Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Στο «στόχαστρο» του Χαλίφα Χαφτάρ ο Ταγίπ Ερντογάν για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Με τη διεθνή κοινότητα να έχει απορρίψει και καταγγείλει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, η Άγκυρα δέχεται τώρα «πυρά» και από την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης και τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) Χαλίφα Χαφτάρ δεν αποδέχεται το μνημόνιο που υπέγραψε η Τρίπολη με την Άγκυρα και προειδοποιεί σχετικά τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ καταγγέλλει για προδοσία την «κυβέρνηση» της χώρας και απειλεί με «αποφασιστικό πόλεμο για την απελευθέρωση της χώρας» από μισθοφόρους.

Μιλώντας από την πόλη al-Jufra, τόνισε: «Όλες οι ειρηνικές προσπάθειες που είχαν στόχο να οδηγήσουν στην αποχώρηση των κατακτητών απέτυχαν. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να δώσουμε μια αποφασιστική μάχη, ανεξάρτητα από το κόστος και τον χρόνο, χωρίς δισταγμό και με όλες μας τις δυνάμεις».

Κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιδιώκει πόλεμο όταν ανέπτυξε τις δυνάμεις της και τους μισθοφόρους της, πρόθυμη να λεηλατήσει τον πλούτο και τους πόρους της Λιβύης και να κλείσει «επαίσχυντες συμφωνίες με κόμματα που πούλησαν την τιμή τους».

«Δεν είμαστε πολεμοκάπηλοι, επιδιώκουμε ειρήνη και συνεργασία με λαούς και δεσμούς που βασίζονται στον σεβασμό, τις καλές προθέσεις και τα αμοιβαία συμφέροντα», δήλωσε ο Χαφτάρ.

 

Η πόλη Al-Jufra, σημείωσε, έχει μια αξιόλογη ιστορία στην καταπολέμηση των αποικιοκρατών, επικαλούμενος την αντίστασή της στην Οθωμανική κυριαρχία.

«Θα διεξάγουμε αυτή τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις… ολόκληρη η Λιβύη είναι μια κόκκινη γραμμή μπροστά σε τέτοιες αποικιακές φιλοδοξίες», είπε.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Λιβύη να είναι ανοιχτό έδαφος για αποικιακές δυνάμεις που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις δικές τους κρίσεις, διεκδικώντας τον πλούτο του λιβυκού λαού», συνέχισε.

«Όλα τα προηγούμενα μονοπάτια μας οδήγησαν σε αδιέξοδο. Μπορούμε μόνο να βασιστούμε στον εαυτό μας για να καθορίσουμε ελεύθερα τη μοίρα μας», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι εξακολουθεί να αναγνωρίζει όλες τις τοπικές και διεθνείς ειρηνευτικές προσπάθειες.

Άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τη διεθνή κοινότητα

Μετά τη σαφή αντίθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη συμφωνία, ήλθε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να δώσει ένα ακόμη ράπισμα στην Άγκυρα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κινείται, όπως φαίνεται, στην ίδια γραμμή με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσον αφορά τις δύο συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την αντίθεσή του στα τουρκολιβυκά μνημόνια, αναφέρθηκε στο άρθρο 6 του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), το οποίο δεν επιτρέπει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να υπογράφει τέτοιου είδους συμφωνίες.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης οφείλει, με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις για αυτή.

«Σημειώνουμε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συνομιλιών. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας τη θέση που έχουν διατυπώσει πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στον απόηχο της επιτυχημένης αμερικανικής διαμεσολάβησης που έγινε για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου.

Όπως τόνισε:

«H μακροχρόνια πεποίθησή μας είναι ότι η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

«Άκυρο» και από ΟΗΕ

Την έμμεση αλλά σαφή αντίθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στα μνημόνια που έχει υπογράψει η Τουρκία με την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης, υποδηλώνει το κείμενο που ανανεώνει για ένα χρόνο την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη. Στο κείμενο, το οποίο ομοφώνως ενέκριναν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των πέντε μόνιμων μελών του Σ.Α. ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Βρετανίας και Γαλλίας) γίνεται παραπομπή στο άρθρο 6 του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης (Libyan Political Dialogue Forum) όπου γίνεται σαφές ότι η προσωρινή κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες που μακροπρόθεσμα δεσμεύουν τη χώρα.

Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται, επί λέξει, ότι «η εκτελεστική αρχή θα διαχειρίζεται την εξωτερική πολιτική του λιβυκού κράτους με τρόπο που να διατηρεί φιλικές και ειρηνικές σχέσεις με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους σε συμφωνία με τους κανόνες της καλής γειτονίας και των αμοιβαίων συμφερόντων. Κατά την προπαρασκευαστική φάση, αυτή η εκτελεστική αρχή δεν θα εξετάσει νέες ή προηγούμενες συμφωνίες ή αποφάσεις που να βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή να επιβάλουν σε αυτό μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις σε αυτό».

Microsoft Start

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου