Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Έξαλλοι οι Τούρκοι από τις δηλώσεις Μπάιντεν: Δεν υπάρχει γενοκτονία των Αρμενίων

 «Δηλώσεις που δε συνάδουν με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο όσον αφορά στα γεγονότα του 1915, δεν έχουν καμία ισχύ. Αυτές περιλαμβάνουν τη σημερινή ατυχή δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, η οποία αποτελεί επανάληψη του λάθους που έκανε το 2021», ανέφερε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Οργή προκάλεσε στην Τουρκία η χθεσινή δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για την επέτειο των 107 ετών από τη γενοκτονία των Αρμενίων, την οποία αναγνώρισε επίσημα πέρυσι, καθώς όλοι οι προκάτοχοι του περιορίζονταν στο να χρησιμοποιούν τον αρμενικό όρο Meds Yeghern (Μεγάλη Καταστροφή) προκειμένου να μην διαταράξουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία.

Η απάντηση ήταν άμεση από την Άγκυρα, η οποία σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι δεν έχει γίνει γενοκτονία και οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν την ιστορία. 

«Δηλώσεις που δε συνάδουν με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο όσον αφορά στα γεγονότα του 1915, δεν έχουν καμία ισχύ. Αυτές περιλαμβάνουν τη σημερινή ατυχή δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, η οποία αποτελεί επανάληψη του λάθους που έκανε το 2021», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Πρόσθετε δε ότι «απορρίπτουμε τέτοιες δηλώσεις και αποφάσεις, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα για πολιτικούς λόγους και καταδικάζουμε όσους επιμένουν να κάνουν αυτό το λάθος. Μονομερείς και επιλεκτικές προσεγγίσεις που δεν εξυπηρετούν άλλο σκοπό από το να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία, είναι ηθικά προβληματικές και πολιτικά κακόβουλες». 

Επισημαίνεται ότι η χθεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη γενοκτονία των Αρμενίων ανέφερε ότι «οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες κοινοτήτων στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι ξεκίνησε η γενοκτονία των Αρμενίων - μια από τις χειρότερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα. Σήμερα, θυμόμαστε 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους που εκτοπίστηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν μέχρι θανάτου σε μια εκστρατεία εξόντωσης και θρηνούμε για την τραγική απώλεια τόσων πολλών ζωών». 

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου