνέδριο του ΔΗΣΥ, την ίδια στιγμή του ροκανίζει και την καρέκλα και την προεκλογική του εκστρατεία.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου