Ένα τεραστίων διαστάσεων παρασκήνιο διαδραματίστηκε μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, με επιτομή σαφώς την πρόσφατη χειραψία του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι και του Ρ.Ν Ερντογάν στο Μουντιάλ του Κατάρ, όπως μας την "σέρβιραν" τα τουρκικά ΜΜΕ.
Όπως αποκάλυψαν αιγυπτιακές δημοσιογραφικές πηγές, η Άγκυρα επιχείρησε να “πείσει” το Κάιρο, να αποδεχθεί τουρκικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές που αφορούν την λιβυκή, ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ, βρίσκοντας “τείχος” απέναντι της.
Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος, που ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σούκρι διέκοψε πριν κάμποσο διάστημα τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ ούτε η νέα προσπάθεια που έγινε στην Ντόχα, έχει “ βάθος”, αλλά αφορά οικονομικές συμφωνίες του Κατάρ ( φίλου της Τουρκίας) με την Αίγυπτο, η οποία αντιμετωπίζει προσωρινά οικονομικά προβλήματα, αφού η ενέργεια θα αποτελέσει θα της δώσει την λύση σε όλα αυτά.
Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram, “ η Αίγυπτος απέρριψε επίσης τις πρόσφατες τουρκικές προσπάθειες για αναζήτηση φυσικού αερίου σε περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχές που το Κάιρο αναγνωρίζει ως μέρος των κυπριακών και ελληνικών υδάτων”.
Οι Τούρκοι, επιχείρησαν να προσεταιριστούν τον πρόεδρο Αλ Σίσι, με “μπαξίσι” μέρος της κυπριακής και της ελληνικής ΑΟΖ ( Λιβύη) και άλλες υποσχέσεις, αλλά απέτυχαν αφού η Αίγυπτος αποτελεί πλέον έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές LNG για την ΕΕ, μέλη της οποίας είναι η χώρα μας και η Κύπρος.
Η Ιταλική ENI ξεκίνησε γεωτρήσεις στο αιγυπτιακό κοίτασμα «Thuraya»
Η ιταλική εταιρεία ENI έχει ξεκινήσει γεώτρηση στην ΑΟΖ της χώρας, και συγκεκριμένα στο κοίτασμα «Thuraya» στο βορειοανατολικό τμήμα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το κοίτασμα Thuraya λέγεται ότι διαθέτει δυναμικό 17+ δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και είναι σχεδόν παρόμοιο με το κοίτασμα Ζορ.
Την ίδια περίοδο αναφέρεται ότι η Αίγυπτος θα ενισχύσει τις εξαγωγές LNG κατά 14% στην ΕΕ, για να φτάσουν τα 8 εκατομμύρια τόνουςς το 2022, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου.
Περίπου το 90% των εξαγωγών LNG της Αιγύπτου φέτος προορίζονται για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι 80% το 2021.
Με αυτά τα δεδομένα η Αίγυπτος έχει προσανατολιστεί προς Ελλάδα, μέσω της οποίας θα διέρχεται και το καλώδια που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια στην Ένωση, διαλύοντας τα όποια όνειρα της Άγκυρας, για “συνεργασία” στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το τουρκικό παρασκήνιο στην Ανατολική Μεσόγειο που έχει προκαλέσει οργή στην Άγκυρα που ετοιμάζει πιθανότατα δράση στην περιοχή το επόμενο διάστημα
"Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την Τουρκία να χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της να διατηρήσει τη δική της ασφάλεια. Η Τουρκία έχει δικαίωμα σε κάθε είδους διαθέσεις σε περιοχές που έχει καθορίσει εκτός, εντός συνόρων για τη δική της ασφάλεια", δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας για τι μέλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με αραβικές δημοσιογραφικές πηγές, “οι φυσικοί πόροι στις τουρκικές οικονομικές ζώνες δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί λόγω της αδύναμης τουρκικής τεχνογνωσίας και της άρνησης των δυτικών εταιρειών να συνεργαστούν με την Τουρκία σε αυτόν τον τομέα, ειδικά αφού η τουρκική ΑΟΖ συνορεύει με με ΑΟΖ άλλων χωρών ( Ελλάδα-Κύπρο) στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επιπλέον, η επιθυμία της Τουρκίας να εκμεταλλευθεί κοιτάσματα, σε αμφισβητούμενες περιοχές με την Ελλάδα και άλλους, “σκοντάφτει” στην άρνηση δυτικών ενεργειακών κολοσσών σε αυτό το παράνομο τουρκικό σχέδιο.
Η εμπειρία της Τουρκίας είναι σύγχρονη στον τομέα της εξερεύνησης και εξόρυξης, για αυτό και η Άγκυρα έχει εργαστεί σε ένα στρατηγικό πρόγραμμα την τελευταία δεκαετία προκειμένου να ναυπηγήσει έναν τεράστιο στόλο πλωτών γεωτρύπανων.
Τώρα διαθέτει σημαντικά πλοία και έχει δυνατότητες που μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική προσθήκη για την συνεργασία της με την Αλγερία, με στόχο την ίδρυση μιας κοινής εταιρείας για την εκτέλεση εργασιών εξερεύνησης ( στην Ανατολική Μεσόγειο)", καταλήγει το ίδιο μεταξύ άλλων.
Όπως δείχνουν ξεκάθαρα όλες οι υπόγειες τουρκικές κινήσεις, το καθεστώς Ερντογάν, αναζητά συνεργάτη στις παρανομίες που ετοιμάζει στην Ανατολική Μεσόγειο στα “πρόσωπα” του Αλγερινού και του Αιγύπτιου προέδρου, με τον δεύτερο να έχει ρίξει “ stop” σε κάθε προσπάθεια, λόγω του ότι η Αίγυπτος προμηθεύει φυσικό αέριο (LNG) και προσεχώς, ηλεκτρικό ρεύμα την ΕΕ δια μέσω της Ελλάδος, που μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο τεραστίων διαστάσεων.
Το τι θα πράξει η τουρκική πλευρά το επόμενο διάστημα ακριβώς δεν είναι γνωστό, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Άγκυρα θα αντιδράσει στις έρευνες της EXXON MOBILL νοτίως της Κρήτης, μόνο που για αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει μια ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Τ.Μπούς κοντά στην περιοχή, “ δια πάσαν νοσον..”.
PENTAPOSTAGMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου