Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Κινητικότητα στις έρευνες των ελληνικών υδρογονανθράκων

Το μήνυμα της Σδούκου, οι σεισμικές των ΕΛ.ΠΕ και οι στόχοι αερίου της Energean

Ενδείξεις μιας νέα κινητικότητας στην αγορά της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, παρά τις αρνητικές εξελίξεις στη μεγάλη εικόνα της αγοράς και την αναβολή των σεισμικών ερευνών στην περιοχή της Κρήτης από την κοινοπραξία Total, ExxonMobil, ΕΛΠΕ, σύμφωνα με το capital.gr. 

Η αρχή έγινε με τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Ιόνιο τις προηγούμενες εβδομάδες από τα Ελληνικά Πετρέλαια, για το μπλοκ του Κυπαρυσιακού Κόλπου και του οικοπέδου στα νοτιοδυτικά της Κέρκυρας.

Η συγκεκριμένη κίνηση, προκάλεσε έκπληξη με δεδομένο ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες δε βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα για τον όμιλο των ΕΛΠΕ, ο οποίος πρόσφατα παρουσίασε τη νέα στρατηγική του, με έμφαση στην απανθρακοποίηση.

Εντούτοις τα ΕΛΠΕ προχώρησαν στην διενέργεια των σεισμικών ερευνών, δίνοντας το στίγμα ότι η συγκεκριμένη αγορά και δραστηριότητα δεν βγαίνει εκτός από το κάδρο των στόχων ανάπτυξης του ομίλου.

Εκτός όμως από τις έρευνες των Ελληνικών Πετρελαίων και κυβερνητικά στελέχη, εμφανίζονται να στέλνουν ενθαρρυντικά μηνύματα για το μέλλον της αγοράς υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Ενδεικτική ήταν η πρόσφατη τοποθέτηση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου κατά τη διάρκεια του μεγάλου διεθνούς συνεδρίου για τους υδρογονάνθρακες στην Αίγυπτο.

Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα και παραγωγή φυσικού αερίου προκειμένου να μειώσουμε την ενεργειακή εξάρτηση από χώρες εκτός της ΕΕ, με τις οποίες ενδεχομένως να μην έχουμε την ίδια οπτική σε όλα τα θέματα γεωπολιτικής και ασφάλειας, τόνισε μιλώντας στην εκδήλωση EGYPS 2022, ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια της πετρελαϊκής βιομηχανίας διεθνώς, η κ.  Σδούκου.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό παραμένει ανεξερεύνητη χώρα ιδίως σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλο και πολύ μεγάλο βάθος, ενώ έκανε αναφορά και στις πρόσφατες σεισμικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε μπλοκ σε δυτικά σημεία της χώρας στο Ιόνιο.

"Παραμένουμε ανοιχτοί και θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή νέων διεθνών εταιρειών, προκειμένου να χτίσουν ισχυρές συμμαχίες με υφιστάμενους επενδυτές" ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σδούκου.  Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι στην EGYPS 2022 συμμετείχε και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και ο επικεφαλής της Αριστοφάνης Στεφάτος.

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου