Κατάθεση ερώτησης στην Κομισιόν, αλλά και στην ελληνική Βουλή. Τι υποστηρίζει ο Τούρκος DJ Αχμέτ Σεντέρζι
Επιστολή στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για την προσβολή «της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντος, πανίερου σεβάσματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμιοσύνης του Πόντου, αλλά και μνημείου της παγκόσμιας θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς».
Το θέμα της βεβήλωσης της Παναγίας Σουμελά έχει πάρει διαστάσεις, εντός και εκτός Τουρκίας.
Ο κ. Βαρθολομαίος σημειώνει ότι το υπουργείο να φέρει την ευθύνη καλής διαχείρισης και προστασίας της από κάθε άποψη, μιας και το μνημείο λειτουργεί ως μουσείο. Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η άδεια για να μετατραπεί η μονή σε κλαμπ δόθηκε από τις τοπικές Αρχές.
Την έντονη δυσαρέσκειά του έχει εκφράσει και το Πατριαρχείο Μόσχας, ενώ ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έκθετη στα μάτια του πολιτισμένου κόσμου.
Για το θέμα κατέθεσαν ερώτηση στην Κομισιόν οι Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΝΔ-ΔΗΣΥ), ενώ ο βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού.
Τι υποστηρίζει ο DJ Αχμέτ Σεντέρζι
Η μετατροπή του ιστορικού μοναστηριού και υποψήφιου προς ένταξη στην UNESCO μνημείου σε κλαμπ με ηλεκτρονική μουσική για τις ανάγκες διαφημιστικού –και ενώ παραμένει κλειστό για το κοινό λόγω εργασιών– προκάλεσε και την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών· την παρέμβαση της κυβέρνησης είχαν ζητήσει με ανακοινώσεις τους οι ομοσπονδίες των Ποντίων.
Αντιδράσεις υπήρξαν από την πρώτη στιγμή και από φορείς της Τραπεζούντας. Η Παναγία Σουμελά είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς, κάτι που σημαίνει απώλεια τουριστικών εσόδων από το παρατεταμένο κλείσιμο για εργασίες και για λόγους ασφαλείας.
Έτσι, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Ταξιδιωτικών Γραφείων δήλωσε ότι είναι αδιανόητο να ανοίγει για τους DJ και για ομάδα 30 ατόμων.
Από την πλευρά του ο διοργανωτής, DJ Αχμέτ Σεντέρζι, είπε ότι όλα έγιναν νόμιμα και υποστήριξε ότι ο ήχος ήταν σε τέτοια ένταση που δεν προκάλεσε ζημιές στο μνημείο, σημειώνοντας ότι στόχος ήταν να δοθεί μία διαφορετική οπτική μέσω της μουσικής.
Επίσης είπε ότι αντίστοιχα βίντεο έχουν γυριστεί και αλλού, στην Τουρκία και στο εξωτερικό, και ότι το βίντεο από την Καππαδοκία είχε πάνω από 20 εκατ. προβολές. Μάλιστα προανήγγειλε ότι έχουν προγραμματιστεί αντίστοιχες δράσεις σε Κοτύωρα, Κερασούντα, Ρίζαιο και Άρτβίν.
Pontos news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου