Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Αλβανία: «Ανεπιθύμητοι» από τις ΗΠΑ, βουλευτές πρωθυπουργοί, καναλάρχες

Έξι πρώην βουλευτές και πρώην πρωθυπουργοί και επιχειρηματίες είναι μέρος της μαύρης λίστας του State Department  με κατηγορίες για διαφθορά και υπονόμευση της δημοκρατίας. 

Σήμερα το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ κήρυξε «non grata» τον πρώην βουλευτή του Ελμπασάν  Αρίφ Ρακίπι και τον ιδιοκτήτη των μέσων ενημέρωσης Ιλί Ντρόκι , ενώ νωρίτερα μέρος της λίστας ήταν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός  Σαλί Μπερίσα, ο Τομ Ντόσι, Βανγκιούς Ντάκο και ο  πρώην γενικός εισαγγελέας Αντριάτικ Λάλα. 

 Κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία, έκλεισαν κανάλια 

Ο Ιλί Ντρόκι κηρύχθηκε «non grata» από τις ΗΠΑ σήμερα, ενώ βρίσκεται υπό έρευνα της αλβανικής Υπηρεσίας κατά της Διαφθοράς για εγκληματικές ενέργειες! 

Ο Ντρόκι κατηγορήθηκε για εκβιασμό και δωροδοκία για μη δημοσίευση διαψεύσεων στα μέσα ενημέρωσης του και εμπλοκή σε διαφθορά στα Δυτικά Βαλκάνια με υπεξαίρεση δημόσιας περιουσίας για προσωπικό όφελος.

 Σύμφωνα με την Ειδική Δομή κατά της Διαφθοράς, από τον υπολογισμό των προσωπικών εσόδων του Ιλί Ντρόκι από τις εταιρείες του και τα έξοδα που πραγματοποιεί, έχει προκύψει ότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει 3 εκατ. ευρώ. 

Ο Ιλί Ντρόκι, γνωστός και ως Τζεμάιλ Πασμάτσιου, συνελήφθη για ηρωίνη το 1998 στην Τουρκία και ερευνήθηκε το 2015 στην Ιταλία για διακίνηση ναρκωτικών. 

Σύμφωνα με την Υπηρεσία κατά της Διαφθοράς, η δραστηριότητα αυτή χρησιμοποιήθηκε αργότερα από τον Ντρόκι για να δημιουργήσει τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει σήμερα.  

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επιβάλει κυρώσεις κατά ορισμένων παραγόντων στα Δυτικά Βαλκάνια για τις αποσταθεροποιητικές και διεφθαρμένες δραστηριότητές τους.

«Σήμερα η DASH και το Υπουργείο Οικονομικών ανέλαβαν δράση για να επιβάλουν κυρώσεις στους παράγοντες των Δυτικών Βαλκανίων για αποσταθεροποιητικές και διεφθαρμένες δραστηριότητες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι όπως το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούν υπεύθυνους αυτούς που απειλούν τη σταθερότητα, την πρόοδο και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής».

The Hellenic Information Team

© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου