Η φράση του Θουκυδίδη που υπενθυμίζει ρητορικά ότι τα κράτη τα συνιστούν οι ‘’αποφάσεις γενναιότητας’’ των ανδρών και όχι μόνο οι ‘’εξοπλισμοί’’
Νέα σημαντική παρέμβαση από τον αντιστράτηγο ε.α. Κωνσταντίνο Κούσαντα για τα εθνικά μας θέματα και δη για το μέγιστο ζήτημα των εσχάτως κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων.
Σημειωτέον πως ο κ. Κούσαντας έχει υπηρετήσει στο ΝATOϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία – Βαλένθια ως Βοηθός Επιτελάρχη στο βαθμό του Ταξίαρχου και είναι κάτοχος δύο Masters στη Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και στις Διεθνείς Σχέσεις (Brussels).
Αναλυτικά η νέα του παρέμβαση:
ΑΝΔΡΕΣ ΓΑΡ ΠΟΛΙΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΥ ΤΕΙΧΗ ΟΥΔΕ ΝΗΕΣ
Με τα λόγια αυτά του Αθηναίου Στρατηγού Νικία στη Σικελία, η φράση του Θουκυδίδη υπενθυμίζει ρητορικά ότι τα κράτη τα συνιστούν οι ‘’αποφάσεις γενναιότητας’’ των ανδρών και όχι μόνο οι ‘’εξοπλισμοί’’.
Παρόλη την ενδεδειγμένη αντίδραση του ΓΕΕΘΑ στις καθημερινές τουρκικές παραβιάσεις να ενεργοποιήσει την αντιαεροπορική ομπρέλα Πυροβολικού και Αεροπορίας εγκλωβισμού τουρκικών Α/Φ στα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εκτιμάται ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την τακτική των επίσημων απειλών και των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ).
Η χώρα μας θα πρέπει να ξεφύγει από την μέχρι τώρα υπάρχουσα επιχειρησιακή σχεδίαση και αντίληψη αντιμετώπισης της γείτονας χώρας και να διαχειριστεί επιτέλους την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της.
1. Η διαμόρφωση νέας Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής θα πρέπει να διακατέχεται από την ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΦΟΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ που επικρατεί διαχρονικά ‘’να μην βάλω πρώτος κατά του συστηματικού προκλητικού παραβάτη’’.
Δυστυχώς στην χώρα μας διαχρονικά επικρατούν οι αντιλήψεις της υποχωρητικότητας και του κατευνασμού στις τουρκικές προκλήσεις μεταθέτοντας την αγανάκτηση της κοινής γνώμης των πολιτών στην εύκολη λύση του ψυχολογικού διλήμματος ‘’και τι θέλετε να κάνουμε πόλεμο’’. Οι υποστηρικτές του διλήμματος αυτού αγνοούν ότι στην εφαρμογή του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού και στο Σύστημα Χειρισμού Κρίσεων, η ένταση, το θερμό επεισόδιο και ο πόλεμος έχουν μεγάλη διαφορά.
2. Η σταδιακή επέκταση της εθνικής μας επιχειρησιακής σχεδίασης ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΤΕΡΑ με υποδομές για τα μεγάλα πλοία επιφανείας και υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού θα δύναται να δημιουργεί παντού ΝΑΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ενισχύοντας την αντιαεροπορική ομπρέλα των νησιών του Πυροβολικού και Αεροπορίας καθιστώντας τοίχος ασφαλείας από την Σαμοθράκη έως το Καστελόριζο.
3. Η απόκτηση ΕΞΥΠΝΩΝ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ στο ιδιόμορφο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου που να εκτοξεύονται από τα νησιά και πλοία επιφανείας και θα μπορούν να απειλούν με μεγάλο βεληνεκές και ακρίβεια στρατηγικούς στόχους μπορεί να δημιουργήσει κλίμα μεγάλης ασφάλειας και ισχυρότατης αποτροπής. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ζητά η Τουρκία την αποστρατικοποίηση των νησιών μας.
4. Η ενεργοποίηση των ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗΣ σε Έβρο και Νησιά Αν. Αιγαίου και θεσμική έγκριση του νέου νομοσχέδιου χρησιμοποίησης τους θα ενισχύσει την Συνοριοφυλακή και Λιμενικό Σώμα αντίστοιχα στην παρεμπόδιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, όπου η χώρα δέχεται καθημερινό υβριδικό πόλεμο.
5. Η επίδειξη της εξαιρετικής επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μας θα πρέπει να είναι εμφανής. Ακόμα και η απόκτηση των 24 Α/Φ Rafale και των 4 φρεγατών Βelharra με μεγάλες δυνατότητες, εάν δεν επιδεικνύεται η στρατιωτική ισχύς με ΔΙΑΡΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ σε όλο το Αιγαίο πέλαγος και την Αν. Μεσόγειο, αποτελεί συνέχιση του κατευνασμού και της υποχωρητικότητας με πολλαπλές παρεπόμενες αρνητικές συνέπειες.
6. Η εκπόνηση ανάλογου στρατηγικού δόγματος συνεργασίας με το ΔΟΓΜΑ ΕΝΙΑΙΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ του 1993 που έχει απαξιωθεί είναι απαραίτητη. Η δημιουργία δίαυλου επικοινωνίας τόσο στον θαλάσσιο όσο και στον εναέριο χώρο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι επιτακτική ανάγκη προκειμένου να υπάρξουν προϋποθέσεις για μελλοντικό καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ τους.
PENTAPOSTAGMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου