Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Αίγυπτος: « Καταδικάζουμε τη συμφωνία Τρίπολης και Άγκυρας-Δεν έχει καμμιά ισχύ ».


Το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ έβγαλε ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει την υπογραφή συμφωνιών μεταξύ Τρίπολης κι Άγκυρας σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα και την ασφάλεια, τονίζοντας ρητά πως οι συμφωνίες αυτές είναι άκυρες. 
«Τα δύο μνημόνια δεν έχουν νομική ισχύ, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το πρίσμα του άρθρου 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η [λιβυκή] κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο και όχι ο πρωθυπουργός έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες», αναφέρει το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης, Fayez Al-Serraj, υπέγραψαν δύο μνημόνια σχετικά με την ασφάλεια και τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο.
«Είναι γνωστό ότι το σημερινό υπουργικό συμβούλιο της Λιβύης στερείται υπουργούς και εκπροσώπηση διαφόρων περιοχών της Λιβύης και έτσι ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι περιορισμένος και έτσι οι συμφωνίες με άλλες χώρες θεωρούνται καταφανής παραβίαση της συμφωνίας Skhirat», σημειώνει το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.
Και πρόσθεσε ότι «αυτές οι δύο συμφωνίες δεν έχουν καμία επίδραση ή επίδραση στα δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου ή των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή της Μεσογείου»

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει αυτή την «αρνητική κίνηση», η οποία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις διεθνείς προσπάθειες ανεύρεσης συνολικής λύσης στην κρίση της Λιβύης.

PRONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου