Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Θέλουν να τρυπήσουν νοτίως της Κρήτης; Συνάντηση Ακάρ με Διοικητή ΠΝ της Λιβύης-Ποιος είναι ο στόχος των τρυπανιών

Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου για επικράτηση στη Λιβύη, με την Άγκυρα να προετοιμάζεται ενδεχομένως για παράνομες και προκλητικές ενέργειες νοτίως της Κρήτης

Ο Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων της Λιβύης αντιναύαρχος Νουρεντίν Ελ Μπουνί, μετέβη στην Άγκυρα μετά από πρόσκληση του Διοικητή τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχου Αντνάν Οζμπάλ, ενώ επισκέφθηκε και τον Τούρκο Υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σαφώς για εκ νέου συντονισμό για ενέργειες στις περιοχές νοτίως της Κρήτης, που παρανόμως διεκδικούνται μέσω του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Ελ Μπουνί συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, παρουσία του Διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας.

Σε ανακοίνωση που έγινε στο Twitter του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, σχετικά με το θέμα αναφέρεται, "Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ υποδέχθηκε τον Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων της Λιβύης, Νουρεντίν Ελ Μπουνί, ο οποίος ήρθε στην Άγκυρα μετά από επίσημη πρόσκληση του Διοικητή των του Πολεμικού Ναυτικού, Ναύαρχου Αντνάν Οζμπάλ".

Το περιεχόμενο της συνάντησης δεν δημοσιοποιήθηκε, ωστόσο εκτιμάται πως η Τουρκία επιχειρεί να πραγματοποιήσει από κοινού γεωτρητικές ενέργειες νοτίως της Κρήτης, στη λεγόμενη "λιβυκή ΑΟΖ", όπως αυτή προκύπτει από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που είχαν υπογράψει Σάρατζ και Ερντογάν.

Μετά τη σύναψη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, Άγκυρα και Τρίπολη βρίσκονται σε συνεχείς επαφές, με σαφή σκοπιμότητα να ξεκινήσουν από κοινού γεωτρήσεις στην επίμαχη περιοχή, παραβιάζοντας την ελληνική κυριαρχία που εξασφαλίζεται από το Διεθνές Δίκαιο.

“Εάν δεν στείλουμε πλοίο, η συμφωνία θα ακυρωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο”, φωνασκεί από το καλοκαίρι ο Τούρκος Ναύαρχος ε.α. Τσιχάτ Γιαϊτσί, υπενθυμίζοντας ότι παρόλο που η διαδικασία υποβολής προσφορών έχει λήξει στις περιοχές ναυτικής δικαιοδοσίας που προέκυψαν με τη Συμφωνία με την Λιβύη, η τουρκική εταιρεία ενέργειας (TPAO) δεν έχει λάβει άδεια εδώ και πάνω από ένα χρόνο, για αυτό και ο ίδιος προειδοποίησε ότι "Εάν δεν ασκήσουμε καμία δραστηριότητα σε αυτή την θαλάσσια περιοχή, αυτή η συμφωνία θα καταστεί άκυρη".

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ινστιτούτου ναυτικών επιστημών και Τεχνολογιών Dokuz Eylul, είχε αναφέρει το ζουμί του τι ετοιμάζει η τουρκική πλευρά. "Οι υδρίτες μεθανίου θα είναι η κύρια πηγή ενέργειας στο εγγύς μέλλον. Είμαστε πλούσιοι σε υδρίτες, οι οποίοι θα αλλάξουν τη μοίρα των μελλοντικών γενεών", ανέφερε ο ίδιος.

Ο Δρ Alpaslan Bayraktar, τόνισε ότι η αλλαγή και ο μετασχηματισμός της ενέργειας παγκοσμίως, δημιούργησε ένα νέο οικονομικό μοντέλο και ότι πρέπει να εφαρμοστούν υποστηρικτικές ενεργειακές πολιτικές. "Η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στη μεταφορά των πόρων υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου στην παγκόσμια αγορά. Όλοι όσοι θα συμφωνήσουν με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν ένα πλεονέκτημα".

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Boğaziçi Δρ. Gürkan Kumbaroğlu ζήτησε την διάθεση προϋπολογισμού για την εξόρυξη υδριτών μεθανίου.

Οι νέες επαφές Άγκυρας-Τρίπολης και οι δηλώσεις Τούρκων στρατιωτικών και επιστημόνων, καθιστούν σαφές πως σκοπός της Τουρκίας είναι να βάλει χέρι στο φυσικό αέριο αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων (5,9 τρισεκατομμύρια TL), σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα, που βρίσκεται στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο ακριβώς αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και η τουρκική στρατιωτική και διπλωματική ηγεσία διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Λιβύη, στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει πρόσβαση στον ορυκτό πλούτο της περιοχής.

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας, η Ελλάδα παρακολουθεί πάρα πολύ στενά τις τουρκικές κινήσεις και μέσω της παρουσίας της στην "Πρωτοβουλία σταθεροποίησης της Λιβύης", δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις στην εν λόγω χώρα, γεγονός το οποίο θα την βοηθήσει σημαντικά στον διπλωματικό αγώνα της για κατάργηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, αφού θα έχει φωνή σε όλες τις πολιτικές διαβουλεύσεις για τη Λιβύη εφεξής. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται όπως θα δούμε η παρακάτω διπλωματική κίνηση του Έλληνα Πρέσβη στη Λιβύη.

Συγκεκριμένα στις αρχές του μήνα, ο δήμαρχος του δήμου Τομπρούκ, Φαράτζ Μπουάλ Κατάμπια, είχε συνάντηση με τον Έλληνα Πρέσβη στη Λιβύη, Ιωάννη Σταματέκο, για να συζητήσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας θαλάσσιας διασύνδεσης μεταξύ της πόλης Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης και της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι η πλησιέστερη ευρωπαϊκή χώρα στο Τομπρούκ, απέχοντας περίπου 300 χιλιόμετρα από την πόλη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μπουάλ Κατάμπια, ζήτησε να επιστρέψουν οι ελληνικές εταιρείες στο Τομπρούκ για να συμμετάσχουν στην υλοποίηση μιας σειράς έργων υποδομής, ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης.

Όπως γίνεται σαφές, Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου για επικράτηση στη Λιβύη, με την Άγκυρα να προετοιμάζεται ενδεχομένως για παράνομες και προκλητικές ενέργειες νοτίως της Κρήτης.

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου