Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Οργή στην Τραπεζούντα με το διαφημιστικό ντίσκο πάρτι στην Παναγία Σουμελά ενώ «χτυπάει» η καμπάνα

Ντόπιοι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι χρησιμοποιήθηκε έτσι το ιστορικό μοναστήρι που παραμένει κλειστό για το κοινό

Χαμός έχει γίνει τα τελευταία 24ωρα στην Τραπεζούντα με βίντεο κλιπ που δείχνει «ξένο dj και ξένους πολίτες» να έχουν στήσει ντίσκο πάρτι στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελάς, στη Ματσούκα του Πόντου, ενώ ακούγεται να χτυπάει και η καμπάνα. Παρά το ότι από χρόνια το μοναστήρι ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και έχει χαρακτηριστεί ως «πολιτιστικό μνημείο», πολλοί είναι οι ντόπιοι που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για αυτές τις εικόνες τη στιγμή η Παναγία Σουμελά δεν είναι καν προσβάσιμη στο μέσο πολίτη.

Οι εικόνες αποτελούν προσβολή και για τους απανταχού χριστιανούς, αλλά και γενικότερα για τους πιστούς οποιουδήποτε θρησκεύματος μια και κανείς δεν θα ήθελε να χρησιμοποιείται ένας τέτοιος ιερός χώρος με αυτό τον τρόπο.

«Είναι από τις στιγμές που ο εγκέφαλός μας καίγεται και το μυαλό μας κολλάει!», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου Τουριστικών Φορέων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Τραπεζούντας Μουράτ Τσαβγκά, τονίζοντας πως «Η κοινή συνείδηση δεν θα ανακουφιστεί εάν οι υπεύθυνοι δεν εξηγήσουν το πώς και το γιατί χορηγήθηκε αυτή η άδεια.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε πώς θα αντιδρούσαν οι μουσουλμάνοι εάν μια τέτοια εκδήλωση γινόταν σε τζαμί σε άλλη χώρα.

«Κάποιος πρέπει να κάνει μία δήλωση για το σημαντικότερο πολιτιστικό αγαθό της περιοχής μας, τη Μονή Σουμελά, που είναι υποψήφια για την UNESCO, για να ανακουφίσει τη δημόσια συνείδηση των υπευθύνων αυτής της αδικίας», είπε εκφράζοντας τις απόψεις πολλών ντόπιων η ζωή των οποίων έχει επηρεαστεί, τα τελευταία χρόνια, από το επαναλαμβανόμενο κλείσιμο του μοναστηριού για εργασίες.

Τα γυρίσματα έγιναν με άδεια της επαρχιακής διοίκησης

Ο σάλος που έχει ξεσπάσει σχολιάστηκε από τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Τραπεζούντας (TÜRSAB) Βολκάν Κανταρτζί, ο οποίος επιχείρησε να ηρεμήσει τα πνεύματα. Όπως δήλωσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η νομοθεσία επιτρέπει την πραγματοποίηση τέτοιου είδους εκδηλώσεων στην Παναγία Σουμελά και η συγκεκριμένη έγινε με άδεια της επαρχιακής διοίκησης.

«Ελπίζω ότι το βιντεοκλίπ θα προβάλει τις φυσικές ομορφιές της περιοχής και θα είναι επιτυχημένο», τόνισε ο Βολκάν Κανταρτζί.

Αναφερόμενος στα σχόλια κατοίκων για το εάν ήταν ασφαλές αυτό που συνέβη τόσο για τους ανθρώπους που συμμετείχαν στα γυρίσματα όσο και για το ίδιο το μοναστήρι, με δεδομένη την συχνή πτώση βράχων, ο Κανταρτζί είπε ότι όλα ελήφθησαν υπόψη και πως τα ντεσιμπέλ δεν ήταν αρκετά για να προκαλέσουν πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της TÜRSAB τόνισε πως η Ιερά Μονή δεν θα ανοίξει άμεσα και την άποψή του, σίγουρα όχι πριν τον Απρίλιο. «Οι εργασίες ίσως δεν μπορούν να αρχίσουν εκ νέου πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου. Νομίζω ότι θα ανοίξει γύρω στις αρχές Απριλίου. Θα ήταν υπέροχο να ανοίξει τον Μάρτιο, αλλά δεν νομίζω», είπε.

Στις αρχές του μήνα δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν πως η Παναγία Σουμελά θα είναι προσβάσιμη για το κοινό τον Μάιο και μάλιστα θα ανοίξουν και σημεία που μέχρι τώρα ήταν κλειστά.

Pontos news


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου