Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Το ήθος του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια

.Το καλοκαίρι του 1829,όταν ο Καποδίστριας περιόδευε με τον Κολοκοτρώνη την Κορινθία θα διανυκτέρευε στον¨Αγιο Γεώργιο Νεμέας στο σπίτι του Δεσπότη. Ο παρακάτω διάλογος από το βιβλίο Ν. Δραγούμη. Ιστορικαί  αναμνήσεις.εκδ.Ερμής 1973,τ.Α σελ 93-95.

-Πρέπει λοιπόν να φροντίσω, επανέλαβε μετά βραχείαν σιωπήν ο Καποδίστριας, να πληρωθώσιν όλα τα έξοδα .

-Ποία έξοδα; ηρώτησεν ο γέρων.

-Της τροφής μας, των αλόγων και καθεξής..

Και ποιός Υπερεξοχώτατε πληρώνει τοιαύτα έξοδα; Ο δεσπότης μάλιστα είναι άνθρωπος αγαπών την καλήν βούκαν και θα έχει πολλά και καλά φαγητά να μας δώση!

Και αληθως ο μακαρίτης αρχιεπίσκοπος Κορίνθου Κύριλλος προγάστωρ (κοιλαράς) και πολύσαρκος υπέρ το μέτρον ήτο τρυφηλός ως άλλος καρδινάλιος, άμα δε και αδηφάγος ως ο Ραζής, περί ου έγραψε ποτέ το χαριέστατον τούτο επιτύμβιον ο Ρίζος Ραζής ο πηγαδόστομος,» των τραπεζών ο γλάρος, αφού τον κόσμον  έφαγε, τον έφαγεν ο Χάρος»

-Δεν πληρώνετε εσείς, ανεφώνησεν οργίλος ο κυβερνήτης, και δια τούτο παραπονείται εξαιτίας σας ο λαός.

-και τι έχει να κάμη Υπερεξοχώτατε με το φαγητό του Δεσπότου;

-Τι έχει να κάμη; ανέκραξεν εντόνως ο Κυβερνήτης ,προσβλέψας βλοσυρώς τον ερωτήσαντα. Μόλις αύριον θα αναχωρήσωμεν ,θα ρίψουν έρανον εις τους χωρικούς για τα έξοδα του Κυβερνήτου, και το χειρότερον θα τα συνάξουν διπλά! Ούτω πως είσθε συνηθισμένοι σείς.

-Ηξεύρεις πώς το πάγει η υπερεξοχότης σου; είπεν  γελών ο Κολοκοτρώνης. Μιαν φοράν έπεσε ένας ποντικός εις πιθάρι με λάδι και πνίγηκεν. Μετά δυο ημέρας ο νοικοκύρης τον ηύρε και ενώ τον ανέσυρε, εφώναζεν η νοικοκυρά, πρόσεξε μη στάξει η ουρά του και βρωμίσει το λάδι.

-Δεν εννοώ ποίαν σχέσιν έχει ο μύθος σου με τα έξοδα του Δεσπότου, είπε αδημονών ο Κυβερνήτης.

-Μεγάλην Υπερεξοχώτατε, διότι, είτε πληρώσωμεν είτε μη, ο Δεσπότης θα συνάξει γρόσια..Τα ειδικά μας έξοδα είναι το λάδι της ουράς του ποντικού.

Και εσιώπησεν μεν ο Κυβερνήτης, την δε επιούσαν απέτισε μέχρι λεπτού τα δαπανηθέντα…..

Εκείθεν δε απελθόντες εις Άργος, εξεμίσθημεν υπό του στρατηγού Τσώκρη. Ότε δε εζητήθη ο λογαριασμός της δαπάνης, ο οικοδεσπότης προσβληθείς εγέλασεν υπεροπτικώς. Mαθών όμως ότι τοιαύτη ήν η εντολή του Κυβερνήτου, τοσούτω οργίσθη, ώστε επεσημείωσε και του άλατος την αξίαν.

-Επληρώθησαν τα έξοδα; ηρώτησεν ο Κυβερνήτης, αφού ιππεύσαμεν.

Μάλιστα εξοχώτατε!

-Και όμως ο Θεός γιγνώσκει, επανέλαβε βαρυθυμών, εάν μετά μιαν ώραν δεν τα ζητήσουν εντόκως παρά των χωρικών

Επτάνησος Πολιτεία της Δήμητρας Φωκά

 ΑΒΕΡΩΦ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου