Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Λύσσαξαν οι Τούρκοι για τον εθνικό ύμνο από μαθητές στην Ρω παρουσία του Μητροπολίτη Ξάνθης (Βίντεο)-( Φωτό)

Οι προκλήσεις και φασιστικές επιδιώξεις της Άγκυρας για τα νησιά μας αποκρύβουν πιθανά επικίνδυνα σχέδια υπό τους ήχους του πολέμου στην Ουκρανία-Η δύση κάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει τίποτα

Οργή και ενόχληση προκλήθηκε στην Τουρκία από την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, μαζί με την αντιπροσωπεία των μαθητών του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου και Λυκείου Ξάνθης επισκέφτηκαν την Νήσο Ρω, όπου τελέστηκε το τρισάγιο υπέρ ανάπαυσης της ψυχής της μακαριστής κυρά της Ρω, αλλά και αγιασμός για την ενίσχυση του Διοικητού και των ανδρών του φυλακίου που υπηρετούν στο ανατολικότερο σημείο της Ελλάδος στην ακριτική Νήσο.


Αυτό που τους ενόχλησε περισσότερο ήταν το βίντεο με τα παιδιά να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο κοντά στο μνήμα της κυρά της Ρω, ενώ στο ιστό κυμάτιζε η περήφανη ελληνική σημαία.

Πριν μερικές ημέρες, η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου άμυνας, μίλησε απροκάλυπτα για εκατοντάδες δήθεν παραβιάσεις από την πλευρά της Ελλάδος, με την παρουσία Ελλήνων αξιωματούχων σε ακριτικά νησιά μας, λες και θα ρωτήσουμε την Άγκυρα να θα πάμε σε αυτά.   

https://www.youtube.com/watch?v=N6aIpTk9X8A

Σήμερα τουρκικά ΜΜΕ, στηλιτεύουν την παρουσία ελληνικών δυνάμεων στα νησιά Ελαιούσα και Μεγίστη, θεωρώντας ότι  αυτά εμπίπτουν εντός του “πεδίου εφαρμογής του EGAYDAAK”, με το οποίο οι Νεο-οθωμανοί σκέπτονται να επεκταθούν στο Αιγαίο, κινούμενοι απροκάλυπτα από φασιστικού τύπου θεωρίες  και ιδεολογήματα.

“Νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα με συμφωνίες είναι αμφισβητούμενα. Πρόκειται για 152 νησιά, βραχονησίδες στο Αιγαίο Πέλαγος τα οποία έχουν εποικιστεί, εξοπλιστεί και στρατιωτικοποιηθεί από την Ελλάδα”, αναφέρει απροκάλυπτα γνωστή τουρκική ιστοσελίδα σε κοινωνικό δίκτυο.

Η αποκαλούμενη EGAYDAAK, η οποία περιλαμβάνει περισσότερους από 20 σχηματισμούς που ανήκουν στο σύμπλεγμα των Φούρνων.

Πρόκειται για το αρκτικόλεξο της φράσης «Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar», δηλαδή «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες».

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι στη Συνθήκη της Λωζάννης (1923) με την οποία επικυρώθηκε η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία είχαν απελευθερωθεί κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο (1912-1913), όπως επίσης και στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων (1947), με την οποία η ηττημένη Ιταλία παραχώρησε στην Ελλάδα την κυριαρχία της Δωδεκανήσου, υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες με αμφισβητούμενο καθεστώς αφού δεν αναφέρονται ονομαστικά στις συνθήκες αυτές.

Η λίστα του EGAYDAAK

 


ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

1) Σύμπλεγμα Ζουράφας: Νησίδα Ζουράφα, βραχονησίδα Ζουράφα 1, βραχονησίδα Ζουράφα 2.

2) Σύμπλεγμα Οινουσσών: Οινούσσες, βραχονησίδα βόρεια Οινουσσών, Βάτος, νησίδα δυτικά από Βάτο, Ποντικονήσι, Μανδράκι, Αρχοντόνησο, Γαβάθι, Πασάς, νησίδα δυτικά από Πασά, Πρασονήσι, βραχονησίδα Β.Δ.. Από Πρασονήσι, βραχονησίδα νότια από Πρασονήσι, νησίδα νο1 έναντι Οινουσσών, νησίδα νο2 έναντι Οινουσσών, νησίδα Ν.Δ. από Ποντικονήσι, βραχονησίδα νο1 νότια από Οινούσσες, βραχονησίδα νότια από Οινούσσες.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

3) Βραχονησίδες Καλόγεροι.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

4) Σύμπλεγμα Αντίψαρων και Βενέτικου: Nησίδα Αντίψαρα και 26 μικρές βραχονησίδες, νησίδα νότια από Αντίψαρα και 4 βραχονησίδες, νησίδα Κουτσουλιά και 6 βραχονησίδες, βραχονησίδα Βενέτικο και 2 βραχονησίδες.

Β.Α. ΑΙΓΑΙΟ

5) Σύμπλεγμα νησιών Φούρνοι: Φούρνοι, Διαπόρι, Άγιος Μηνάς, νησίδα νότια από Άγιο Μηνά, βραχονησίδα νότια από Άγιο Μηνά, Μακρονήσι, Πλάκα, Πλακάκι, Στρογγυλό, Μεγάλος Ανθρωποφάγος, Μικρός Ανθρωποφάγος, Λιμενόπετρα, Θυμανάκι, Θύμαινα, νησίδα νο 1 βόρεια από Θύμαινα, νησίδα νο 2 βόρεια από Θύμαινα, Αλατονήσι, Πετροκάραβο νησίδα Β.Δ. από Θύμαινα και μία βραχονησίδα, Καρνιαστή (σύμπλεγμα νησιών Φούρνοι), Αγριδιό, Άνυδρο, βραχονησίδα Πετροκάραβο 1, βραχονησίδα Πετροκάραβο 2, βραχονησίδα Πετροκάραβο 3.

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

6) Σύμπλεγμα νησιών Αρκοί: Αρκοί, Καλόβολος, Αγρελούσσα, Αβάθιστο, Μακρονήσι, βραχονησίδα Ν.Α. από Μακρονήσι, νησίδα Ζούκα 1, νησίδα Ζούκα 2, Σμινερονήσι, Ψαθονήσι, νησίδα δυτικά από Καλόβολο, Στρογγυλή, Μάραθος, Σπολάτος, Κόμαρος.

7) Σύμπλεγμα νησιών Αγαθονησίου: Αγαθονήσι, Νερά, Στρογγυλό, Γλάρος, Ψαθονήσι, Κουνέλι, Πράσσος, νησίδα Ν.Δ. Του Πράσσος, Καζαγάνι βραχονησίδα δυτικά από Αγαθονήσι, βραχονησίδα Ν.Δ. από Αγαθονήσι, βραχονησίδα βόρεια από Αγαθονήσι.

8) Σύμπλεγμα νησιών Φαρμακονησίου: Μαραθονήσι, νησίδα δυτικά από Φαρμακονήσι, Ψέριμος, βραχονησίδα Βασιλική, νησίδα Ν.Δ. από Ψέριμο, Πλάτη, βραχονησίδα νο 1 νότια από Πλάτη, βραχονησίδα νο 2 νότια από Πλάτη, βραχονησίδα Νεκροθήκες, Πίτα, Μεγάλη Ίμια, Μικρή Ίμια, Καλόλιμνος, Πράσσος, Λυδία.

9) Σύμπλεγμα νησιών Β.Α. Νισύρου: Περγούσα, 4 βραχονησίδες γύρω από Περγούσα, Στρογγυλή, Γυαλί 3 βραχονησίδες γύρω από Γυαλί, βραχονησίδες γύρω από Γυαλί, Παχειά, Κανδελιούσσα, Άγιος Άντώνιος.

10) Σύμπλεγμα νησιών Λέβιθας και Κίναρου: Λέβιθα, νησίδα βόρεια από Λέβιθα, νησίδα νότια από Λέβιθα, Κίναρος, βραχονησίδα δυτικά από Κίναρο, Μαύρα, νησίδα ανατολικά από Μαύρα, Γλάρο.

11) Σύμπλεγμα νησιών Ν.Α. Αστυπάλαιας: Σύρνα, βραχονησίδα Σύρνα 1, βραχονησίδα Σύρνα 2, βραχονησίδα Σύρνα 3, Μεγάλος Αδελφός, Μικρός Αδελφός, βραχονησίδα δυτικά από Μικρό Αδελφό, Στεφάνια, Πλακίδα. βραχονησίδα 1 δυτικά από Πλακίδα, βραχονησίδα 2 δυτικά από Πλακίδα, Γιάννη, Μεσονήσι.

12) Σύμπλεγμα νησιών Β.Δ. Κάρπαθου: Αυγό, βραχονησίδα 1 δυτικά από Αυγό, βραχονησίδα 2 δυτικά από Αυγό, Καμηλονήσι, Μεγάλο Σοφράνο, Μικρό Σοφράνο, 2 βραχονησίδες νότια από το Μικρό Σοφράνο, Σόχας, Καραβονήσια, νησίδα νότια από Καραβονήσια, Αστακίδα Αστακιδόπουλο, νησίδα και βραχονησίδα βόρεια από Αστακιδόπουλο, νησίδα Β.Α. από Αστακιδόπουλο, Ουνιανήσια, νησίδα δυτικά από Ουνιανήσια.

ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

13) Σύμπλεγμα νησιών Κρητικού Πελάγος: Αυγονήσι, Δίας, δύο βραχονησίδες πλησίον Δίας, Πεταλίδι, Παξιμάδι, Διονυσάδες, Βραχονησίδα βόρεια από Διονυσάδες, Δραγονάδα, Πρασονήσι, Παξιμάδα.

Το τι θα πάρουν από όλα αυτά οι “γείτονες” είναι γνωστό και αναγράφεται στην ένδοξη ελληνική ιστορία ανά τους αιώνες.


 





 

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου