Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Μεγάλη ευκαιρία για το ΠΝ - Νέα βιομηχανική εποχή στην Ελλάδα μέσω των ναυπηγείων Σύρου


Μπορεί να ναυπηγεί πλέον αποκλειστικά στην Ελλάδα όλα τα πολεμικά πλοία

 
Η αμυντική βιομηχανία μπορεί να δώσει στην Ελλάδα την πολυπόθητη ώθηση ώστε να προχωρήσει σε μία πρωτοφανή άνθιση και να βγει σχεδόν αλώβητη από την οικονομική κρίση. Ταυτόχρονα, το Πολεμικό Ναυτικό έχει την μοναδική ευκαιρία μέσα από αυτή την ιστορία να ναυπηγεί πλέον αποκλειστικά στην Ελλάδα όλα τα πολεμικά του πλοία και να απεξαρτηθεί από κάθε ναυπηγείο και συμφέροντα του εξωτερικού. Οδηγό για τις εξελίξεις στην νέα βιομηχανική εποχή αποτελούν τα ναυπηγεία της Σύρου. Το ελληνοαμερικανικό Fund της ONEX, που εισήλθε στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο, επενδύοντας στην Σύρο, έχει οδηγήσει σε ανάκαμψη ολόκληρο τον κλάδο μετά από δεκαετίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, την περίοδο 2017 – 2019 έχει παρουσιάσει:

- 71,5% αύξηση στα εντός δεξαμενής πλοία
- 30% συνολικά στον κλάδο σε αριθμό πλοίων
- 50% αύξηση σε μέγεθος και χωρητικότητα

Το ναυπηγείο απασχολεί 600 εργαζόμενους επί μονίμου βάσεως και επιπλέον 170 άτομα ως εποχικό προσωπικό, όταν αυξάνονται οι ανάγκες. Όπως έχουμε παρουσιάσει πρώτοι στο enikos.gr, σε συνεργασία με τα ναυπηγεία της Χάιφα, στο Ισραήλ, έχουν παρουσιάσει το πρόγραμμα της «ελληνικής κορβέτας». Ένα πρόγραμμα το οποίο έχει παρουσιαστεί στο Πολεμικό Ναυτικό και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με το ενδιαφέρον να είναι έντονο για την ναυπήγηση 7 κορβετών, με τα δικαιώματα να μένουν στο Πολεμικό μας Ναυτικό! 

Όμως, η ΟΝΕΧ, είναι και ο κύριος διεκδικητής – αν όχι ο μόνος – των ναυπηγείων Ελευσίνας, κάτι που έχουν αποκαλύψει δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, που στηρίζουν την προσπάθεια. Τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είναι ενήμεροι πλήρως για το πρόγραμμα σωτηρίας των ναυπηγείων Ελευσίνας, κάτι που στηρίζει και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα. 

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο πρώτος που δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής αυτής της προσπάθειας είναι ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γούιλμπουρ Ρος, με προσωπική επιστολή που παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση. 

Πώς βγαίνει κερδισμένο το Πολεμικό Ναυτικό από την διάσωση των ναυπηγείων Ελευσίνας; Πολλαπλώς, είναι η απάντηση. 

Καταρχάς θα παραλάβει εντός 6μήνου και τις 2 πυραυλακάτους ΤΠΚ 6 και 7, που τις περιμένει πώς και πως. Ταυτόχρονα, υπάρχει ήδη πρόταση για ναυπήγηση 4 φρεγατών, αμερικανικής σχεδίασης, στα ναυπηγεία για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού.

 Επιπλέον, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό περιμένει τις εξελίξεις ώστε να έρθει σε άμεση συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να χρησιμοποιήσει τα ναυπηγεία Ελευσίνας για την συντήρηση και επισκευές των μονάδων του 6ου Στόλου!

 Έχει υπολογιστεί ότι μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργείας των ναυπηγείων, με την δυναμική να φτάνει τις 170 με 200 επισκευές πλοίων ετησίως, πάνω από 2.000 εργαζόμενοι θα απασχολούνται, με την προοπτική αύξησης ακόμη και κατά 1.000 επιπλέον συνυπολογίζοντας τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου