Ιδιαίτερη ενθάρρυνση για τη συνέχεια της πολιτικής προσπάθειας για την διαιώνιση της ιστορικής μαρτυρίας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στις πατρογονικές εστίες αποτελεί το ενδιαφέρον με το οποίο μέλη της κοινότητας μας που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, περιέβαλαν, παρακολούθησαν και συμμετείχαν τόσο στην πολιτική συζήτηση όσο και σε πολιτιστικού περιεχομένου δραστηριότητες το περασμένο Σάββατο και Κυριακή (28 και 29 Μαΐου), σημειώνει το γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Δημοκρατικής Ένωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας – ΔΕΕΕΜ Ομόνοια.
Η γενικότερη πολιτική συγκυρία αλλά και οι ειδικές συνθήκες που διέρχεται η Εθνική Ελληνική Μειονότητα καθιστούν αφενός μεν απαραίτητη την εγρήγορση και αφετέρου πρόκληση τη συμμετοχή και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος ειδικά των νέων. Ως εκ τούτου το εγχείρημα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ήταν και τολμηρό και συνεκτικό σε ότι αφορά την αποστολή και το πρόγραμμα της Οργάνωσης.
Είναι ουσιαστικής σημασίας η συμμετοχή στην πολιτική συζήτηση στο Πνευματικό Κέντρο το Δήμου Αθηναίων το Σάββατο για τις τρέχουσες εξελίξεις και την προοπτική της πολιτικής προσπάθειας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Νέοι και νεανίδες, στελέχη που παραδοσιακά συμβάλουν στην διατήρηση του ενδιαφέροντος για τα τεκταινόμενα στο χώρο της ΕΕΜ προς αντιμετώπιση αρνητικών τάσεων και προσανατολισμών της πολιτικής τάξης των Τιράνων, με την παρουσία τους αλλά και τις παρεμβάσεις επιβεβαίωσαν τις δυνατότητες για τη συνέχεια της προσπάθειας.
Οι τεκμηριωμένες εισηγήσεις του Προέδρου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Βασίλη Κάγιο και του Προέδρου του Κόμματος Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε, αφορούσαν στην ουσία των παραβιάσεων βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου αλλά και όσων ειδικά απορρέουν για τα μέλη των μειονοτήτων.
Ειδικά μνεία έγινε στο ζήτημα του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού σε συνδυασμό τόσο με την ιστορική αδικία στέρησης του εκτός των αποκαλουμένων «μειονοτικών ζωνών» όσο και ειδικά με την αναμενόμενη διαδικασία Γενικής Απογραφής Πληθυσμού και Κατοικιών τον Οκτώβριο 2022. Επίσης αναφέρθηκαν ζητήματα που αφορούν στο δικαίωμα στην ιδιωτική περιουσία το οποίο παραβιάζεται βάναυσα απ’ τη πολιτεία της Αλβανίας τόσο για ακίνητα ιδιωτών, κοινοτήτων, ενοριών και Ορθόδοξων μοναστηριών. Καταγγέλθηκαν οι πρακτικές διακρίσεων σε ότι αφορά στη δημόσια χρήση της μητρικής Ελληνικής γλώσσας, την ρητορική βία από τα ΜΜΕ εις βάρος των μελών της ΕΕΜ και ειδικά των πολιτικών της εκπροσώπων κ.α.
Από πλευράς της Κυβέρνησης αλλά και των πολιτικών κομμάτων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης υπογραμμίστηκε η διάθεση συνεχούς στήριξης και συμπαράστασης για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα ειδικά σε ότι αφορά το καθεστώς που διέπει τη κατάσταση της στην Αλβανία.
Υπογραμμίστηκε ειδικά η ιδέα ότι δύναται να υπάρξει ακόμη πιο ουσιαστική σύγκλιση μεταξύ των τεκμηριωμένων απαιτήσεων των φορέων της ΕΕΜ για πρακτική εφαρμογή στην Αλβανία των δικαιωμάτων τους σύμφωνα με τα καλύτερα ισχύοντα στην ΕΕ και του γενικότερου πολιτικού σχεδιασμού της Αθήνας για αναβαθμισμένο ρόλο στη Βαλκανική. Στη λογική αυτή η αποφυγή μικροκομματικών σκοπιμοτήτων προφανώς και είναι το πλέον θεμιτό και παράγοντας πολλαπλασιασμού των θετικών απορροιών της προσπάθειας.
Τα καλλιτεχνικά σύνολα που συμμετείχαν στην Πολιτιστική Εκδήλωση στο Πάρκο «Α. Τρίτση» την Κυριακή αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την οργάνωση των κοινοτήτων μας, το εύρος και τη δυναμική του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και κυρίως το μεράκι των νέων για τον ιδιαίτερο λαογραφικό πλούτο της πατρίδας μας.
Το Παράρτημα της ΔΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ στην Αθήνα, τα στελέχη των ηγετικών δομών που ζουν κι εργάζονται εκεί, ειδικά όλοι όσοι στηρίζουν με προφανή ανιδιοτέλεια των πατριωτικό αγώνα μας, υπό τις πλέον δυσμενείς συνθήκες αξίζουν συγχαρητηρίων για την επιτυχή έκβαση της πρωτοβουλίας.
ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου