Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Ο M.Ρούμπιν ξεμπροστιάζει τη B.Νούλαντ: “Να μπει τέλος στη βλακεία – Καμία διαφορά μεταξύ Ντονιέτσκ και Κατεχόμενων

Ο αναλυτής Μ. Ρούμπιν κατακεραυνώνει την Β.Νούλαντ και το State Department για τους χειρισμούς τους στο Κυπριακό. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

Σε συνέντευξη Τύπου στην Κύπρο κατά τη διάρκεια περιοδείας στην Ευρώπη, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, δεν έκανε διαχωρισμό, όταν μίλησε για μια επικείμενη συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ, τον ηγέτη του τουρκοκρατούμενου βόρειου τμήματος του η χώρα.

«Θα πάω στον Βορρά και θα περάσω λίγο χρόνο με τον Πρόεδρο Τατάρ», είπε πριν κάποιος από το ακροατήριο αμφισβητήσει τη νομιμοποίηση της κατοχής.

«Υποθέτω ότι ήταν λάθος», διόρθωσε μετά σύμφωνα με πληροφορίες.

“To Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραμένει τυφλό”

Αφήστε στην άκρη την ένσταση ότι επισκέφτηκε Κύπριους χωρίς να γνωρίζει την κατάσταση. Όσοι γνωρίζουν τα ζητήματα που προκύπτουν από μια σχεδόν 50χρονη κατοχή δεν χρειάζεται να ξεφυλλίσουν αδέξια σημειώσεις.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύει ότι είναι σκόπιμο να μιλήσει με οποιονδήποτε τρόπο με τον Τατάρ.

Ο Τατάρ είναι μια μαριονέτα της Τουρκίας, δεν διαφέρει από τον Φιλίπ Πετέν στο Βισί της Γαλλίας ή τον Βίντκουν Κίσλινγκ της Νορβηγίας που στην εποχή του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου ήταν μαριονέτες της Γερμανίας.

Ο Τατάρ είναι ένας παράνομος ηγεμόνας, εξουσιοδοτημένος όχι από Κύπριους, αλλά από Τούρκους εποίκους. Ως εκ τούτου, είναι το πρόσωπο της πολιτιστικής γενοκτονίας που διεξάγει ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο νησί καθώς προσπαθεί να ριζοσπαστικοποιήσει την παραδοσιακά μετριοπαθή μουσουλμανική μειονότητα της Κύπρου. Εάν η Τουρκία και οι πληρεξούσιοί της αναζητούσαν πραγματικά μια διπλωματική λύση για τη διχοτόμηση του νησιού, θα υπήρχε λύση εδώ από δεκαετίες.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα Κατεχόμενα εμπλέκονται στη διπλωματία ανειλικρινά, ως τακτική για την καθυστέρηση της επίλυσης ενώ αλλάζουν τη δημογραφία του νησιού.

Ένα ευρύτερο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραμένει τυφλό σε τέτοιες τακτικές. Τα αδίστακτα καθεστώτα συνήθως χρησιμοποιούν πληρεξούσιους για να προωθήσουν τους στόχους πολιτικής τους, αποφεύγοντας παράλληλα τη λογοδοσία για τις ενέργειές τους.

Το να μιλάς με τον Τατάρ αντικατοπτρίζει το ίδιο λάθος που έκανε ο ειδικός απεσταλμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ και τόσο η κυβέρνηση Τραμπ όσο και του Μπάιντεν κατά τη διαπραγμάτευση με τους Ταλιμπάν. Tους αντιμετώπισε ως λειτουργικά διαφορετικούς από την υπηρεσία Υπηρεσιών Πληροφοριών (ISI) του Πακιστάν που τους κατεύθυνε, τους χρηματοδότησε και τους ήλεγχε.

Δεν θα ήταν επίσης διαφορετικό από το να μιλάμε με τον Χασάν Νασράλα, τον γενικό γραμματέα της Χεζμπολάχ, και να πιστεύουμε ότι είναι ανεξάρτητος από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, όπως κάνουν ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες και Αμερικανοί προοδευτικοί. Ομοίως, θα ήταν εξίσου παράλογο με το να αντιμετωπίζουμε τον Ντένις Πούσιλιν, τον ηγέτη της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» ως οτιδήποτε περισσότερο από έναν φύλακα του Κρεμλίνου.

“Να μπει τέλος στη βλακεία”

Αν ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θέλουν πραγματικά να αναβιώσουν την αμερικανική διπλωματία, δεν χρειάζεται πρόσθετα χρήματα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά ένα τέλος στη βλακεία.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να παραμείνουν υπερδύναμη, δεν θα πρέπει να αποσπούν την προσοχή τους με αντιπροσώπους εχθρικών δυνάμεων, αλλά θα πρέπει να ζητούν από τους ελεγκτές τους υπεύθυνους.

Η διπλωματία με πληρεξούσιους έχει υψηλό κόστος καθώς επιτρέπει στους επιτιθέμενους να αποσπούν την προσοχή ενώ νομιμοποιούν τους κατακτητές.

Σίγουρα, όλοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμφωνούν ότι οι άμεσες συνομιλίες με τους ηγέτες στο Ντόνετσκ όχι μόνο θα ήταν άσκοπες, αλλά θα προκαλούσαν πραγματικά σοβαρό κακό με το να προσδώσουν νομιμότητα σε ένα παράνομο καθεστώς.

Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του Ντόνετσκ και βόρειας Κύπρου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις στους Κουίσλινγκ των Κατεχόμενων της Κύπρου, όπως κάνουν και στους Ουκρανούς, όχι να τους νομιμοποιούν. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν ειρήνη στην Κύπρο, πρέπει να στριμώξουν τα Κατεχόμενα.

Ο δρόμος προς την ειρήνη βρίσκεται μέσω άσκησης μέγιστης πίεσης στην Άγκυρα μέχρι την επιστροφή όλων των Τούρκων εποίκων στην Τουρκία και την εξάρθρωση οποιουδήποτε υπολείμματος της μακροβιότερης κατοχής της Ευρώπης.

WAR  NEWS 24/7


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου