Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Το σχέδιο Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας για εξαγωγές LNG – Ηχηρό «όχι» Ισραηλινού πρέσβη σε ΗΠΑ για Τουρκία

Τη δέσμευση για τη στήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων του στην προσπάθεια τους για ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία έδωσε το Ισραήλ μέσω της υπουργού Ενέργειας Καρίν Ελχαράρ κατά τη διάρκεια της χθεσινής υπουργικής συνάντησης με τον Κώστα Σκρέκα και την Κύπρια υπουργό Νατάσα Πηλείδου.

Αυτό σημείωσε η κ. Ελχαράρ στις δηλώσεις της υποσχόμενη εξαγωγές αερίου από τα κοιτάσματα της ισραηλινής ΑΟΖ προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα οι τρεις χώρες συμφώνησαν στις εξαγωγές του ισραηλινού αερίου από σταθμό υγροποίησης στην Κύπρο ώστε να μεταφέρονται οι ποσότητες του με πλοία προς την Ευρώπη αλλά και από τους μεγάλους τερματικούς σταθμούς LNG της Αιγύπτου. Η τελευταία χώρα, να σημειωθεί εισάγει ποσότητες αερίου από το Ισραήλ μέσω αγωγού, σύμφωνα με τον Χ. Κολώνα από το ot.gr

Η πρόταση της Energean

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας υπουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινής τριμερούς συνόδου υποστήριξε πρόταση της Energean για την εγκατάσταση δεξαμενόπλοιου υγροποίησης αερίου (FLNG) στην Κύπρο.

Το πλοίο με το όνομα Hilli ανήκει στην Golar LNG, εταιρεία μέλος της Vitol και βρίσκεται στο Καμερούν. Θα είναι διαθέσιμο από το καλοκαίρι του 2026. Το αέριο που θα υγροποιείται και εξάγεται θα προέρχεται από τα κοιτάσματα της Energean στην ισραηλινή ΑΟΖ. Ήδη η ελληνική εταιρεία κάνει την πρώτη της γεώτρηση στον στόχο Αθηνά και ποσότητες τους θα φτάνουν στο FLNG με αγωγό.

Πάντως, η Energean, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τη δυνατότητα της εξαγωγής αερίου για την κάλυψη αναγκών της Κύπρου και από το 2024 με ποσότητες από την παραχώρηση «Βόρειο Καρίς», το οποίο θα μπει στην παραγωγή από το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ο EastMed και το καλώδιο…

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις υπουργοί κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνόδου επαναβεβαίωσαν τη στήριξη τους στον αγωγό EastMed. Μάλιστα συμφώνησαν στην ανάγκη της προσαρμογής του ώστε να μπορεί να μεταφέρει και υδρογόνο και με τον τρόπο αυτό ο αγωγός να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και βιωσιμότητας.

Πρόοδος σημειώθηκε και στην ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector με το Ισραήλ να δηλώνει πια ένθερμο στην ανάπτυξη του καλωδίου Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας.

Ισραήλ: Δεν θα αποφασίσουν οι ΗΠΑ για East-Med

Το εθνικό συμφέρον των χωρών της περιοχής είναι εκείνο που θα καθορίσει τις αποφάσεις για έργα όπως ο EastMed, τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι, εξηγώντας πως το ζήτημα της ενέργειας είναι τώρα πιο κρίσιμο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, και θα πρέπει άμεσα να διασφαλίσουμε την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

«Τώρα, το ζήτημα της ενέργειας είναι πιο κρίσιμο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Και υπάρχει πολύ περισσότερη προσοχή και πολύ περισσότερη συζήτηση. Αυτό δεν μας φέρνει πιο κοντά σε καμία απόφαση ή κάποιο συγκεκριμένο έργο. Αυτό που έχουμε είναι περιφερειακές δεξαμενές και ανάγκη στην Ευρώπη για ενέργεια και πολιτική ή στρατηγική ανάγκη για ποικιλομορφία. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως ό,τι μπορούμε να προσφέρουμε, ό,τι χρειάζεται στην Ευρώπη θα βρει τον δρόμο του στις αγορές», υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρέσβης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Πώς θα το κάνουμε, αυτό είναι ανοιχτό σε συζητήσεις. Και με αυτό ασχολούμαστε τώρα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «αυτό που συμβουλεύω όλους μας είναι να μην περάσουμε άλλα 12 χρόνια (συζητώντας), όπως περάσαμε με τον EastMed».

Ειδικότερα για τον EastMed, επανέλαβε αυτό που ανέφερε και σε συζήτηση στο Φόρουμ των Δελφών, ότι κυρίαρχο στοιχείο για τις σχετικές αποφάσεις είναι «τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής» και οι χώρες αυτές θα πάρουν «μέσω της δικής τους άμεσης επικοινωνίας -διμερώς, τριμερώς και όχι μόνο- τη σωστή απόφαση για την εξυπηρέτηση του εθνικού τους συμφέροντος».

«O EastMed είναι ένα όνομα, o EastMed είναι μια έννοια. Το αν ο EastMed θα πάει από το σημείο Α στο σημείο Β και από το σημείο Β στο σημείο Γ ή θα πάει από το σημείο Α στο σημείο Δ και από το σημείο Δ στο σημείο Γ, είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσουν ο ιδιωτικός τομέας, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και οι κυβερνήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην κριτική ότι οι αγωγοί είναι έργα χρονοβόρα και κυρίως κοστοβόρα, ο Ισραηλινός πρέσβης σημειώνει πως δεν θα πρέπει να αποκλείουμε τίποτα και πως στο τέλος «αυτό που πρέπει να αποφασίσει είναι το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον της ενεργειακής ποικιλομορφίας στην Ευρώπη και το πώς αυτό εξυπηρετείται καλύτερα».

«Ακούω διαφορετικές απόψεις και από κάποιους εμπειρογνώμονες -και υπάρχουν ορισμένοι ειδικοί στην Ελλάδα, των οποίων την τεχνογνωσία και τη διορατικότητα εμπιστεύομαι- ότι ακόμα κι αν είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην πράσινη ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές, θα υπάρχει πάντα ανάγκη για φυσικό αέριο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Δεν θα αποκλείσω ορισμένους ενεργειακούς πόρους μόνο και μόνο λόγω ενός συγκεκριμένου πολιτικού κλίματος. Τώρα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει έλλειψη ενέργειας ή κάποια ανησυχία για έλλειψη ενέργειας και αυτό που βλέπετε είναι ότι ορισμένες χώρες επιστρέφουν στον άνθρακα. Το αέριο είναι πολύ πιο καθαρό από τον άνθρακα. Ας μην αποκλείσουμε λοιπόν τίποτα και ας βεβαιωθούμε ότι η ενεργειακή μας ανεξαρτησία και η ενεργειακή μας επιβίωση διασφαλίζεται με διαφορετικά μέσα», επισήμανε.

WAR  NEWS  24/7


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου