Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας- ΗΠΑ! Οκτώ UAV MQ-9 REAPER της USAFE σταθμεύουν πλέον στη Λάρισα

 «Απόβαση» στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας πραγματοποιούν αμερικανικές δυνάμεις, με τη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας να μετατρέπεται ξανά σε ορμητήριο για τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη τύπου MQ-9 Reaper

Στην αεροπορική βάση Λάρισας μεταστάθμευσαν το Σάββατο 12 Νοεμβρίου οκτώ UAV MQ-9 REAPER της USAFE με το προσωπικό υποστήριξής τους.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το ΓΕΕΘΑ, η μεταστάθμευση εντάσσεται στο πλαίσιο της προώθησης, υλοποίησης και διαρκούς διεύρυνσης των διεθνών συνεργασιών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με φίλες και σύμμαχες χώρες, και μετά από στενή και αγαστή συνεργασία των αρμοδίων Κλάδων του με τις αμερικανικές Αρχές.

Η μεταστάθμευση έχει διάρκεια ενός έτους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ και έλαβε χώρα σύμφωνα με τις προβλέψεις υλοποίησης της επικαιροποιημένης συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Έργα αναβάθμισης

Προς το παρόν, δεν υπάρχει πρόβλεψη για συνεκπαίδευση με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ωστόσο, η παρουσία τους και μόνο στη Λάρισα αλλά και η ασφάλεια που παρέχει η συγκεκριμένη βάση στα υψηλής επιχειρησιακής αξίας αμερικανικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης που ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία της Αθήνας με την Ουάσιγκτον.

Τα MQ-9 επιστρέφουν στην 110 ΠΜ μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο, έπειτα από τις εργασίες αναβάθμισης που έγιναν στη Λάρισα στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, με τους Αμερικανούς να επενδύουν περισσότερα από 33 εκατομμύρια δολάρια ώστε το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενήσει υψηλής τεχνολογίας πλατφόρμες αλλά και στρατηγικά μέσα όπως τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 που συχνά σταθμεύουν εκεί.

Στις αρχές του 2023 μάλιστα, αναμένεται να παραδοθεί το πρώτο από τα νέα υπόστεγα που κατασκευάζονται στην 110 ΠΜ ενώ αντίστοιχες υποδομές δημιουργούνται και στη «γειτονική» βάση της Αεροπορίας Στρατού, στο Στεφανοβίκειο.

Ελληνικό ενδιαφέρον

Αν και όπως είπαμε η ανάπτυξη των Reaper αφορά κυρίως τις αμερικανικές ανάγκες επιτήρησης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και της Μεσογείου, υπάρχει σαφέστατα και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς τα συγκεκριμένα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη βρίσκονται εδώ και καιρό στο «στόχαστρο» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Αθήνα δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για την προμήθεια τριών UAV και ενός σταθμού διοίκησης μέσω του προγράμματος FMS, ώστε μαζί με τα ισραηλινά HERON που επιχειρούν από τη Σκύρο, να καλύπτει τις ανάγκες επιτήρησης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε, οι ανάγκες της χώρας για εναέρια επιτήρηση θαλάσσιων περιοχών πρόκειται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς εκτός από τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων και τις μεταναστευτικές ροές, το ελληνικό Επιτελείο θα έχει το βλέμμα του στραμμένο και στις περιοχές όπου θα πραγματοποιούνται οι σεισμογραφικές έρευνες στα νοτιοδυτικά της Κρήτης.

ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου