Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

«Είσαι σε ελληνικά χωρικά ύδατα, φύγε»: Προειδοποιητικά πυρά του Λιμενικού εναντίον τουρκικού σκάφους

Το Λιμενικό επιβεβαιώνει το επεισόδιο με τουρκικό αλιευτικό και μιλά για σοβαρό περιστατικό που έλαβε χώρα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σε θαλάσσια περιοχή βόρεια των Οινουσσών.

Οι Τούρκοι επιχείρησαν να εμβολίσουν το πλωτό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και ισχυρίζονται πως ένα μέλος πληρώματος τραυματίστηκε στο πόδι από τα πυρά ελληνικών δυνάμεων.

Το περιστατικό κρίνεται σοβαρό γιατί συνέβη σε μία χρονική περίοδο που οι Τούρκοι εγείρουν αμφισβητήσεις ακόμα και για τα ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο.

Eπεισόδιο προβοκάτσια των Τούρκων

Το Λιμενικό μιλά για τουρκική προβοκάτσια και σημειώνει πως δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός Τούρκου. Γι αυτό το λόγο ενημέρωσε εξαρχής το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πράγματι, το απόγευμα προς βράδυ της Τρίτης 22 Φεβρουαρίου, γύρω στις 18:00 με 20:00, τουρκικό αλιευτικό εντοπίστηκε σε περιπολία σκάφους του Λ.Σ. να έχει εισέλθει και να ψαρεύει εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, βόρεια των Οινουσσών.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι άνδρες του Λιμενικού, προσέγγισαν το τουρκικό σκάφος βάσει των προβλεπόμενων εντολών και σχεδιασμού.

Αρχικώς επικοινώνησαν μέσω ασυρμάτου-VHF και ζήτησαν από τον Τούρκο κυβερνήτη να αποχωρήσει από την περιοχή. Εκείνος δεν απάντησε ποτέ. Το σκάφος του Λιμενικού πλησίασε και η ενημέρωση-προειδοποίηση έγινε δια ζώσης.

 «Είσαι στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Φύγε»

«Είσαι στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Φύγε» ήταν η εντολή.

Στο αλιευτικό επέβαιναν σύμφωνα με πληροφορίες άλλα τρία άτομα τα οποία βγήκαν στο πλωριό μέρος του σκάφους και άρχισαν να πετάνε προς τους Λιμενικούς πέτρες και διάφορα αντικείμενα που κρατούσαν στα χέρια τους.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος κυβερνήτης έκανε κίνηση να εμβολίσει με το αλιευτικό το πλωτό περιπολικό.

Οι Λιμενικοί αναγκάστηκαν να ρίξουν προειδοποιητικές βολές στο αέρα και το αλιευτικό έβαλε ρότα για τα τουρκικά παράλια.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Περί ώρα 18:00 χθες, εντοπίστηκε από πλωτό περιπολικό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αλιεύει εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου – Οινουσσών. Άμεσα πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένως οι προβλεπόμενες συστάσεις, μέσω VHF και δια ζώσης, από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προς το τουρκικό αλιευτικό να απομακρυνθεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς αποτέλεσμα.

Παρά τις συστάσεις, το τουρκικό αλιευτικό κινήθηκε με επικίνδυνους ελιγμούς προς το πλωτό περιπολικό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, με σκοπό να το εμβολίσει.

Επιπροσθέτως, το πλήρωμα του αλιευτικού πλησιάζοντας το περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προέβη στη ρίψη διαφόρων βαρέων αντικειμένων (πέτρες κλπ).

Κατόπιν αυτών, πραγματοποιήθηκε ρίψη προειδοποιητικών βολών στον αέρα και σε ασφαλή τομέα από το περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, με αποτέλεσμα το τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αποχωρήσει με ανατολική πορεία για τα έναντι Τουρκικά παράλια».

WAR  NEWS  24/7


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου