Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Μαζικοί βομβαρδισμοί μαχητικών του LNA κατά Τούρκων & GNA: Την βοήθεια του ΟΗΕ ζήτησε η Τρίπολη


Μετά την χθεσινή πανωλεθρία στην επίθεση στην αεροπορική βάση Alwitya , οι δυνάμεις της  Τρίπολης που είχαν 44 νεκρούς, 102 τραυματίες και 21 αιχμαλώτους, έναντι 9 νεκρών του LNA ζήτησαν συνομιλίες στον ΟΗΕ.   
 
Μάλιστα πριν λίγο είχαμε νέες επιθέσεις από τον LNA. Mαχητικά του Χαφτάρ βομβάρδισαν βάση στη Misurata, όπου διαλύθηκε στρατιωτικός εξολισμός των Τούρκων και των ισλαμιστών της Τρίπολης.

Χθες οι μάχες ήταν σφοδρότατες και η προσπάθεια περικύκλωσης και κατάληψης της βάσης αντιμετώπισε την αυτοθυσία των δυνάμεων του Χαφτάρ που πολέμησαν σαν "λιοντάρια" αναγκάζοντας τις δυνάμεις της Τρίπολης και τους Τούρκους συμβούλους να αποχωρήσουν κακήν κακώς.

Ο Ταξίαρχος Al-Mabrouk al-Ghazwi, Διοικητής της Ομάδας Επιχειρήσεων της Δυτικής Περιφέρειας στη Γενική Διοίκηση του LNA απέτισε φόρο τιμής σε όλα τα μέλη της ομάδας του και ειδικά στον Ταγματάρχη Osama Amseek Al-Zintani, Διοικητή της Δύναμης Προστασίας της αεροπορικής βάσης (Al-Watiyah), που σκοτώθηκε μαζί με συντρόφους του μετά από τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της εθνικής συμφωνίας της Λιβύης (GNA) Fayez al-Sarraj, ανακοίνωσε την αποδοχή της έναρξης διαπραγματεύσεων με τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο Sarraj ζήτησε έναν νέο οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή γενικών εκλογών ή την τροποποίηση της αμφιλεγόμενης συμφωνίας Skhirat.

Σε μια εκπληκτική δήλωση που εκδόθηκε, ο ίδιος χαιρέτισε όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες που απαιτούν ειρηνική λύση στην τρέχουσα κρίση, επαινώντας τις θυσίες και τις νίκες των δυνάμεών του.

Ο Sarraj κάλεσε όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις να τερματίσουν την εμφύλια διαμάχη και να ξαναρχίσουν τον πολιτικό διάλογο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ήλπιζε ότι αυτό θα βοηθούσε στην προετοιμασία για το επόμενο στάδιο και θα οδηγήσει σε μια συμφωνία για έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη και έναν πολιτικό δρόμο που θα φέρει όλους τους Λίβυους κοντά.

Αυτό είναι σχέδιο όμως που δεν αποδέχεται η πλευρά Χαφτάρ, η οποία ζητά επίμονα την απόσυρση πρώτα όλων των Τούρκων στρατιωτικών από την Λιβύη και μετά οτιδήποτε άλλο, κάτι με το οποίο συμφωνούν σχεδόν όλες οι φυλές της χώρας.

Στη Λιβύη, ο de facto σύμμαχος της Ρωσίας, στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, έχει περικυκλώσει την Τρίπολη εδώ και ένα χρόνο, αλλά η πρωτεύουσα έχει μετατραπεί σε οχυρό του Ερντογάν.

Η εκτίμηση είναι ότι η Ρωσία θα δράσει άμεσα μετά την κυβίστηση της Άγκυρας προς τις ΗΠΑ λόγω του δανείου που αιτήθηκε.

Η Μόσχα διαβλέπει ένα πυκνό δίκτυο στρατηγικών συμφερόντων του μπλοκ Τουρκίας-ΗΠΑ από τη Λιβύη έως την ακτή της Συρίας. Η Λιβύη ελέγχει την κεντρική Μεσόγειο και η Μόσχα σχεδιάζει και αυτή βάσεις στην περιοχή.

Η δράση της Μόσχας θα υλοποιηθεί άμεσα πριν το ΝΑΤΟ επέλεγε μια νέα επέμβαση στο βορειοαφρικανικό θέατρο. Το αμερικανικό Πεντάγωνο και το ΝΑΤΟ, φέρονται να έχουν εντάξει πλέον στα σχέδια τους το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο και αυτό είναι επικίνδυνο για την Ρωσία.

Σε αυτήν την περίπτωση ρωσικά πολεμικά πλοία που περιπολούν στη Μεσόγειο Θάλασσα, θα έρθουν κοντά με τα τουρκικά και τότε θα έχουμε αυξημένη την περίπτωση κάποιου επεισοδίου ή σύγκρουσης στο οποίο θα εμπλέκεται άμεσα, η μία ή άλλη άλλη πλευρά.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά περίπλοκο σενάριο και η σύνδεσή του με τη Συρία, σίγουρα δεν έχει περάσει απαρατήρητη στη Μόσχα, για αυτό και η νέα ρωσική στάση είναι να συμμετάσχουν περισσότερες ρωσικές δυνάμεις στη Λιβύη, προκειμένου να μην μετατραπεί η ανακοινωθείσα  ευρωπαϊκή αποστολή στην Ανατολική Ακτή της Λιβύης σε επιχείρηση του ΝΑΤΟ.

Ακριβώς σε αυτό το σενάριο, δεν είναι καθόλου αμφισβητήσιμο το γεγονός ότι η Τουρκία θα μετατραπεί από δυνητικό εταίρο της Ρωσίας σε στρατηγικό αντίπαλο της Μόσχας σε ολόκληρη την Μεσόγειο.

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου