Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

«Οι Ρώσοι θα βομβάρδιζαν το προεδρικό μέγαρο του Ρ.Τ.Ερντογάν μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 το 2015»


Οι Ρώσοι ήταν έτοιμοι να βομβαρδίσουν το προεδρικό μέγαρο του Ρ.Τ.Ερντογάν το 2015 μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικά F-16 που στοίχισε την ζωή στον Ρώσο πιλότο Όλεγκ Πεσκόφ.
Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν οι αναφορές της ΜΙΤ και έκθεση των τουρκικών υπηρεσιών θεωρούσε πολύ πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο μετά την κατάρριψη.

Στις 25 Νοεμβρίου του 2015 ένα ρωσικό Sukhoi Su-24M καταρρίφθηκε από τουρκικό F-16 στα συροτουρκικά σύνορα. 

Η Άγκυρα τότε είχε ισχυριστεί ότι το ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο για περισσότερο από 5 λεπτά και απέτυχε να απαντήσει στα 10 προειδοποιητικά μηνύματα που εκπέμθηκαν στις ραδιοφωνικές συχνότητες.

Όταν τελικά κτυπήθηκε το ρωσικό μαχητικό ήταν περίπου 1,5 μίλι εντός του τουρκικού εναέριου χώρου σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΑΜ.

Αλλά το Κρεμλίνο είπε πως το μαχητικό πετούσε ένα μίλι νοτίως των τουρκικών συνόρων όταν κτυπήθηκε.

.Λίγες ώρες μετά το περιστατικό, ο Ρώσος πρόεδρος το περιέγραψε ως «μαχαιριά στην πλάτη από συνεργάτες τρομοκρατών» και προειδοποίησε την Άγκυρα ότι η Μόσχα δεν θα ανεχθεί τέτοιες επιθέσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Τώρα μια προηγουμένως απόρρητη έκθεση πληροφοριών αναφέρει πως οι τουρκικές Αρχές ανησυχούσαν ότι η Ρωσία μπορεί και να βομβάρδιζε το προεδρικό μέγαρο της χώρας στην Άγκυρα.

Η αναφορά δημοσιοποιήθηκε από το Nordic Research Monitoring Network (NRMN), ένα ερευνητικό κέντρο σε ζητήματα ασφαλείας αποτελούμενο από Τούρκους ειδικούς που ζουν σε ΗΠΑ και ΕΕ

Το NRMN λέει πως η προηγουμένως απόρρητη αναφορά είχε εκδοθεί από το Signals Intelligence Directorate της MİT.

Περιγράφει μια υποκλαπείσα συζήτηση που έλαβε χώρα στις 3 Δεκεμβρίου του 2015.

Η συζήτηση περιλάμβανε έναν αξιωματικό του συριακού Στρατού ο οποίος πιστεύεται πως ήταν Στρατηγός του Σύρου προέδρου  Bashar al-Assad.

Ο αξιωματικός ταυτοποιήθηκε στο έγγραφο ως Adnan, και μιλούσε με μη κατονομαζόμενο Ρώσο στρατηγό που ονομάζονταν Σεργκέι ενώ παρευρίσκονταν και ακόμα ένας άγνωστος Σύρος αξιωματικός.

 Η συζήτηση αφορούσε μια επερχόμενη συνάντηση Ρώσων και Σύρων αξιωματικών σε μια ρωσική βάση στα περίχωρα της Latakia.

Ο σκοπός της συνάντησης ήταν για να ειδοποιηθούν επισήμως οι Σύροι από τις ρωσικές δυνάμεις ότι τα ρωσικά μαχητικά θα είναι πιο βαριά εξοπλισμένα στο μέλλον. Μάλιστα ο Ρώσος στρατηγός είπε πως το μεγαλύτερο φορτίο θα αποτελείται από “barrel bombs [that] will go to Erdoğan’s palace”, δηλαδή το προεδρικό μέγαρο θα ετίθετο στο στόχαστρο της ρωσικής Αεροπορίας.

Η MİT θεώρησε ότι πρόκειται για το Turkish Presidential Complex, που βρίσκεται στο δάσος Atatürk στην συνοικία Beştepe στην Άγκυρα.

Η αναφορά περιέχει χειρόγραφες σημειώσεις που σημαίνει πως στάλθηκαν και στην ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 οι δύο Τούρκοι πιλότοι οι οποίοι κατέρριψαν το ρωσικό μαχητικό συνελήφθησαν με την υποψία ότι είχαν ανάμειξη στο πραξικόπημα ως Γκιουλενιστές.

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
PRONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου