Τι προσφέρει στον Β . Πούτιν
Ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν μεταβαίνει εσπευσμένα στην Μόσχα για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Β.Πούτιν. Γαλλικές πηγές κάνουν λόγο για την “τελευταία ευκαιρία της ειρήνης και την αποτροπή ενός ευρωπαϊκού πολέμου”.
Ο Ε.Μακρόν μίλησε ήδη για “οδυνηρές υποχωρήσεις που πρέπει να κάνει η Δύση” και για “αναδιαμόρφωση της ευρωπαϊκής Ασφάλειας”.
Σύμφωνα με γαλλικές πηγές “ο Γάλλος πρόεδρος έχει διπλό σκοπό: να σταματήσει τον πόλεμο που απειλεί η μαζική συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα και για να κατευνάσει τα ρωσικά παράπονα που προκάλεσε η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά το 1999 και το 2004, με τελικό στόχο την ενσωμάτωση της Ρωσίας σε ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας που αντισταθμίζει την ολίσθησή της προς την Κίνα”.
Οι Γάλλοι παραδέχονται πως η αμερικανική εξωτερική πολιτική χρεοκόπησε καθώς έστειλε την Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας και ένας ευρωπαϊκός πόλεμος είναι στην “πόρτα μας”.
Ε.Μακρόν: Πρέπει να κάνουμε υποχωρήσεις!
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να εξασφαλίσει μια αποκλιμάκωση σχετικά με την Ουκρανία στην συνάντηση του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα. Άφησε να εννοηθεί ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις στο Κρεμλίνο.
Σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Journal du Dimanche πριν την αναχώρησή του, ο Μακρόν όχι μόνο υποβάθμισε τους φόβους ότι η πραγματική στρατηγική φιλοδοξία του Πούτιν ήταν να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά επέκτεινε ένα κλαδί ελιάς στη Ρωσία λέγοντας ότι κατανοούσε την ανάγκη της Μόσχας να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της για την ασφάλεια.
«Η ένταση του διαλόγου που είχαμε με τη Ρωσία και αυτή η επίσκεψη στη Μόσχα είναι πιθανό να αποτρέψει [μια στρατιωτική επιχείρηση] να συμβεί. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε τους όρους της αποκλιμάκωσης», είπε στο JDD.
“Να οικοδομήσουμε Ιστορικές λύσεις”
«Ήμουν πάντα σε βαθύ διάλογο με τον Πρόεδρο Πούτιν και ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε ιστορικές λύσεις.
Ο γεωπολιτικός στόχος της Ρωσίας σήμερα δεν είναι σαφώς η Ουκρανία, αλλά η αποσαφήνιση των κανόνων συμβίωσης με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Η ασφάλεια και η κυριαρχία της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου ευρωπαϊκού κράτους δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συμβιβασμού, ενώ είναι επίσης θεμιτό για τη Ρωσία να θέτει το ζήτημα της δικής της ασφάλειας».
“Μια νέα Ισορροπία στην Ευρώπη”
Η σύναψη συμφωνίας, ωστόσο, θα σημαίνει ότι πρέπει να υποχωρήσουμε σε κάτι.
Πρέπει να είμαστε πολύ ρεαλιστές. Δεν θα επιτύχουμε κάτι με μονομερείς κινήσεις, αλλά είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης πριν χτίσουμε μηχανισμούς και αμοιβαίες χειρονομίες εμπιστοσύνης.
Πρέπει να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους αδελφούς μας προτείνοντας μια νέα ισορροπία ικανή να διατηρήσει την κυριαρχία και την ειρήνη τους. Αυτό πρέπει να γίνει με σεβασμό στη Ρωσία και κατανόηση των σύγχρονων τραυμάτων αυτού του μεγάλου λαού και του μεγάλου έθνους», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Τί προσφέρει ο Ε. Μακρόν στον Β.Πούτιν
Γάλλοι αξιωματούχοι περιέγραψαν σε γενικές γραμμές τις προσεγγίσεις που θα υιοθετούσε ο Ε.Μακρόν στις συναντήσεις του με τον Β.Πούτιν και τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι της Ουκρανίας.
Αξιωματούχοι στο Παρίσι προτείνουν «κάποια ερμηνεία» της συμφωνίας του Μινσκ που θα απομακρύνει το ΝΑΤΟ από την Ουκρανία από την “πίσω πόρτα”. Η πρόταση του Ε.Μακρόν «περιλαμβάνει τις εξουσίες της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονμπάς για την εθνική πολιτική».
Πρόκειται για κάποια δημιουργική ερμηνεία της συμφωνίας του Μινσκ (μια ομάδα Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας και Ρωσία)ς που να δίνει δικαίωμα βέτο στη συντακτική συνέλευση του Ντονμπάς για το τι θα κάνει η κεντρική κυβέρνηση.
Αυτό επί της ουσίας σημαίνει επιστροφή της Ουκρανίας στην ρωσική σφαίρα επιρροής καθώς δεν θα μπορεί η κεντρική κυβέρνηση να πράξει τίποτα χωρίς συγκατάθεση από το Ντονμπάς.
Το δεύτερο, σε συνεννόηση με τον Μπάιντεν, είναι να εξασφαλιστεί ένα συγκεκριμένο σήμα αποκλιμάκωσης που θα αντιστρέψει τη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση και, ως μέσο για την επίτευξη αυτού, θα διερευνήσει ποια είναι η τελική «κόκκινη γραμμή» του κ. Πούτιν στην αντιπαράθεση.
Νέας ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας με Ρωσία;
Για τη Μόσχα «ο Μακρόν είναι ένας ποιοτικός συνομιλητής», σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της γαλλικής προεδρίας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Για τον κ. Μακρόν η ευκαιρία να ηγηθεί της προσπάθειας για τη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας τον έβαλε μπροστά και στο επίκεντρο ίσως στο μεγαλύτερο στάδιο της προεδρίας του, μόλις δύο μήνες πριν από τις εκλογές. Του έδωσε την ευκαιρία να αναλάβει έναν μεγαλύτερο ηγετικό ρόλο για όλη την Ευρώπη και να βάλει λίγη σάρκα στα ενίοτε μεγαλεπήβολα οράματά του για μια Ευρώπη συμμαχική, αλλά πιο ανεξάρτητη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Θέλουμε μια Ρωσία που να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την Κίνα ή μια Ρωσία που βρίσκεται κάπου μεταξύ Κίνας και Ευρώπης;» ανέφερε ο Bruno Le Maire, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, ο οποίος είναι πολύ κοντά στον κ. Μακρόν.
Δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ
«Υπάρχει απογοήτευση στις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, με την τάση του κ. Μακρόν να προχωρά και μετά να τους φωνάζει ότι δεν κάνουν τίποτα», δήλωσε ο Τζέρεμι Σαπίρο, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είναι τώρα διευθυντής έρευνας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Συγγένειες. «Αυτό τον αποδυναμώνει».
Ο ανώτερος αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας είπε ότι ο πυρήνας της δυτικής σύγκρουσης με τον Πούτιν βρίσκεται «στην επέκταση του ΝΑΤΟ και στη συμπερίληψη σε αυτό χωρών από τον πρώην σοβιετικό χώρο». Πρόσθεσε ότι ο Πούτιν είχε πει στον Μακρόν ότι ήθελε «μια συζήτηση επί της ουσίας» που να πηγαίνει «στην ουσία του θέματος».
«Μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα προς τον Πούτιν, αναγνωρίζουμε ότι δεν έχει εντελώς λάθος», δήλωσε ο Τζάστιν Βαΐς, πρώην επικεφαλής σχεδιασμού πολιτικής στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος τώρα ηγείται του Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού.
Παράλληλα ο Μακρόν θέλει να διερευνήσει εάν οι αμερικανικές προσφορές τον περασμένο μήνα θα μπορούσαν να συμπληρωθούν με περαιτέρω μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που επιτρέπουν μια διέξοδο από την κρίση.
Η αμερικανική πρόταση περιελάμβανε μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με την ανάπτυξη πυραύλων στην Ανατολική Ευρώπη και έκκληση για αμοιβαίες δεσμεύσεις τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από τη Ρωσία να απόσχουν από την ανάπτυξη πυραύλων ή στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ο Πούτιν απέρριψε την αμερικανική απάντηση στα αιτήματά του ως ανεπαρκή.
«Οι προσφορές ελέγχου των όπλων της άλλης μέρας θα μπορούσαν να συνδυαστούν με κάποιου είδους συμβουλευτικό μηχανισμό για αλλαγές στο καθεστώς του ΝΑΤΟ, ή κάποιου είδους μορατόριουμ για την επέκταση του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Shapiro, πρώην αξιωματούχος του State Department.
WAR NEWS 24/7
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου