Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος-Αυτό είναι η αρχή για ενεργειακή και αμυντική συμμαχία

Ελλάδα και Αίγυπτος κινούνται προς την ολοκλήρωση μιας πολύ στενής σχέσης ενεργειακού και αμυντικού χαρακτήρα

Ο Αιγύπτιος υπουργός Επικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφορικής Αμρ Ταλαάτ ανακοίνωσε το Σάββατο, ότι επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές μελέτες για την τοποθέτηση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου κόστους περίπου 60 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα συνδέει την Αίγυπτο και την Ελλάδα για τη μετάδοση δεδομένων.

Πρόσφατα υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης σύμφωνα με συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για επέκταση καλωδίου οπτικών ινών μέσω της Μεσογείου Θάλασσας.

Ο Αιγύπτιος υπουργός τόνισε ότι στο παρόν στάδιο θα ξεκινήσουν οι τεχνικές μελέτες για τον καθορισμό της διαδρομής του καλωδίου κάτω από τα ύδατα της Μεσογείου μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ταλαάτ εξήγησε ότι η στρατηγική θέση της Αιγύπτου της επιτρέπει να παίζει ζωτικό ρόλο στη μεταφορά δεδομένων μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Το σχέδιο της Αιγύπτου περιλάμβανε αρχικά την υποστήριξη τοπικών δικτύων αυξάνοντας τον αριθμό των συνδέσεων στη χώρα για την εύρεση εναλλακτικών λύσεων σε περίπτωση αποτυχίας.

Ο υπουργός της Αιγύπτου πρόσθεσε ότι έχουν δημιουργηθεί ί περίπου 5.000 χιλιόμετρα νέων συνδέσεων, επιπλέον της δημιουργίας τεσσάρων σταθμών για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών.

Το επόμενο βήμα είναι να σφυρηλατηθούν νέες συνεργασίες με χώρες που έχουν στρατηγική ικανότητα στον τομέα, είπε ο ίδιος συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, εξηγώντας ότι υπάρχουν επί του παρόντος ευκαιρίες συνεργασίας με την Ιταλία και τη Γαλλία στη Μεσόγειο Θάλασσα, ενώ η δημιουργία ενός νέου καλωδίου με την Ελλάδα θα συμβάλει στην πολλαπλότητα των διαδρομών σύνδεσης με την Ευρώπη.

Ο Ταλαάτ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά δεδομένων και έχει αρχίσει να δημιουργείται ως η ανατολική πύλη προς την Ευρώπη στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Εξήγησε ότι η λειτουργία ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος, θα συμβάλει στην ενίσχυση των λειτουργιών μετάδοσης δεδομένων και στην αύξηση της διαθεσιμότητας, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η αύξηση των δυνατοτήτων του δικτύου.

Ο Ταλαάτ σημείωσε τη δυνατότητα επέκτασης και άλλων καλωδίων σε νέα μέρη στην Ευρώπη.
Την Πέμπτη ο Αιγύπτιος υπουργός επισκέφθηκε την ελληνική πρωτεύουσα, όπου παρακολούθησε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Telecom Egypt και του ΑΔΜΗΕ για την τοποθέτηση υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αιγύπτιος υπουργός είπε ότι η κατασκευή υποθαλάσσιων καλωδίων μεταξύ των δύο χωρών θα εξυπηρετήσει την τεράστια ροή δεδομένων παγκοσμίως, η οποία αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Ο Ταλαάτ εξήγησε ότι η διακεκριμένη γεωγραφική θέση της Αιγύπτου την καθιστά κόμβο στην διακίνηση δεδομένων μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης, όπου περισσότερα από 100 terabytes δεδομένων μεταφέρονται στην Ευρώπη με περισσότερα από 13 υποβρύχια καλώδια.

Σημείωσε ότι έχουν προγραμματιστεί 18 υποβρύχια έργα για 18 συνδέσεις μέσα σε τρία χρόνια, ενώ ο σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη για την δημιουργία του καλωδίου HARP, που θα περιλαμβάνει όλη την ήπειρο της Αφρικής έως το 2023.

Η Αίγυπτος προωθεί αποφασιστικά πλέον εκτός την οικονομική, και την αμυντική συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τις προσπάθειες προσέγγισης με την Τουρκίας, αφού πιστοποιήθηκε ότι η τουρκική ελίτ προωθεί σαφώς σχέδια "ελέγχου" της Α.Μεσογείου.

Η τελευταία υπογραφή της τριμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου, θα ενισχύσει ακόμα πιο πολύ τον στρατιωτικό συντονισμό μεταξύ των τριών κρατών και θα τους επιτρέψει να δράσουν μαζί ενόψει απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο.

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου