Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Αποφασίστηκε και ξεκινά! H ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδος-ΕΕ φέρνει κοινή ναυτική δύναμη φύλαξης

Τα κοινά οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα σε συνδυασμό με την υλοποίηση έργων σαν την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Αιγύπτου φέρνουν μια ισχυρή αμυντική συμμαχία έναντι των τουρκικών απειλών στη Μεσόγειο

Αποφασίστηκε από αιγυπτιακής πλευράς η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ενώ η χώρα μας θα χρησιμοποιήσει μέρος της ενέργειας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος θα εξαχθεί σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η Αίγυπτος συμφώνησε και θα ξεκινήσει ένα σύστημα διασύνδεσης ηλεκτρικής καλωδίωσης (EWIS) μεταξύ Αιγύπτου και Ευρώπης μέσω Ελλάδας με επένδυση 3,56 δισ. ευρώ, αναφέρει ο αιγυπτιακός τύπος.

Το έργο θα εξάγει καθαρή ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει μέρος της ενέργειας και θα εξάγει το μεγαλύτερο μέρος σε ευρωπαϊκές χώρες. Το έργο έρχεται ως μέρος του σχεδίου ανάπτυξης μακροπρόθεσμων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την τροφοδοσία του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης με πράσινη ενέργεια. Το σχέδιο αποτελείται από έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο John Kardys, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Copelouzos, ο οποίος θα υλοποιήσει το έργο, δήλωσε στο περιθώριο συνεδρίου για το κλίμα, ότι το έργο καταδεικνύει τη στρατηγική κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη σήμερα, η οποία είναι σύμφωνη με τις φιλοδοξίες της για ανεξαρτησία, όσον αφορά τις συνέπειες του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και τις επιπτώσεις του στην άφιξη του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Επισημαίνεται ότι η Ευρώπη στοχεύει στην επίτευξη ανεξαρτησίας όσον αφορά τα ορυκτά καύσιμα και το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς και την επίτευξη των στόχων αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης λόγω του γεγονότος ότι το έργο είναι 100% πράσινο.

Ο κ. Καρδής πρόσθεσε ότι η χωρητικότητα της γραμμής που θα συνδέει την Αίγυπτο και την Ελλάδα θα φτάσει περίπου τα 3000 μεγαβάτ και θα συμβάλει στον ευρωπαϊκό στόχο του προτύπου FIT 55 και την εξάλειψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, αναγκάζοντας την Ευρώπη να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές και τρόπους της πράσινης ενέργειας. Σύμφωνα με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για στροφή προς την πράσινη ενέργεια και μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και το ρωσικό αέριο.

Πως μεταφράζεται αυτό στην Ανατολική Μεσόγειο για τις δύο χώρες

Αναλυτές που ασχολούνται με την υπεράκτια ενεργειακή ασφάλεια, τονίζουν ότι αυτές οι συνεργασίες φέρνουν αυτόματα και την κοινή συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων των χωρών της περιοχής, ως την μόνη ορθή λύση.

Σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εφόσον αποφασίσθηκε η δημιουργία υπεράκτιων επιχειρήσεων ενεργειακής ασφάλειας, αυξήθηκε κατακόρυφα και η ανησυχία για αυτές τις απειλές.

Αυτό που είναι εφικτό, είναι η δημιουργία μιας κοινής αεροναυτικής δύναμης, εξετάζοντας τις ελάχιστες ικανότητες του πολεμικού ναυτικού των παράκτιων κρατών όπως η Αίγυπτος-η Ελλάδα-η Κύπρος και το Ισραήλ.

Η Τουρκία μετά το έργο της διασύνδεσης της Ελλάδος και της Κύπρου με Ισραήλ και τώρα με την Αίγυπτο, θα βρεθεί μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα, που “καταστρέφουν” το Τουρκολιβυκό μνημόνιο και τα σχέδια κυριαρχίας στην Α.Μεσόγειο. 

 Ο συνεχής εξοπλισμός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με αεροσκάφη, πλοία ή πυραύλους Κρουζ, έχει απομακρύνει ένα μέρος παλαιότερων επιφυλάξεων των κυβερνήσεων των χωρών της περιοχής, για την δημιουργία αμυντικού βραχίονα που θα διαφυλάττει αποτελεσματικά τα μεγαλεπήβολα σχέδια τους στην περιοχή.

Επίσης σήμερα, δεν έχουν τεθεί σε ισχύ πραγματικοί αμυντικοί μηχανισμοί που να μπορούν να αντιμετωπίσουν μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιούν ένοπλες δυνάμεις χωρών της περιοχής αλλά και τρομοκράτες.

Η ουσία όμως παραμένει, αφού Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος και Ισραήλ κινούνται ακάθεκτες στα ενεργειακά σχέδια τους στην Α.Μεσόγειο έχοντας την συγκατάθεση της δύσης, κάτι που εξοργίζει πλέον τα μέγιστα το τουρκικό καθεστώς, για αυτό σίγουρα θα αναμένουμε νέες εξελίξεις το επόμενο διάστημα. 

Γιώργος Μοτσάκος

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου