Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Πολιτιστική δολοφονία! Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για την εγκατάλειψη Ερντογάν της Αγιάς Σοφιάς

Αντιμετωπίζει μια νέα καταστροφή κάθε μέρα Συνεχίζονται ασταμάτητα τα σκάνδαλα στην Αγία Σοφία, η οποία από μουσείο έχει μετατραπεί σε τζαμί.

 Ενώ ο ισχυρισμός ότι κομμάτια αφαιρέθηκαν από την ιστορική πόρτα και φαγώθηκαν στην 1.500 ετών Αγία Σοφία παραμένει στην ημερήσια διάταξη, τώρα υποστηρίζεται ότι οι επισκέπτες ξύνουν τους τοίχους και βάζουν κομμάτια σε σακούλες.

Επίσης, όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, αν δεν ληφθούν μέτρα για την Αγία Σοφία το συντομότερο δυνατό και δεν υπάρξει αποκατάσταση, το ιστορικό κτίριο δεν θα αντέξει μέχρι 2050, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης στην Τουρκία Γιασάρ Σερίφ.

Μετά τη διάδοση των εικόνων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης (STD) Σερίφ Γιασάρ μοιράστηκε ένα βίντεο με ένα νέο σκάνδαλο την προηγούμενη μέρα. Στις εικόνες που μοιράστηκε ο Γιασάρ στον λογαριασμό του στο Twitter, φάνηκε ότι ήταν γραμμένα κείμενα στη στήλη που στήριζε την Αγία Σοφία.

Εξηγώντας ότι αντιμετωπίζει μια νέα καταστροφή κάθε μέρα, ο Γιασάρ αντέδρασε στην αποτυχία λήψης προφυλάξεων παρά όλες τις εμπειρίες. Τονίζοντας ότι μια δολοφονία πολιτιστικής κληρονομιάς διαπράχθηκε στην Αγία Σοφία, ο Γιασάρ είπε:

«Πριν από ενάμιση μήνα περίπου, η καταστροφή της πόρτας ήταν στην ημερήσια διάταξη. Ενώ ήταν στην ημερήσια διάταξη, περιμέναμε να ληφθούν μέτρα, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια. Αρχίσαμε να τριγυρνάμε και αρχίσαμε να βλέπουμε νέες καταστροφές. Ένας επισκέπτης με μια τσάντα μαζεύει κομμάτια από τον τοίχο. Τέλος, η στήλη που στηρίζει την Αγία Σοφία είναι γεμάτη με εκατοντάδες επιγραφές. Οι επισκέπτες έγραψαν τα ονόματά τους στους τοίχους, ζωγράφισαν καρδιές…»

Σημειώνοντας ότι υπήρχε Επιστημονικό Συμβούλιο όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, ο Γιασάρ υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο καταργήθηκε αφού μετατράπηκε σε τζαμί.

Επισημαίνοντας ότι ένας περιορισμός στον αριθμό των επισκεπτών τέθηκε στην ημερήσια διάταξη στην τελευταία συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής, ο Γιασάρ είπε, «η Αγία Σοφία δεν είναι σε θέση να χειριστεί τόσους πολλούς επισκέπτες» και συνέχισε ως εξής:

«Η Αγιά Σοφιά δεν μπορεί να χειριστεί αυτόν τον αριθμό επισκεπτών αυτή τη στιγμή. Παλαιότερα, όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, υπήρχε Επιστημονικό Συμβούλιο. Η απόφαση που λήφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ ήταν ότι η Αγία Σοφία είναι μια πολύ παλιά κατασκευή και ότι πρέπει να την επισκέπτονται σε ομάδες των 20 ατόμων το πολύ. Γιατί ακόμη και η υγρασία που δημιουργεί η αναπνοή στον χώρο των 1.500 ετών συντομεύει τη ζωή της Αγίας Σοφίας.

Τώρα όμως χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται μέσα ταυτόχρονα. Όταν συνέβησαν τα τελευταία γεγονότα, η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων είπε ότι η Αγία Σοφία προστατευόταν με 68 φύλακες και τουριστική αστυνομία. Αν προστατεύεται τόσο σχολαστικά, πώς συμβαίνει αυτή η καταστροφή; Πού είναι όλη αυτή η ασφάλεια, τι κάνει; Παλαιότερα, όταν ήταν μουσείο, προστατευόταν από πλήρως καταρτισμένο, ενημερωμένο και συνειδητοποιημένο προσωπικό. Μέτρα ασφαλείας; Υπήρχε περισσότερο προσωπικό».

Ο Γιασάρ πρόσθεσε ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νέα επιτροπή πολιτικών επιστημών: «Θα σχηματίσουμε μια επιστημονική επιτροπή, με επικεφαλής τον καθηγητή Σελτζούκ Μουλαγίμ και μερικούς ακαδημαϊκούς».

Δεν κινδυνεύουν μόνο η Αγία Σοφία, αλλά και πολιτιστικές κληρονομιές σε όλη την Τουρκία. Η κυβέρνηση αφήνει στη μοίρα τους τα μέρη αυτά, προκαλώντας καθημερινά ένα νέο έγκλημα.

Ο Γιασάρ δήλωσε ότι λαμβάνει καθημερινά παράπονα για την πολιτιστική κληρονομιά σε πολλές πόλεις και υπενθύμισε ότι το τζαμί Ισκεντερπασά θυσιάστηκε στα θεμέλια:

«Για παράδειγμα, υπάρχει το παλιό Τζαμί Ισκεντερπασά, ακόμη και στη Σουλεϊμανίγιε, στην καρδιά του Φατίχ στην Κωνσταντινούπολη. Τώρα, το σχολείο ενός θρησκευτικού ιδρύματος υψώνεται από την ιστορική αυλή και την ιστορική περιοχή αυτού του τζαμιού. Ποιο να μετρήσουμε; Δεν υπάρχει πολιτική προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Κάνουμε τόσες καταγγελίες, κάνουμε αίτηση, σκάνδαλο βγαίνει καθημερινά, αλλά δεν γίνεται τίποτα. Γι' αυτό το σκάνδαλο συνεχίζεται».

Ο Σερίφ Γιασάρ, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του STD, εξήγησε τα έκτακτα μέτρα ως εξής:

Ο περιορισμός επισκεπτών θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Μερικοί επισκέπτες έρχονται με τις βαλίτσες τους και περνούν χρόνο στα χαλιά μέχρι να έρθει η ώρα του ταξιδιού. Η Αγία Σοφία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν τζαμί όπου οι άνθρωποι μπορούν να κοιμηθούν και να περάσουν ώρες σε μια γειτονιά.

Να δοθεί ειδικό καθεστώς.

Μέτρα ασφαλείας, πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των δυνάμεων ασφαλείας, να προσέλθει συνειδητοποιημένο προσωπικό. Συζητήσαμε με τον υπεύθυνο διευθυντή όταν υπέστη ζημιά η πόρτα. Όταν αναφέραμε το σκάνδαλο και ρωτήσαμε γι' αυτό, είπε ότι ήμασταν «καταχρηστικοί». Δεν υπάρχει εμπειρία γνώσης για το σημαντικότερο έργο του κόσμου, όπως η Αγία Σοφία, για την πολιτιστική ύπαρξη. Αυτή τη στιγμή ο υπεύθυνος της Αγίας Σοφίας δεν κάνει τίποτα. Δεν υπάρχει καμία αξία.

 PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου