Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

"Στέγνωσε"! Το 2022 και αν… θα πέσει στην θάλασσα το δεύτερο τουρκικό υποβρύχιο Type-214

Το τουρκικό υποβρύχιο Hızır Reis, ενώ είχε προγραμματιστεί να εισέλθει στην δεξαμενή το 2021, αυτό μεταφέρεται τώρα για το 2022 για...... διάφορους λόγους -Για τα υπόλοιπα δεν υπάρχει ούτε φωνή ούτε ακρόαση

Το πρόγραμμα κατασκευής των τουρκικών υποβρυχίων κλάσης Reis, έχει σοβαρό πρόβλημα, κάτι που αποκάλυψε και ο ίδιος ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Ι. Ντεμίρ με κομψό τρόπο.

Είναι γνωστό ότι το όλο πρόγραμμα έχει καθυστερήσει αρκετό καιρό.

Χθες, ο πρόεδρος της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας της Προεδρίας İsmail Demir συναντήθηκε με εκπροσώπους τηλεόρασης και εφημερίδων στην Άγκυρα, σχετικά με τα πεπραγμένα του 2021, αλλά και τις δράσεις του 2022.

Εκεί ο ίδιος, περιγράφοντας τους στόχους για το 2022, ανακοίνωσε ότι "το τουρκικό υποβρύχιο Hızır Reis, που είναι το δεύτερο της κλάσης Reis, ενώ είχε προγραμματιστεί να εισέλθει στην δεξαμενή το 2021, αυτό μεταφέρεται τώρα για το 2022 για.....διάφορους λόγους", τους οποίους όμως δεν εξήγησε ούτε ανέφερε.

Προς το παρόν το δεύτερο τουρκικό υποβρύχιο Type-214, ευρίσκεται στο Ναυπηγείο Gölcük και συνεχίζονται οι εργασίες επί αυτού, ενώ πραγματοποιούνται μελέτες για τα υπόλοιπα 4 υποβρύχια κλάσης Type-214.

Αυτό υποδηλώνει δύο πράγματα είτε υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην κατασκευή του λόγω ασυνεννοησίας με το Βερολίνο και την γερμανική εταιρεία, που δεν “απελευθερώνει”  κρίσιμη τεχνολογία ( που είναι και το πιο πιθανό), είτε οι Τούρκοι προσπαθούν να τοποθετήσουν συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, όπως ο ATMACA για παράδειγμα, και έχουν “σκοντάψει” σε τεχνικά αμιγώς προβλήματα.        

Τα υποβρύχια που θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο του έργου New Type Submarine Project βασίζονται στο σχεδιασμό των γερμανικών υποβρυχίων Type-214.

Τα υποβρύχια που θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο αυτό θα ονομάζονται TCG Piri Reis, TCG Hızır Reis, TCG Murat Reis, TCG Aydın Reis, TCG Seydiali Reis και TCG Selman Reis.

Ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2021 ότι το Piri Reis, το πρώτο υποβρύχιο που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του έργου, θα ξεκινούσε θαλάσσιες δοκιμές ( πράγμα που δεν έχει γίνει), ενώ το δεύτερο υποβρύχιο, Hızır Reis, θα μεταφέρονταν στην ειδική δεξαμενή, πράγμα που και αυτό δεν υλοποιήθηκε.

“Καθυστέρηση σημειώνεται στο πρόγραμμα των τουρκικών υποβρυχίων κλάσης Reis, το οποίο είναι υπό παραγωγή για το τουρκικό ναυτικό. Αυτή η καθυστέρηση συμβαίνει γιατί οι Γερμανοί δουλεύουν με τρόπο που δεν έχουν συνηθίσει. Ναι, οι Γερμανοί δεν συνεργάζονται μας τόσο θερμά και συναινετικά όσο θα έπρεπε.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ελπίζω….να ολοκληρωθούν τα 4 υποβρύχια αυτής της κλάσης, ενώ έχω αμφιβολίες για την ολοκλήρωση των 2 τελευταίων υποβρυχίων με τη νέα γερμανική κυβέρνηση”, είχε δηλώσει πριν Τρεις μήνες  ο Τούρκος ειδικός Κοζάν Σελτσούκ Ερκάν.

Όσο και να φταίνε οι Γερμανοί όμως, υπάρχει σοβαρό  αντίκτυπο στον τουρκικό πρόγραμμα των υποβρυχίων.

Η Τουρκία ετοιμάζεται εδώ και καιρό σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο  να επιβάλει μια ιδιότυπη “ομηρία” την χώρα μας, κάτι όμως που αποτυγχάνει μετά την αγορά των γαλλικών Φρεγατών, και των Κορβετών.

Τα υποβρύχια που κατασκευάζουν οι Τούρκοι, τα πολεμικά πλοία και όλα τους τα μην επανδρωμένα προορίζονται για να δημιουργήσουν μια τεράστια περιοχή άρνησης πρόσβασης των ελληνικών δυνάμεων, με το όνομα “Γαλάζια Πατρίδα”, και αυτό δε θα τους επιτρέψουμε ποτέ, ότι και να δηλώνουν.

 PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου