Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Μπλόκαραν πλοίο που πήγαινε όπλα στη Λιβύη - Το μετέφεραν στον Αλμυρό του Βόλου

Πλοίο, με σημαία Ολλανδίας, που κατά πάσα πιθανότητα επιχειρούσε να παραβιάσει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη εντοπίστηκε στις 11 Οκτωβρίου και μεταφέθηκε στον Αλμυρό του Βόλου.

Το πλοίο μετέφερε τεθωρακισμένα οχήματα. Η επιχείρηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της "Επιχείρησης ΙRINI" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Στις 11 Οκτωβρίου, η επιχείρηση EUNAVFOR MED IRINI πραγματοποίησε επιθεώρηση του εμπορικού σκάφους MV MEERDIJK στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Το πλοίο διαπιστώθηκε ότι μετέφερε οχήματα τροποποιημένα για στρατιωτική χρήση στη Λιβύη για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η επιχείρηση IRINI κατάσχει φορτίο σε εφαρμογή της απόφασης 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Ένα από τα ευρωπαϊκά στρατιωτικά σκάφη που επιχειρούσε στην Κεντρική Μεσόγειο για την επιχείρηση IRINI εντόπισε το πλοίο καθ’ οδόν προς τη Λιβύη. Κατόπιν αιτήματος της επιχείρησης IRINI, σύμφωνα με το ΑΣΑΗΕ 2292, η Ολλανδία, ως κράτος σημαίας του πλοίου, έδωσε τη συγκατάθεσή της χωρίς καθυστέρηση για την επιθεώρηση και, στις 11 Οκτωβρίου, στάλθηκε ομάδα επιβίβασης στο πλοίο για να επαληθεύσει τη φύση αυτών των οχημάτων.

Η ομάδα επιβίβασης ανακάλυψε δεκάδες στρατιωτικά οχήματα που είχαν αποσταλεί κατά πιθανή παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Σύμφωνα με την εντολή της Επιχείρησης, τα οχήματα κατασχέθηκαν και το πλοίο εκτράπηκε σε ευρωπαϊκό λιμάνι (σ.σ κατά πληροφορίες κατευθύνθηκε στον Αλμυρό Βόλου) για περαιτέρω έλεγχο.

Μετά από επιθεώρηση από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, τα οχήματα αποβιβάστηκαν και αποθηκεύτηκαν στην στεριά».

Microsoft  Start


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου