Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

«Οι Έλληνες έκαναν …απόβαση στην Αίγυπτο μετά τη συνάντηση Ερντογάν – Σίσι», τούρκικο δημοσίευμα

Μετά τη συνάντηση του προέδρου Ερντογάν με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι στο Κατάρ, όπου έδωσαν τα χέρια την περασμένη εβδομάδα, μια νέα κίνηση ήρθε από την Ελλάδα κατά της Τουρκίας. Οι Έλληνες υπουργοί που αποβιβάστηκαν στην Αίγυπτο υπέγραψαν συμφωνίες σε διάφορους τομείς, γράφει η τουρκική εφημερίδα Sozcu.

Η Ελλάδα που έχει ενισχύσει τη συμμαχία της με την Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια, υπέγραψε χθες σειρά συμφωνιών με την Αίγυπτο. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υπέγραψαν σειρά συμφωνιών με την Αίγυπτο στον τομέα της αεροπορίας, της ναυτιλίας και της γεωργίας.

«Βήμα κατά της Τουρκίας»

Ο Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε «παράνομη» τη τουρκο-λιβυκή συμφωνία, λέγοντας ότι η θαλάσσια συμφωνία (με την Αίγυπτο) καλύπτει και τον τομέα της συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.

Τα ελληνικά ΜΜΕ σχολίασαν ότι η συμφωνία για την Αεροπορία που υπέγραψαν ο Παναγιωτόπουλος και ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ζακί  σημαίνει συνεργασία ενάντια στους στόχους της Τουρκίας στην περιοχή. 

Στις ειδήσεις, υπενθύμισε ότι η ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Καΐρου, που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη τον Σεπτέμβριο, προκάλεσε την αντίδραση των δύο χωρών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, δήλωσε ότι αξιολόγησαν επίσης τις πρόσφατες εντάσεις με την Τουρκία, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, καθώς και τις μακροχρόνιες διμερείς σχέσεις.

Αξιοσημείωτο ήταν ότι η κίνηση αυτή των Ελλήνων υπουργών ήρθε μετά τη συνάντηση Ερντογάν – Σίσι στο Κατάρ. 

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε:

«Είπαμε ότι μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία. Εδώ έγινε ένα βήμα για να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία και είχαμε καλές συνομιλίες. Ελπίζω ότι θέλουμε να προχωρήσουμε μια διαδικασία που ξεκίνησε με τους υπουργούς μας σε καλό σημείο αργότερα, ελπίζω με συνομιλίες υψηλού επιπέδου».

Η αιγυπτιακή Προεδρία ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε ότι η χειραψία ήταν η αρχή της προόδου στις διμερείς σχέσεις.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου διακόπηκαν από το πραξικόπημα στο οποίο ανατράπηκε η κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων το 2013 και ο Ερντογάν, ο οποίος έδωσε μεγάλη υποστήριξη στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, έκανε πολύ σκληρές δηλώσεις κατά της κυβέρνησης Σίσι.

The Hellenic Information Team

© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου