Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Κλείνουν την αλήθεια στη φυλακή! Οι Τούρκοι συνέλαβαν Κούρδισσα δημοσιογράφο ενόψει της επετείου Οτσαλάν

Της απαγόρευσαν να συναντηθεί με το δικηγόρο της για 24 ώρες - Στερείται μία μέρα νομικών δικαιωμάτων κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου

Η δημοσιογράφος Ζεϊνέπ Ντουργκούτ από το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Mezopotamya συνελήφθη μετά από έφοδο στο σπίτι της στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ της Τουρκίας τη Δευτέρα, ενόψει της επετείου από τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του φυλακισμένου ηγέτη του παράνομου (στην Τουρκία) Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η Ντουργκούτ ήταν μεταξύ πολλών που συνελήφθησαν σε επιδρομές της αστυνομίας σε όλη τη χώρα την ίδια ημέρα, ως «προληπτικό μέτρο» πριν από την επέτειο της Τρίτης, μια ημερομηνία που συνήθως χαρακτηρίζεται από διαδηλώσεις που απαιτούσαν την απελευθέρωση του Οτσαλάν, ανέφερε το πρακτορείο την Τρίτη.

Για την υπόθεση της δημοσιογράφου, η οποία συνελήφθη στην περιοχή Τσιζρέ του Σιρνάκ σήμερα το πρωί, η γενική εισαγγελία στο Σιρνάκ διέταξε 24ωρη απαγόρευση συνάντησης με τον δικηγόρο της. Η ανταποκρίτρια του πρακτορείου ειδήσεων Mezopotamya στερείται έτσι την πρόσβαση σε νομικό σύμβουλο για μία ημέρα.

Επιπλέον, ο φάκελος της έρευνας χαρακτηρίστηκε απόρρητος με την δικαστική πρόφαση ότι «η προσωπική επαφή μεταξύ του υπόπτου και νομικών προσώπων, καθώς και η εξουσιοδότηση εξέτασης του περιεχομένου του φακέλου ή δημιουργίας αντιγράφων των εγγράφων, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον σκοπό της έρευνας».

Ο ηγέτης του PKK εκτίει ισόβια κάθειρξη και κρατείται σε απομόνωση σε φυλακή του νησιού Ιμραλί στη βορειοδυτική Τουρκία από το 1999, με την κατηγορία της προδοσίας για την ηγεσία της ένοπλης ομάδας, η οποία αγωνίζεται για τα αυτόνομα δικαιώματα των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Ο Οτσαλάν καταδικάστηκε αρχικά σε θανατική ποινή, η οποία στη συνέχεια μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη, όταν η Τουρκία κατάργησε τη θανατική ποινή το 2004 ως μέρος των προσπαθειών της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο λόγος για την κράτηση της Ντουργκούτ δεν είναι ξεκάθαρος, λόγω της απόφασης εμπιστευτικότητας που ελήφθη κατά του φακέλου της, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Mezopotamya, στο οποίο και εργαζόταν.

«Γιατί ένας δημοσιογράφος συνελήφθη στο πλαίσιο ενός προληπτικού μέτρου;», διερωτήθηκε στο πρακτορείο ο Σερντάρ Αλτάν, συμπρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων του Τίγρη και Ευφράτη (DFG).

Η σύλληψη της Ντουργκούτ έχει στόχο να αποτρέψει τη δημοσίευση των ιστοριών που καλύπτει και τον αντίκτυπο που αυτές έχουν στο κοινό, είπε ο Αλτάν, προτρέποντας τις αρχές να απελευθερώσουν άμεσα τη δημοσιογράφο.

Το πρακτορείο Mezopotamya βρίσκεται συχνά σε αντίθεση με την επίσημη κυβερνητική αφήγηση για την κουρδική σύγκρουση και συχνά κατηγορείται για ειδησεογραφική κάλυψη που ωφελεί το PKK, μια πράξη που τιμωρείται με πολλά χρόνια φυλάκιση, σύμφωνα με τους εκτεταμένους αντιτρομοκρατικούς νόμους της Τουρκίας, κατά παράβαση βέβαια του Διεθνούς Δικαίου.

Η προπαγάνδα «με τρόπο που θα ενθάρρυνε μια τρομοκρατική οργάνωση να καταφύγει στη βία» τιμωρείται με φυλάκιση έως και πέντε ετών, η οποία μπορεί να διπλασιαστεί εάν το έγκλημα διαπραχθεί μέσω των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τον Αντιτρομοκρατικό Νόμο της Τουρκίας.

Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, με το πρόσχημα της κουρδικής τρομοκρατίας - όπως βάπτισε, δηλαδή η Άγκυρα το αντάρτικο των Κούρδων για αυτονομία και εξασφάλιση δικαιωμάτων - έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με εκατοντάδες πολίτες, δημοσιογράφους και μέλη αντιπολιτευόμενων κομμάτων να βρίσκονται στη φυλακή.

Η διεθνής κοινότητα για ακόμα μια φορά κλείνει τα μάτια της και σποραδικά μουρμουράει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πίσω από το φίμωτρο των γεωπολιτικών συμφερόντων και του οικονομικού κέρδους.

Ευάγγελος Δ. Κόκκινος

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου