Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Νέο σκάνδαλο στην Αγία Σοφία! Η ιστορική βυζαντινή δεξαμενή νερού έγινε σχάρα παπουτσιών των μουσουλμάνων!

Συνεχίζονται οι καταστροφές στην Αγία Σοφία, η οποία βεβηλώθηκε ξανά αφού μετατράπηκε σε ισλαμικό τζαμί

Άλλο ένα σκάνδαλο σημειώθηκε μετά την φθορά της ιστορικής «Αυτοκρατορικής Πύλης» της Αγίας Σοφίας. Αυτή τη φορά αποδείχθηκε ότι έσπασε το καπάκι της ιστορικής δεξαμενής νερού της Αγίας Σοφίας, ενώ οι ορδές των πιστών μουσουλμάνων έβαλαν τα παπούτσια τους μέσα στο καπάκι, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Συνεχίζονται οι καταστροφές στην Αγία Σοφία, η οποία βεβηλώθηκε ξανά αφού μετατράπηκε σε ισλαμικό τζαμί.

Πολύς λόγος έγινε τις προηγούμενες μέρες σχετικά με φθορές ενός κομματιού της ιστορικής «Αυτοκρατορικής Πύλης» της Αγίας Σοφίας.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκε ότι η ιστορική θύρα, που άντεξε ακόμη και την εισβολή του Μωάμεθ του πορθητή, ήταν κατεστραμμένη, ενώ ζημιές υπέστησαν και διάφορα κομμάτια χάλκινου πλαισίου που πλαισίωναν την θύρα, λόγω του μεγάλου συνωστισμού των μουσουλμάνων.

Η Πύλη του Αυτοκράτορα, που χρησιμοποιούνταν μόνο από τον Αυτοκράτορα και την ακολουθία του, παρέχει το πέρασμα από τον εσωτερικό νάρθηκα στον κύριο χώρο στην Αγία Σοφία.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης, Şerif Yaşar, είπε σε έναν αξιωματούχο μετά την ανακάλυψη ότι η ιστορική «Πύλη του Αυτοκράτορα» της Αγίας Σοφίας καταστράφηκε, «πολλοί άνθρωποι θεωρούν αυτό το μέρος ιερό. Κάποιοι μάλιστα παίρνουν κομμάτια από εκεί και τα βάζουν στο στόμα τους», είπε.

Αυτή τη φορά έσπασε το καπάκι της ιστορικής δεξαμενής νερού της Αγίας Σοφίας.

Ο αρχαιολόγος Ömer Faruk Yavaşçay μοιράστηκε το περιστατικό στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δήλωσε ότι το καπάκι της ιστορικής βυζαντινής δεξαμενής νερού έσπασε και οι άνθρωποι έβαλαν τα παπούτσια τους μέσα στο καπάκι.

Πολλοί θεωρούν ότι η Αγία Σοφία έχει ήδη υποστεί μεγάλες ζημιές από τις ορδές των πιστών μουσουλμάνων, και η μετατροπή της από μουσείο σε Τζαμί, αποτελεί ένα από τα μεγάλα εγκλήματα των Τούρκων κατά της χριστιανοσύνης.

Η ήδη θορυβώδης Κωνσταντινούπολη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων γίνεται ακόμα περισσότερο τις Παρασκευές. Οι φωνές των μοεζίνηδων έγινε συνήθεια να ακούγονται πάνω από την πόλη. Για δεκαετίες, η πρώτη πρόσκληση για προσευχή ακουγόταν από τους μιναρέδες του Μπλε Τζαμιού, και εκατοντάδες άλλοι οίκοι μουσουλμανικής προσευχής το ακολούθησαν. Τώρα όλοι καθοδηγούνται από το μεγάλο κόκκινο κτίριο απέναντι – την Αγία Σοφία….

Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί από μουσείο είναι ασφαλώς ένα συμβάν υψηλού προφίλ που δεν είναι τυχαίο πως συνέβη εν μέσω μιας πανδημίας, με κλειστά σύνορα. Και όταν οι τουρίστες μπόρεσαν τελικά να φτάσουν στην Κωνσταντινούπολη , αντί της πινακίδας “Είσοδος στο Μουσείο – 100 λίρες” (περίπου $ 15), είδαν μια πινακίδα: “Μεγάλο Τζαμί, η είσοδος είναι δωρεάν.”

Κάποτε, τουριστικοί ξεναγοί συσσωρεύονταν στις πόρτες του μνημείου, καλώντας τους τουρίστες με σπασμένες φράσεις σε διαφορετικές γλώσσες. Τώρα στη θέση τους είναι άτομα με κονκάρδες και γιλέκα που καλούν: «Παρακαλώ βγάλτε τα παπούτσια σας. Υπάρχουν συρτάρια όπου μπορείτε να τα βάλετε», λένε οι υπάλληλοι με ευγένεια αλλά επιμονή. Οι γυναίκες καλούνται να καλύψουν το κεφάλι τους και, εάν φορούν σορτς ή παντελόνι, να δέσουν ένα μακρύ μαντήλι γύρω από τη μέση τους.

Πολλοί φοβούνταν ότι το μουσείο, που μετατράπηκε σε τζαμί, θα χάσει το μεγαλείο του, ιδίως όταν προέκυψε το ζήτημα των ψηφιδωτών. Το Ισλάμ απαγορεύει εικόνες ανθρώπων. Οι τουρκικές αρχές, με τη σειρά τους, διαβεβαίωσαν ότι δεν θα αγγίξουν τα βυζαντινά αριστουργήματα. Αλλά με μεγάλους καμβάδες τα… σκουραίνουν μόνο κατά τη διάρκεια των προσευχών.

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου