Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Τουρκική αλεπού! Ο παμπόνηρος Τσαβούσογλου “βλέπει” ορθάνοικτα κανάλια διαλόγου -Τριμερής Ελλάδος-Ισραήλ-Κύπρου στην Αθήνα

Οι Τούρκοι πρέπει να μείνουν εκτός κάθε συμφωνίας για την ενεργειακή τροφοδοσία της ΕΕ μετά την επικείμενη διακοπή της από την Ρωσία-Γιατί και ποιοι πιέζουν για συμφωνία στην ΑΟΖ Ελλάδος-Τουρκίας;

Τριμερής συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στην Αθήνα, ενώ  θα ακολουθήσουν διμερείς επαφές του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Ιωάννη Κασουλίδη και τον Ισραηλινό ομόλογό του Yair Lapid.

Ο ισραηλινός τύπος αναφέρει ότι "το ταξίδι πραγματοποιείται εν μέσω ενδείξεων αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, που είναι αντίπαλος της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Ιερουσαλήμ έχει αναπτύξει στενότερους δεσμούς με την Αθήνα και τη Λευκωσία τα τελευταία χρόνια καθώς οι δεσμοί της με την Άγκυρα επιδεινώθηκαν, με τις τρεις χώρες να συνεργάζονται στον τομέα της ενέργειας και να πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις".

Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, που τόνισε ότι εκτός όλων των άλλων στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου θα συζητηθεί ο στενός συντονισμός για το Κυπριακό, καθώς και ο συντονισμός στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον Ισραηλινό ομόλογό του θα επικεντρωθεί στον σχεδιασμό της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή σε κάθε τομέα, όπως η ενέργεια ή η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σημείωσε επίσης ότι θα υπάρξει ευρύτερη συζήτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή, τη Μέση Ανατολή, τον Κόλπο, τη Βόρεια Αφρική, καθώς και για τη συνάντηση στο Ισραήλ, μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου, του Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μαρόκο, Μπαχρέιν, στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Antony Blinken.

Σε ό,τι αφορά την τριμερή συνάντηση, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν να συζητούν τα θέματα που τέθηκαν κατά την τελευταία τους συνάντηση, τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Θα εξετάσουν τη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών σε κάθε τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, καθώς θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπό το πρίσμα των ριζικών αλλαγών σε γεωστρατηγικό επίπεδο που σημειώνονται, ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς για τον αγωγό EastMed, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι το θέμα είναι οικονομικό, όχι γεωπολιτικό και πρόσθεσε: «Συζητάμε κάθε θέμα». Επανέλαβε ότι η εφαρμογή του θα εξαρτηθεί τελικά από οικονομικά δεδομένα.

Την ίδια στιγμή Τσαβούσογλου ομιλεί για ‘ανοικτούς διαύλους” με Αθήνα για Αιγαίο και Α.Μεσόγειο

“Η Τουρκία έχει σχέδια για θετική ατζέντα με την Ελλάδα, και το ίδιο αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση”, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο ίδιος επισήμανε ότι “οι δίαυλοι διαλόγου με την Ελλάδα είναι πιο ανοιχτοί σήμερα από πριν, καθώς η Τουρκία εκπληρώνει τις ευθύνες της ως προς αυτό και αναμένει το ίδιο από την ελληνική πλευρά”.

Μιλώντας στο Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA) που εδρεύει στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αξιολόγησε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
«Μπορούμε να πούμε ότι οι δίαυλοι διαλόγου με την Ελλάδα είναι πιο ανοιχτοί σήμερα από πριν», είπε ο Τσαβούσογλου, αναφέροντας ότι η Τουρκία είναι υπέρ ενός ειλικρινούς διαλόγου για την επίλυση προβλημάτων.

Σημείωσε επίσης ότι η Άγκυρα εργάζεται για να προχωρήσει ακόμη περισσότερο η θετική ατζέντα στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, ενώ τόνισε: «Η θετική ατζέντα που επικεντρώθηκε στη συνεργασία στην οικονομία άρχισε να δείχνει τα θετικά της αποτελέσματα στο διμερές εμπόριο το 2021 και αυξήθηκε κατά 70% σε σύγκριση με το 2020 και έφτασε στα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ελπίζουμε ότι αυτή η θετική ατζέντα θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο μπορούμε να συζητήσουμε ειλικρινά τα διμερή μας θέματα με την Ελλάδα. Έχουμε τον ρόλο μας προς αυτή την κατεύθυνση. Περιμένουμε από την Ελλάδα να επιδείξει την ίδια ειλικρίνεια και την ίδια πολιτική βούληση σε αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Οι Τούρκοι αφού μας φλόμωσαν στους χαλβάδες στην Κωνσταντινούπολη ( συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη), και αφού πουλάνε αβέρτα τα προϊόντα τους στην Ελλάδα σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τα ελληνικά στην Τουρκία, τώρα θέλουν και συμφωνία για την ΑΟΖ, με επίκεντρο την ενέργεια.

Ο λόγος αφορά την διακοπή της τροφοδοσίας της ΕΕ με ρωσικό αέριο, κάτι που αναγάγει αυτόματα τα κοιτάσματα στην Α.Μεσόγειο ως “ χρυσοφόρα’ σε όποιον τα εκμεταλλευθεί, αναλαμβάνοντας στην συνέχεια, την αποστολή τους σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πιστέψουμε σε καμία δήθεν θετική ατζέντα των Τούρκων, την στιγμή που η Άγκυρα  αμφισβητεί τις επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων σε ελληνικά νησιά, και προχωρά σε καθημερινές παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Η μόνη ελπίδα έρχεται από την συνεργασία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο με την δημιουργία μελλοντικά αμυντικής συμμαχίας, για τα κοιτάσματα όλων των χωρών της περιοχής, αφήνοντας την Τουρκία εκτός.  

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου