Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Τρώγονται! Αμερικανός αναλυτής: Η αναβάθμιση των F-16 της Τουρκίας είναι στρατηγικά αθέμιτη πρακτική

"Υπάρχουν τρόποι να υποστηρίξετε την Τουρκία χωρίς να ρίξετε κάτω από το λεωφορείο Γεζίντι, Κούρδους, Αρμένιους, Έλληνες και Κύπριους"

Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες έδιωξαν επισήμως την Τουρκία από την κοινοπραξία για να κατασκευάσει και να πετάξει το μαχητικό F-35 επόμενης γενιάς. Η κίνηση ακολούθησε την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 που, όταν λειτουργούν, θα επιτρέπουν στους Ρώσους μηχανικούς να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες των αμερικανικών αεροσκαφών.

Αφού έχασε τα F-35, η Τουρκία περίμενε μέχρι να αναλάβει ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και στη συνέχεια ζήτησε να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κιτ αναβάθμισης για άλλα 80. Τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και το Κογκρέσο, ωστόσο, πρέπει να εγκρίνουν οποιαδήποτε τέτοια μεταφορά, γράφει ο ειδικός αναλυτής, Μάικλ Ρούμπιν σε άρθρο του στην Washington Examiner.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Δημοκρατικός βουλευτής Φρανκ Πάλον, του Νιου Τζέρσεϊ έστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ρωτώντας τόσο για τη συνέχεια των κυρώσεων στην Τουρκία για τη χρήση των S-400, όσο και για το αίτημα της Τουρκίας για αναβαθμισμένα F-16. Ο Ναζ Ντουράκογλου, ειδικός σε νομοθετικά θέματα στο State Department, μόλις απάντησε δικαιολογώντας τη νέα πώληση στην Τουρκία.

«Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος σύμμαχος του ΝΑΤΟ με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στη Συμμαχία», έγραψε. «Συνεισφέρει ενεργά στις αποστολές του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της πιο πρόσφατης στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν. Η υποστήριξη της Τουρκίας για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και οι αμυντικές σχέσεις συνεργασίας αποτελούν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για κακή επιρροή στην περιοχή».

Αυτό είναι ανειλικρινές δεδομένου του τρόπου με τον οποίο η Τουρκία νομιμοποίησε και ενθάρρυνε τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και έχει τοποθετηθεί ως κόμβος για την αποφυγή των ρωσικών κυρώσεων.

Ο Μπλίνκεν και το τουρκικό λόμπι εντός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να θέλουν να τονίσουν τα θετικά, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία παίζει και τις δύο πλευρές κάθε κρίσης.

Πράγματι, ο Ντουράκογλου φαίνεται να μην γνωρίζει ότι ακόμη και όταν ο Μπλίνκεν τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του για να τον ευχαριστήσει που επικαλέστηκε τη Σύμβαση του Μοντρέ, ο Τούρκος ηγέτης το έκανε με τρόπο που εμπόδισε τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά είχε μικρό αντίκτυπο στη ρωσική κυκλοφορία. (Πράγματι και οι Ρώσοι ευχαρίστησαν την Τουρκία).

Ο Ντουράκογλου συνέχισε, «Η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχουν ωστόσο επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα ενότητας και ικανότητας της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας, τα οικονομικά και εμπορικά των ΗΠΑ που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία».

Αυτό, επίσης, πέφτει στα ίσια. Δεν διευκρινίζει γιατί η Τουρκία χρειάζεται αναβαθμισμένα F-16, ειδικά καθώς η Τουρκία δεν τα χρησιμοποιεί σε καμία από τις τοποθεσίες που ανέφερε. Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία χρησιμοποίησε τα υπάρχοντα F-16 της για να βομβαρδίσει τους Γεζίντι που επιστρέφουν στο Ιράκ, να απειλήσει με πόλεμο εναντίον της Ελλάδας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και να χτυπήσει τους Σύρους Κούρδους συμμάχους της Αμερικής.

Τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη δεν αποτελούν δικαίωμα, ειδικά όταν είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν ενάντια σε Αμερικανούς συμμάχους παρά σε αντιπάλους. Πράγματι, ο Εγκεμέν Μπαγίς, στενός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε ακόμη και να χρησιμοποιήσει τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εναντίον Αμερικανών βάσει σύμβασης με την Κύπρο που αναζητούν φυσικό αέριο στα κυπριακά ύδατα. Στη συνέχεια ο Ερντογάν τον αντάμειψε με πρεσβεία.

Υπάρχουν τρόποι να υποστηρίξετε την Τουρκία χωρίς να ρίξετε κάτω από το λεωφορείο Γεζίντι, Κούρδους, Αρμένιους, Έλληνες και Κύπριους. Ίσως οι ΗΠΑ μπορούν να παράσχουν στην Τουρκία την ίδια μη θανατηφόρα υποστήριξη που η Τουρκία επιμένει ότι περιοριζόμαστε στην Κύπρο. Με απλά λόγια, είναι κακή πρακτική της εθνικής ασφάλειας να εξοπλίζεις και να οπλίζεις ένα καθεστώς που προτίθεται να επιτεθεί στα θύματα της γενοκτονίας και στους συμμάχους της Αμερικής.

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου