Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Επέκταση των ερευνών στην Κρήτη: Νέα Navtex με αίτημα της ExxonMobil, η απάντηση στο «Αμπντουλχαμίντ»

Επιβεβαιώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου-«Έτοιμοι για οποιοδήποτε επεισόδιο» απαντά στις προκλήσεις με το «Αμπντουλχαμίντ Χαν»-Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να γίνει πιο νωρίς η ερευνητική γεώτρηση

Στο κόκκινο φτάνει η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Τουρκία προετοιμάζει το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» για έρευνες στην περιοχή τις επόμενες ημέρες. Η ελληνική πλευρά δεν μένει στάσιμη ωστόσο, αφού την επέκταση των ερευνών για υδρογονάνθρακες που διεξάγει η ExxonMobil νοτιότερα του ορίου που προσδιόριζε η NAVTEX της 7ης Νοεμβρίου θα προβλέπει νέα NAVTEX η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, όπως γράφει η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

Η επέκταση των ερευνών θα γίνει μετά από αίτημα του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού, ο οποίος επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να γίνει πιο νωρίς η ερευνητική γεώτρηση, η οποία θα πιστοποιήσει την ύπαρξη ή μη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων. Στην Αθήνα ωστόσο επανεμφανίστηκαν στελέχη της αμερικανικής Chevron, η οποία φέρεται να εξετάζει τη δυνατότητα εισόδου της μέσω εξαγοράς μεριδίου σε υπό παραχώρηση περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου.

«Κάνουμε ό,τι απαιτείται για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αυτό που θα βγει να δώσει κέρδος για την πατρίδα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της «Καθημερινής» για επέκταση των ερευνών από την ExxοnMobil, στην περιοχή της Κρήτης.

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου προσέθεσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από δεύτερη εταιρία για να πραγματοποιήσει έρευνες. «Είναι ενέργειες που γίνονται στα πλαίσια του αρχικού σχεδίου, το οποίο είναι άρτια μελετημένο. Προχωράμε με βάση το χρονοδιάγραμμα, πάντοτε σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο», σημείωσε.

«Έτοιμοι για οποιοδήποτε επεισόδιο»

Ερωτώμενος για πιθανή πρόκληση από τις έρευνες του τουρκικού «Αμπντουλαμίντ Χαν», ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «έχουμε δείξει ότι αντιδρούμε με αποτελεσματικό τρόπο στις προκλήσεις. Είμαστε έτοιμοί να απαντήσουμε σε κάθε επεισόδιο. Είμαστε έτοιμοι απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση. Θα είναι 3πλά και 4πλα προβληματισμένος όποιος σκεφτεί να κάνει κάτι καθώς συναντά και την άρνηση των εταίρων μας. Όποιος φλερτάρει με τον αναθεωρητισμό βρίσκει απέναντί του όλες τις δυνάμεις από όλο τον κόσμο».

Από την άλλη, η Άγκυρα προανήγγειλε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα αποπλεύσει μέσα στις επόμενες μέρες χωρίς να έχει προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία απόπλευσης.

Η κίνηση αυτή έρχεται αφού το τουρκικό ΥΠΕΞ, χαρακτήρισε τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο «μάταιη» και «αυτοκαταστροφική» για την Αθήνα. Σημειώνεται ότι με την συμφωνία για τον καθορισμό των περιοχών Έρευνας και Διάσωσης, οι δύο χώρες διακηρύσσουν, ότι η περιοχή νοτίως της Κρήτης και του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι τις αιγυπτιακές ακτές ελέγχεται αποκλειστικά από την Αθήνα και το Κάιρο, σβήνοντας στην ουσία, το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, και απαντώντας στο αφήγημα της Τουρκίας περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η Τουρκία έχει αφηνιάσει με τις ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, με την κρατική ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας (ΤRT) να αναφέρει πως «η Ελλάδα προσθέτοντας καθημερινά ένα νέο στα προκλητικά της βήματα, δεν εγκαταλείπει τις αντιτουρκικές πολιτικές της τόσο στον διπλωματικό όσο και στον στρατιωτικό τομέα».

Παράλληλα, «πόλεμος» έγινε χθες στο Αιγαίο με αερομαχίες και υπερπτήσεις ενώ η Άγκυρα ετοιμάζει το Αμπντουλχαμίντ, εν μέσω μεγάλης κλίμακας αεροπορικής άσκησης στην Αίγυπτο με ελληνική συμμετοχή.

Ελληνικά και Γαλλικά Rafale από το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ συνεχίζουν ασκούνται στο Αιγαίο ενώ τις επόμενες ημέρες θα ασκηθούν και στην Κυπριακή ΑΟΖ στέλνοντας μήνυμα αποτροπής, ενώ Αθήνα και Κάιρο συνεχίζουν τα ατσαλώνουν την συμμαχία τους με ελληνικά μαχητικά να παραμένουν στην Αίγυπτο και μετά την ολοκλήρωση της άσκησης Μέδουσα για την μεγάλη αεροπορική άσκηση της Αιγύπτου «ΜΕΝΑ 2».

 

PENTAPOSTAGMA

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου