Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Nordic Monitor: Ομολογία Τσαβούσογλου ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη δεν είναι διεθνές

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον προϋπολογισμό του 2023 ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2019 είναι στην ουσία ένα μνημόνιο και δεν μπορεί να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Λιβύης.

Αυτό αποκαλύπτει σε άρθρο του στο Nordic Monitor ο Λεβέντ Κενέζ, στο οποίο χαρακτηριστικά αναφέρει:

Ο Ουνάλ Τσεβικόζ, εξέχον στέλεχος της αντιπολίτευσης και πρώην πρέσβης ρώτησε τον Τσαβούσογλου τι έχει κάνει η Τουρκία για να καταστήσει το τουρκολιβυκό Μνημόνιο Κατανόησης για την οριοθέτηση περιοχών στη Μεσόγειο που εμπίπουν στο ναυτικό δίκαιο νόμιμο και δεσμευτικό, υπενθυμίζοντας ότι το Μνημόνιο που υπεγράφη δεν έχει επικυρωθεί ακόμα από το λιβυκό κοινοβούλιο.

Ο Τσεβικόζ αναφέρθηκε επίσης και στο Μνημόνιο ενεργειακής εκμετάλλευσης που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου στην Τρίπολη, αμφισβητώντας την εγκυρότητά του στο ασταθές περιβάλλον της Λιβύης.

Υποστηρίζοντας ότι είναι λάθος της Αγκυρας να παίρνει θέση ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη, ο Τσεβικόζ πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει χάσει τον ρόλο του διαμεσολαβητή. 

Οι θέσεις του Τσεβικόζ

Απαντώντας στις επικρίσεις του Τσεβικόζ, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι οι κυβερνήσεις της Λιβύης εγκαθιδρύθηκαν βάσει πρωτοβουλιών των Ηνωμένων Εθνών και συνεπώς δεν είναι εξουσιοδοτημένες να επικυρώνουν διεθνείς συμφωνίες, παρά μόνο μνημόνια. Είπε ακόμα ότι το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε μονομερώς το μνημόνιο του 2019, επειδή περιελάμβανε τη δημιουργία οικονομικής ζώνης στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Αναφέροντας ότι οι προσωρινές κυβερνήσεις στη Λιβύη δεν έχουν την υποχρέωση να θέτουν υπό επικύρωση στο κοινοβούλιο τα μνημόνια, ο Τσαβούσογλου είπε ακόμα ότι, όπως και η Τουρκία, έτσι και η Αιγυπτος ενέκρινε μνημόνια που είχαν υπογραφεί με τη Λιβύη, παρόλο που ο πρόεδρος της λιβυκής βουλής Ακίλα Σάλεχ δεν έθεσε υπό κοινοβουλευτική έγκριση τα συγκεκριμένα μνημόνια.

Η απάντηση Τσαβούσογλου

Εν τω μεταξύ, το Λιβυκό Προεδρικό Συμβούλιο ανακοίνωσε στις 4 Οκτωβρίου ότι το Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά για την ενεργειακή εκμετάλλευση πρέπει να εγκριθεί από τα νομοθετικά συμβούλια της Λιβύης.

Από την πλευρά του όμως ο Σάλεχ επανέλαβε την άρνησή του να επισφραγίσει οποιαδήποτε συμφωνία ή μνημόνια έχει την υπογραφή της κυβέρνησης του Ντμπεϊμπά.

Real.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου