Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Τελεσίγραφο Άσαντ σε Ερντογάν: «Φύγε από την Συρία! – «Οι Κούρδοι να ενωθούν μαζί μας για να συντρίψουμε τους Τούρκους»


Σε ένα μανιφέστο για την επόμενη μέρα της Συρίας προχώρησε ο Άσαντ. Ο πρόεδρος της Συρίας μίλησε για όλους και για όλα, ενώ έστειλε μήνυμα στους Κούρδους να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ και να ενταχθούν στο Συριακό στρατό, καθώς ο εχθρός αυτή τη στιγμή είναι η Τουρκία.


Ο πόλεμος στη Συρία θα τελειώσει όταν νικηθεί η τρομοκρατία και όχι μετά την υιοθέτηση ενός νέου Συντάγματος, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Sputnik και τον τηλεοπτικό σταθμό Rossia 24, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, λίγο καιρό μετά την τουρκική επιχείρηση στη βορειανατολική Συρία.

«Κάποιοι πιστεύουν ότι η διευθέτηση της σύγκρουσης εξαρτάται από το έργο της συνταγματικής επιτροπής. Ο πόλεμος στη Συρία δεν ξεκίνησε λόγω διαφωνιών γύρω από το Σύνταγμα, ο πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε επειδή οι τρομοκράτες σκότωσαν στρατιωτικούς, αστυνομικούς και πολίτες, καθώς και επειδή κατέστρεψαν υποδομές. Ως εκ τούτου, ο πόλεμος θα τελειώσει όταν η τρομοκρατία νικηθεί», ανέφερε ο Άσαντ.

Ο Άσαντ δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση της Συρίας και ο λαός της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας δεν θα συμφωνήσουν με κανένα τρόπο στη διχοτόμηση της χώρας.

Το κουρδικό ζήτημα 

Ο Πρόεδρος Άσαντ δήλωσε ακόμη ότι η Δαμασκός είχε επαφή με τους Κούρδους σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Συρία παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν τους στενούς δεσμούς τους με την Ουάσινγκτον.

«Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι αυτή η περιοχή στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας είναι μια περιφέρεια αραβικής πλειοψηφίας, πάνω από το 70% του πληθυσμού της είναι οι Άραβες, και όχι το αντίστροφο. Οι ομάδες που μάχονται εκεί είναι ένα μίγμα Κούρδων και άλλων· οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις κουρδικές ομάδες και τους δίνουν ηγετικό ρόλο για να δώσουν την εντύπωση ότι πρόκειται για μια κουρδική περιοχή και για να δημιουργήσουν συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων και των άλλων ομάδων στη Συρία. Ήμασταν σε επαφή με αυτές τις ομάδες, παρά το ότι ξέραμε ότι κάποιοι χρησιμοποιούνταν και υποκινούνταν από τους Αμερικανούς· ήταν οπλισμένοι και χρηματοδοτούμενοι από τους Αμερικανούς και οι δημόσιες δηλώσεις τους υπαγορεύονταν από αυτούς», ανέφερε ο Άσαντ.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι κυρίως κουρδικές ομάδες στη βόρεια Συρία έκαναν γνωστό επισήμως στη Δαμασκό ότι δεν είναι έτοιμες να ενταχθούν στον στρατό της κυβέρνησης, αλλά επιθυμούν να κρατήσουν τα όπλα τους.

«Προσπαθούμε να πείσουμε αυτούς τους μαχητές στο πλαίσιο της συριακής-ρωσικής συνεργασίας να ενταχθούν στον Συριακό Αραβικό Στρατό και να πολεμήσουν κατά των Τούρκων εισβολέων, κάτι που συνιστά και τον σωστό και κατάλληλο τρόπο για την αποκατάσταση των περιοχών, την απώλεια των οποίων προκάλεσαν στη βόρεια Συρία. Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και θα δούμε πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε ο Άσαντ.

Επαναπατρισμός προσφύγων στη βόρεια Συρία 

Σύμφωνα με τον Άσαντ, η Τουρκία είναι απίθανο να επαναπατρίσει τρία εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στη βόρεια Συρία, αλλά ακόμα κι αν αυτό συμβεί, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια «εθνική σύγκρουση».

«Κανείς δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θα επαναπατρίσει τρία εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες σε αυτή την περιοχή· αυτό είναι ένα παραπλανητικό ανθρωπιστικό σύνθημα. Ακόμα κι αν το θελήσουν, αυτό δεν είναι δυνατό επειδή θα δημιουργούσε μια σύγκρουση μεταξύ των ιδιοκτητών της γης, των πόλεων, των χωριών, των σπιτιών, των αγροκτημάτων και των χωραφιών, αφενός, και των νεοαφιχθέντων αυτών, αφετέρου· αυτοί που κατέχουν αυτές τις περιοχές δεν θα αποκηρύξουν ποτέ τα δικαιώματά τους σε αυτές, οπότε αυτό θα δημιουργούσε μια εθνική σύγκρουση», ανέφερε ο Άσαντ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η χώρα του οποίου φιλοξενεί πάνω από 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, πρότεινε το Σεπτέμβριο τρία εκατομμύρια πρόσφυγες να επιστρέψουν στην ασφαλή ζώνη στη βόρεια Συρία.

Το ISIS μετατράπηκε σε «στρατιωτικό εργαλείο» 

Ο πρόεδρος της Συρίας αποκάλυψε επίσης ότι είχε πληροφορίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν χρησιμοποιήσει το ISIS ως «στρατιωτικό εργαλείο» κατά της Δαμασκού.

«Είμαστε πεπεισμένοι και έχουμε πληροφορίες ότι η Αμερική έχει χρησιμοποιήσει το ISIS ως στρατιωτικό εργαλείο για να πλήξει τον στρατό του Συρίας και να αποσπάσει την προσοχή των στρατιωτικών δυνάμεων που μάχονταν τους τρομοκράτες», πρόσθεσε.

Η Δαμασκός θα καταθέσει επίσης καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τα σχέδια της Ουάσινγκτον για έλεγχο του συριακού πετρελαίου, αλλά δεν πιστεύει ότι θα επιφέρει οποιαδήποτε αποτελέσματα, αποκάλυψε ο Άσαντ.

«Δεν υπάρχουν Ηνωμένα Έθνη επειδή δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο και έτσι όλες οι καταγγελίες που υποβάλλονται στα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν στα συρτάρια», συνέχισε ο Άσαντ.

Η βοήθεια της Ρωσίας 

Η Ρωσία διαδραμάτισε «θετικό ρόλο» στη βοήθεια για την επίλυση της σύγκρουσης στη βόρεια Συρία και για να εξασφαλίσει ότι τα σχέδια των ΗΠΑ δεν θα εφαρμοστούν στην περιοχή, δήλωσε ο πρόεδρος της Συρίας.

«Η εκτίμησή μας είναι θετική, διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συμμετοχή της Ρωσίας έχει θετικές πτυχές, διότι διαφορετικά θα ήμασταν αντιμέτωπο με τρεις επιλογές», ανέφερε ο Άσαντ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη ρωσοτουρκική συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Συρίας πρόσθεσε ότι η Δαμασκός συνεργάζεται με τη Ρωσία για να διασφαλίσει ότι οι κουρδικές δυνάμεις θα απομακρυνθούν από τα τουρκικά σύνορα και αναμένει από την Άγκυρα να μεταφέρει τα στρατεύματά της.

«Συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία για την πλήρη εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, μετά από την οποία θα πρέπει να πούμε στους Τούρκους να ξεκινήσουν να αποχωρούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε στις αρχές Οκτωβρίου ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποχωρούσαν από τη βόρεια Συρία, όπου υποστήριζαν κυρίως Κούρδους μαχητές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, τόνισαν ότι επιθυμούν να διατηρήσουν τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου στη βόρεια Συρία

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου