Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Τζον Σαρμπάνης: Οι ΗΠΑ μπορούν να βασιστούν στην Ελλάδα, όχι στην Τουρκία

Ο βουλευτής των Δημοκρατικών υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι ένας σταθερός σύμμαχος στην περιοχή, υπογραμμίζοντας την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας

Την άποψη ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα σύμμαχο για τις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασε ο βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος Τζον Σαρμπάνης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο βουλευτής των Δημοκρατικών υποστήριξε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βασιστούν στην Ελλάδα, διότι είναι ένας σταθερός σύμμαχος στην περιοχή».

Παράλληλα, ο βουλευτής Σαρμπάνης τόνισε ότι «στην κρίσιμη αυτή συγκυρία για την διεθνή ασφάλεια ο ρόλος της Ελλάδας είναι αναβαθμισμένος».

«Στην παρούσα συγκυρία το να έχουμε την Ελλάδα ως ισχυρό σύμμαχο είναι πολύ σημαντικό, είδατε πως η Ελλάδα ανέλαβε ρόλο μεσούσης αυτής της κρίσης και επέδειξε πραγματική αλληλεγγύη ως μέρος του διεθνούς συνασπισμού. Είναι καταπληκτικό, είναι υπέροχο το γεγονός ότι μπορούμε να βασιστούμε σε αξιόπιστους συμμάχους όπως η Ελλάδα σε συγκυρίες όπως η παρούσα», πρόσθεσε ο κ. Σαρμπάνης.

Παράλληλα, ο βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος αναφέρθηκε και στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

«Όσοι από εμάς παρακολουθούμε τα ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα και την Κύπρο και την πολύ προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, προφανώς πρωτοστατούμε σε μια προσπάθεια εδώ στην Ουάσιγκτον και στο Κογκρέσο για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι συνάδελφοί μας έχουν επίγνωση αυτών των ενεργειών και αυτής της συμπεριφοράς» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση εδώ στο Κογκρέσο ότι η αρνητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να αγνοηθεί και ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα και να είμαστε πολύ προσεκτικοί για κάθε είδους συναλλαγές που κάνουμε με την Τουρκία, επειδή η Τουρκία έχει επιδείξει επανειλημμένως ότι πέρα από το ότι υποτίθεται πως είναι σύμμαχος εντός του ΝΑΤΟ δεν μπορούμε να την εμπιστευτούμε σε κρίσιμες στιγμές, σε αντίθεση με την Ελλάδα στην οποία μπορούμε πάντα να βασιζόμαστε και μπορούμε πάντα να εμπιστευόμαστε», τόνισε ο Αμερικανός βουλευτής.

«Η Τουρκία δεν είναι ποτέ εκεί όταν τη χρειάζεσαι πραγματικά. Συμπεριφέρεται με συναλλακτικό χαρακτήρα. Πάντα κοιτούν το συμφέρον τους, αυτό είναι το στυλ και ο χαρακτήρας του Ερντογάν», πρόσθεσε ο Τζον Σαρμπάνης, ο οποίος αναφέρθηκε και στις πιέσεις της Άγκυρας για την αναβάθμιση των F16.

«Είμαι βέβαιος ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προσπαθεί να εξασφαλίσει αυτή τη συναλλαγή, αλλά θα σας πω ότι στο Κογκρέσο υπάρχει μεγάλη ανησυχία για αυτό και ισχυρή αντίσταση σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Φροντίζουμε να εκπαιδεύουμε τους συνάδελφοι μας σε αυτό, θα διασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών κατανοούν τις ανησυχίες εδώ στο Κογκρέσο και ελπίζουμε ότι αυτό θα καθοδηγήσει τη διαδικασία από εδώ και πέρα» συμπλήρωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τέλος, ο βουλευτής από το Μέριλαντ εκτίμησε ότι «η Ελλάδα θα παίξει έναν κεντρικό ρόλο, με τρόπους που δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε πριν από έξι εβδομάδες».

«Υπάρχει μια δυναμική που ωθεί την Ευρώπη στην πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και τα ρωσικά καύσιμα και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρό τρόπο. Νομίζω ότι η Ελλάδα θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό είτε πρόκειται για τις δυνατότητες που έχει στον τομέα του LNG, είτε με τους διάφορους αγωγούς που εξετάζουμε και εξετάζουν ως μέρος της λύσης», κατέληξε ο Τζον Σαρμπάνης.

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου