Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Ναύπλιο: Υποδοχή της Σπάθας του απελευθερωτή της πόλης Στάικου Σταικόπουλου ( Video )

Στην πόλη του Ναυπλίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 η Υποδοχή της Σπάθας του Στάικου Σταϊκόπουλου μετά από 197 χρόνια.

Το σπαθί του Πορθητή και Ελευθερωτή του Παλαμηδιού επέστρεψε στο Ναύπλιο για θα εκτεθεί στο Πολεμικό μουσείο της πόλης μέχρι της 4 Δεκεμβρίου. Η μεταφορά της σπάθας έγινε από τη νήσο Τήνο και το μουσείο Αγίας Τριάδος όπου βρίσκεται το κειμήλιο και είχε φυλαχτεί εκεί από τα χρόνια της εξορίας του Στάικου Σταικόπουλου.

Άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας μαζί με τον σύλλογο αρματωμένοι Μωραΐτες παρέλαβαν τη σπάθα στην είσοδο της πόλης και από εκεί με πομπή μεταφέρθηκε στον Ανδριάντα του Σταϊκόπουλου όπου την παρέλαβε ο Δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Κωστούρος.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Παναγιώτη Κιντή και ακολούθως μεταφέρθηκε και εναποτέθηκε σε ειδική προθήκη στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου.

Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού – Περιβάλλοντος – Αθλητισμού – Τουρισμού με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα θα τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων από την Άλωση του Παλαμηδίου και την Απελευθέρωση της πόλης του Ναυπλίου από τον Τουρκικό ζυγό. Η Άλωση της πόλης του Ναυπλίου ξεκίνησε από το Παλαμήδι τη νύχτα της 29ης Νοεμβρίου του 1822, υπό τη διοίκηση του Στάικου Σταϊκόπουλου και υπό την ανωτάτη διεύθυνση του θρυλικού γέρου του Μοριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Αποτέλεσε κορυφαίας σημασίας γεγονός για την εδραίωση και έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης, σημαντικότατο σταθμό στην ιστορία του Ναυπλίου, που έκτοτε υπήρξε η πρωτεύουσα της Πελοποννήσου και εν συνεχεία πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.


I Ellada


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου