Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Αν είναι δυνατόν! Τούρκος υπουργός χαρακτήρισε "τρομοκρατική οργάνωση" την Frontex

'Πυρά'' Σοϊλού κατά Frontex και ΗΠΑ- ''Τρομοκρατική οργάνωση! Κάνουν ''πλάτες'' στους Έλληνες...εμποδίζουν τους μετανάστες στα σύνορα

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Άγκυρα την 1η Απριλίου 2022, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ίδρυσε μια υπηρεσία που λειτουργεί ακριβώς όπως μια τρομοκρατική οργάνωση, υποστηρίζοντας ότι η εντολή της είναι να καλύψει προβλήματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση στην Ευρώπη.

«Όλοι είδαμε τι έγινε στην Ελλάδα. Είναι μόνο ένα μέρος της εικόνας. [Λένε] μην τους αφήσεις να έρθουν. Αφήστε τους να πεθάνουν όπου κι αν είναι», είπε ο Σοϊλού, προσθέτοντας ότι «[η Δύση] σιωπά όταν [μετανάστες] παγώνουν μέχρι θανάτου μετά από απωθήσεις. Αφήστε τη Frontex, μια οργάνωση που ίδρυσε και μοιάζει ακριβώς με τρομοκρατική οργάνωση, να το καλύψει αυτό. Δεν έχουν έλεος. Μην νομίζετε ποτέ ότι έχουν συμπόνια ή έστω ένα κομμάτι ανθρωπιάς μέσα τους».

Υποστήριξε ότι η Δύση προσπαθεί να συγκρατήσει τη μεταναστευτική κρίση στην τουρκοελληνική συνοριακή περιοχή, περιγράφοντας αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα ως ένα μέρος της εικόνας, ενώ ο κόσμος δεν κάνει τίποτα για να στηρίξει τους μετανάστες.

Στη συνέχεια έστρεψε την κριτική του στις ΗΠΑ, θυμίζοντας πώς οι Αφγανοί προσπάθησαν να μπουν σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα για να φύγουν από τη χώρα και περιέγραψε την ως την πιο αξιομνημόνευτη σκηνή στην κατάρρευση των ΗΠΑ.

Ο Σοϊλού, ακροδεξιός πολιτικός στην κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνέχισε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «όχι μόνο εισέβαλαν στο Αφγανιστάν και προκάλεσαν τον θάνατο παιδιών, γυναικών, ηλικιωμένων και άλλων εκεί, αλλά ανέτρεψαν επίσης ολόκληρο τον κόσμο ανάποδα... Μύησαν τον κόσμο στα ναρκωτικά».

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που συνέλεξε η Frontex, ο συνολικός αριθμός των παράνομων διελεύσεων των συνόρων το 2021 ήταν μόλις 200.000, ο υψηλότερος αριθμός από το 2017.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών επιτίθεται στη Frontex ή στις ΗΠΑ, καθώς στο παρελθόν έχει εκφράσει βίαια σχόλια και για τα δύο, προσπαθώντας να συγκεντρώσει πολιτικούς βαθμούς και να ρίξει την ευθύνη για τις αδυναμίες της κυβέρνησής του σε μια σειρά από θέματα.

Αλλά το να αποκαλεί τη Frontex τρομοκρατική οργάνωση είναι κάτι που δεν είχε κάνει πριν. Ο κύριος λόγος που ο Σοϊλού και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι στοχεύουν την ευρωπαϊκή υπηρεσία συνόρων είναι οι προσπάθειες της Frontex να ανατρέψει τις προσπάθειες της Τουρκίας  να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες ως ατού κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποσπάσει παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες.

Τον Φεβρουάριο του 2020 ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της με την Ελλάδα σε μετανάστες και πρόσφυγες και μετά η Ελλάδα είδε μεγάλο αριθμό μεταναστών στα σύνορά της με την Τουρκία να προσπαθούν να εισέλθουν στο έδαφος της ΕΕ. .

Ο Σοϊλού ήταν ο βασικός άνθρωπος στον συντονισμό της μεταφοράς των προσφύγων στην τουρκοελληνική συνοριακή περιοχή με σκοπό να τους δελεάσει να επιχειρήσουν να περάσουν στην Ελλάδα. Η Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Μετανάστευσης (Göç İdaresi Başkanlığı), μια κυβερνητική υπηρεσία που ασχολείται με θέματα μετανάστευσης, αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου του Σοιλού.

Τότε ο υπουργός είπε ότι οι πρόσφυγες που θα περάσουν στην Ευρώπη σύντομα θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο και ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πέσουν λόγω της επακόλουθης οικονομικής αποσταθεροποίησης, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα αφήσει όλους τους μη Σύρους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το Ιράν, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές. Η Αλγερία, το Μαρόκο και η Αφρική πηγαίνουν και στην Ευρώπη.

Η τουρκική κυβέρνηση οργάνωσε δωρεάν διαδρομές με λεωφορείο προς τα σύνορα με την Ελλάδα και ενθάρρυνε τις διελεύσεις των συνόρων, αλλά η εκστρατεία ματαιώθηκε σε μεγάλο βαθμό όταν η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορα με τη βοήθεια της Frontex. Στις 18 Μαρτίου 2020 η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα σύνορά της με τις χώρες της ΕΕ, Ελλάδα και Βουλγαρία, λόγω του lockdown COVID-19. Ωστόσο, ο Σοϊλού είχε προειδοποιήσει στις 27 Μαρτίου 2020 ότι οι μετανάστες με προορισμό την Ευρώπη θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας μόλις υποχωρήσει η πανδημία.

«Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι που το κοινό δεν γνωρίζει ακόμη. Αυτή είναι ίσως νέα πληροφορία. Από χθες το βράδυ [26 Μαρτίου], εκκενώσαμε τη συνοριακή περιοχή Pazarkule [Καστανιές]. Πήραμε πρόσφυγες πίσω σε εννέα επαρχίες», είπε ο Σοϊλού σε τηλεοπτική συνέντευξη, αφού διέταξε την εκκένωση ανδρών, γυναικών και παιδιών από την περιοχή.

«Θα τους φιλοξενήσουμε σε κέντρα απέλασης. Κάναμε την επιχείρηση από το βράδυ μέχρι το πρωί. Από εκεί απομακρύνθηκαν περίπου 5.800 πρόσφυγες. Αυτό το κάναμε ως προληπτική κίνηση. Έπρεπε να το κάνουμε. Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να νιώθει άνετα για αυτό ακόμα.

«Όταν τελειώσει αυτή η πανδημία, όποιος θέλει να πάει στο Pazarkule [την τουρκοελληνική συνοριακή περιοχή], δεν πρόκειται να πούμε «όχι». Απαντώντας στον δημοσιογράφο που ρώτησε αν πρόκειται για αλλαγή πολιτικής, ο Σοϊλού είπε: «Καθόλου. Κάναμε αυτό το βήμα μόνο για λόγους υγείας και ανθρωπιστικούς».

Η Frontex είχε μόνο έναν αξιωματικό-σύνδεσμο στην Άγκυρα από το 2016, αλλά ανέπτυξε σχεδόν 600 αξιωματικούς στην Ελλάδα στο πλαίσιο της επιχείρησης Poseidon για να υποστηρίξει την Ελλάδα στην προστασία των θαλάσσιων συνόρων της με την ενίσχυση της τεχνικής ικανότητας, τις τακτικές επιτήρησης και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος.

Τον Ιανουάριο του 2022 η Frontex εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων των συνόρων το 2021 ήταν ο υψηλότερος αριθμός από το 2017, σημειώνοντας αύξηση 57 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2020, όταν ίσχυαν οι περιορισμοί για τον COVID-19.

Ο οργανισμός πιστεύει ότι άλλοι παράγοντες εκτός από την άρση των περιορισμών στην παγκόσμια κινητικότητα είναι η αιτία της αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης. Έδωσε το παράδειγμα της περσινής κρίσης στα σύνορα της Λευκορωσίας ως απόδειξη ότι η μετανάστευση χρησιμοποιήθηκε σε μια υβριδική επιχείρηση με στόχο τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η διακίνηση ενόπλων τζιχαντιστών στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας είναι μια άλλη σημαντική ανησυχία στην Ευρώπη εν μέσω της συζήτησης για τους μετανάστες. Η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει βοηθήσει και υποκινήσει το ταξίδι ξένων και Τούρκων τζιχαντιστών στη Συρία από το 2011, έκλεισε τα μάτια στην επιστροφή τους όταν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ (ISIS), η Αλ Κάιντα και άλλες τζιχαντιστικές ομάδες αντιμετώπισαν καταστολή στη Συρία από την εκστρατεία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του ISIS καθώς και τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις για την υποστήριξη της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό.

Τον Φεβρουάριο του 2022 ο Soylu αποκάλυψε σε μια ομιλία ότι η Τουρκία είχε στείλει τρομοκράτες του ISIS πίσω στην Ευρώπη. «Έχουμε στείλει χιλιάδες μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh [ISIS] στη Δύση επειδή τα μετέφεραν σε ζώνες συγκρούσεων», είπε ο Soylu. «Είναι εταίροι στη διακίνηση ναρκωτικών και στο λαθρεμπόριο μεταναστών και πετρελαίου», πρόσθεσε.

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου