Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Ερσίν Τατάρ: Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα ξαναγίνει πόλεμος στην Κύπρο

Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία δήλωσε στο πρακτορείο “ΤΑΚ” ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, που επανέλαβε τα περί στρατηγικής “δύο χωριστών κρατών και λαών” στο νησί

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τατάρ ανέφερε ότι από την εκλογή του είχε πει ότι η ομοσπονδία δεν συζητείται πλέον και ότι στο διάλογο αναμένουν συζήτηση δύο χωριστών κρατών και δική τους δομή. 

Ο Τατάρ είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να λάβει απόφαση και να αναγνωρίσει την κυριαρχική ισότητα και το διεθνές στάτους των Τ/κ, όπως είπε. Ισχυρίστηκε ότι οι Τ/κ εκδιώχθηκαν από τη Δημοκρατία με την δύναμη των όπλων των 1960 και ότι όλοι γνωρίζουν τις προθέσεις των Ε/κ και της Ελλάδας. 

Μίλησε για μεγάλες αποκλίσεις στον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι δύο κοινότητες την έννοια της ομοσπονδίας και ότι οι Ε/κ θέλουν ενιαίο κράτος, κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας και μηδέν στρατό.

Ο τ/κ ηγέτης είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σοκάρει τη διεθνή κοινότητα αλλά αποδεικνύει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ένας πόλεμος στην Κύπρο όπως το 1974, δεν θα επαναληφθεί. Επανέλαβε ότι μια συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση δύο χωριστών κρατών που θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο. 

Είπε ακόμη πως οι προτάσεις στην άτυπη πενταμερή τον Απρίλιο του 2021 αποτελούν την επίσημη στρατηγική του ψευδοκράτους και της Τουρκίας και ότι δεν θα γίνει κανένα βήμα προς τα πίσω.

Για την παραίτηση Μαυρογιάννη είπε ότι ίσως παραιτήθηκε γιατί δεν ήθελε να τύχει εκμετάλλευσης στις συζητήσεις που ενδεχομένως να γίνουν μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και άλλων υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές. Ανέφερε επίσης ότι ίσως να έπαιξε ρόλο και η εκλογή του στην επιτροπή νομικών των ΗΕ, θέση την οποία χαρακτήρισε σημαντική. Μάλιστα είπε ότι ίσως να έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι μπορεί να προταθεί από το ΑΚΕΛ ως υποψήφιος πρόεδρος, κάτι που ο ίδιος (ο Τατάρ) έχει ακούσει να λέγεται.

Είπε ότι οι προτάσεις των τ/κ δεν γίνονται αποδεκτές και ότι στην πρόσφατη εκδήλωση για την ισότητα των φύλων είπε στον Νίκο Αναστασιάδη ότι δεν πρέπει να συζητούν ΜΟΕ . Είπε ότι το άνοιγμα της Τύμπου και του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό τα ΗΕ φέρνει το θέμα κάτω από την δικαιοδοσία της ΚΔ και ότι αναγνωρίζει πως δεν είναι εύκολο να εγκαταλειφθεί η ομοσπονδία. Πρόσθεσε επίσης ότι η “τδβκ” έχει ριζώσει στην διεθνή κοινότητα και δεν θα γίνει καμία απόκλιση από αυτό.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ειδικού αντιπροσώπου των ΗΕ Κόλιν Στιούαρτ για οικονομική ενίσχυση των Τ/κ ο Τατάρ είπε ότι τα ΗΕ προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος με καλή πίστη για να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά τους. Πρόσθεσε ότι αν υπάρξει συμφωνία, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να μειωθεί είναι η οικονομική ανισότητα. 

Για την ενέργεια είπε ότι η μόνη επιλογή για την Κύπρο είναι να ενωθεί με την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω Τουρκίας και αυτό θα είναι το πραγματικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου