Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Κινέζικο «ξεβράκωμα» στην Τουρκία για το ψευδοκράτος και τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών

 «Δεν συμφώνησαν» στη Σαμαρκάνδη για το ψευδοκράτος. O Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο Λιού Γιαντάο ξεγύμνωσε την Τουρκία για την φερόμενη είσοδο του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών.

Όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρέσβης Λιού είπε ότι η κινέζικη πλευρά ενημερώθηκε για την ανακοίνωση στην οποία προέβη ο Τούρκος Πρόεδρος στις 10 Νοεμβρίου για αποδοχή του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ) με το καθεστώς παρατηρητή, στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

Η Κίνα, συνέχισε, ζήτησε πληροφόρηση από το Ουζμπεκιστάν, ενώ ο Πρέσβης παρέπεμψε και σε ανακοίνωση του Υπουργού Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν, στη βάση των οποίων, όπως είπε, στη σύνοδο της Σαμαρκάνδης «δεν υπήρξε καθόλου αλλαγή του καταστατικού του οργανισμού», ούτε εντάχθηκε «κάποια χώρα ή περιοχή» είτε ως παρατηρητής, είτε ως μέλος του οργανισμού.

Από όσο ξέρουμε, συνέχισε ο Πρέσβης, τα κράτη μέλη θεωρούν ότι στον οργανισμό συμμετέχουν κυρίαρχες χώρες «για αυτό δεν συμφώνησαν ότι η περιοχή της βόρειας Κύπρου θα μπορούσε να συμμετάσχει στον οργανισμό» είπε, αναφερόμενος στα κατεχόμενα, ενώ σημείωσε ότι «ποτέ δεν τροποποιήθηκε το καταστατικό του οργανισμού».

Αναφέρθηκε ακολούθως στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη βάση των οποίων το βόρειο, κατεχόμενο τμήμα δεν αναγνωρίζεται ως «κυρίαρχη χώρα» και ως εκ τούτου «δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στον ΟΤΚ», όπως είπε.

«Η κινεζική πλευρά σέβεται πάντα το πνεύμα του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η θέση της κινεζικής Κυβέρνησης στο Κυπριακό παραμένει αμετάβλητη, με το Πεκίνο να υποστηρίζει κάθε προσπάθεια του κυπριακού λαού για επίλυση του προβλήματος.

Η έκκληση της Κίνας προς τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, είπε.

Σημείωσε επίσης τον σεβασμό της Κίνας προς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, λέγοντας πως «αυτό το σημείο δεν θα αλλάξει ποτέ». Έκανε τέλος λόγο για αρκετές περιπτώσεις σε πολυμερείς οργανισμούς , όπως στα Ηνωμένα Έθνη, όπου η Κίνα «συντονίζει και προσπαθεί να προστατεύει τα συμφέροντα της Κύπρου».

Εξάλλου, σε γραπτή δήλωση της Πρεσβείας, αναφέρεται ότι ορισμένα κράτη μέλη του ΟΤΚ έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο διεθνές δίκαιο και το σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών.

Η Κίνα παρακολουθεί στενά το Κυπριακό και τηρεί εξαρχής μια αντικειμενική και δίκαιη στάση, υποστηρίζοντας όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας, προστίθεται.

«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα έχει διαδραματίσει και είναι πρόθυμη να συνεχίσει να διαδραματίζει έναν εποικοδομητικό ρόλο για να διευκολύνει μια συνολική, δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού εντός του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της λύσης της Διζωνική Δικοινοτικής Ομοσπονδίας» καταλήγει.

Μαρίνος Γκασιάμης

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου