Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

"Κάζο" για την Τουρκία στο Αιγαίο: Κλειδωμένοι από 12 μαχητικά οι Τούρκοι


Αιφνιδιάστηκαν και πάλι οι Τούρκοι Αιφνιδιάστηκαν για ακόμα μια φορά οι Τούρκοι πιλότοι που συμμετείχαν στη χθεσινή - σχεδόν πολεμική - κλιμάκωση στο Αιγαίο, με παραβιάσεις, εμπλοκές και επικίνδυνους ελιγμούς. 

Σε χρόνο ρεκόρ μετά την είσοδο των τουρκικών μαχητικών στον ελληνικό εναέριο χώρο, 12 μαχητικά της πανίσχυρης ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας καταδίωξαν τα τουρκικά μαχητικά και οι τέσσερις Τούρκοι πιλότοι βρέθηκαν "κλειδωμένοι", με τη ζωή τους να κρέμεται από τη ψυχραιμία των έμπειρων Ελλήνων.
Η Άγκυρα έχει δώσει εντολή για κλιμάκωση και στο Αιγαίο και τον Έβρο, ενώ με την επικινδυνότητα των τουρκικών προκλήσεων να αυξάνεται κατακόρυφα, ένα ατύχημα στην περιοχή δεν είναι διόλου απίθανο πλέον.
Απέναντι στις διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας και την προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων στον Ελληνικό ουρανό, η Πολεμική Αεροπορία προβάλει όχι μόνο την ισχύ της αλλά κι ένα πρόγραμμα διαρκούς εκπαιδεύσεως.
Τα μηνύματα που εκπέμπονται από όλη την κλίμακα των βαθμίδων της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τα Ελληνικά φτερά να βρίσκονται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, από τους Οθωνούς έως τη Γαύδο κι από τις Καστανιές έως τη Στρογγύλη, αλλά κι ακόμη πιο νότια, εκεί που ο χώρος ευθύνης της Ελλάδας συναντά το FIR του Καϊρου και της Λευκωσίας.
Οι αξιώσεις που προβάλει η Τουρκία μέσω της παραβατικής συμπεριφοράς που δείχνει στον αέρα, είναι να συρρικνώσει αυτό το εύρος των πτήσεων που πραγματοποιούν τα Ελληνικά «γεράκια» και ταυτόχρονα και με αυτό τον πολύ προκλητικό τρόπο να επαναφέρει την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Πιο επικίνδυνη η Τουρκία
Οι πληροφορίες που επικαλείται το Hellas Journal, αλλά και οι εκτιμήσεις με βάση τη συμπεριφορά που δείχνει η Τουρκία, όχι μόνο στον αέρα, αλλά σε αρκετά μέτωπα, λένε ότι οι έκνομες ενέργειες και οι προκλήσεις δεν θα σταματήσουν, αντιθέτως θ’ αυξάνονται σταδιακά, μέρα με τη μέρα μέχρι η γείτονα να πετύχει τον σκοπό της που δεν είναι άλλο από τον εκβιασμό.
Το γεγονός ότι τα τουρκικά αεροσκάφη έφτασαν στο σημείο να πετούν μόλις στα 5000 πόδια πάνω από τη Λήμνο, το νησί με τη Σμηναρχία Μάχης και τ’ αεροσκάφη που είναι σε επιφυλακή για την αναχαίτιση, δείχνει και την πρόθεση της κλιμάκωσης από την πλευρά των γειτόνων.
Ίσως να ήταν από τις ελάχιστες φορές, αν όχι η πρώτη που οι Τούρκοι πέταξαν πάνω από το νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο. Σίγουρα είναι η δεύτερη φορά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα που η Άγκυρα αποστέλλει αεροσκάφη της πολύ πιο δυτικά από τα συνηθισμένα μέχρι τώρα δεδομένα. Είχαν προηγηθεί τα Ψαρά και ο Άγιος Ευστράτιος.
Επιτελείς, μετά τις πέντε αερομαχίες που έγιναν έλεγαν και πάλι ότι με τον τρόπο που σημειώθηκαν, φάνηκε πως οι Τούρκοι ιπτάμενοι ανέβασαν τον πήχη επικινδυνότητας, με εμπλοκές αρχικά σε μεγάλα ή μεσαία ύψη και στη συνέχεια με βουτιές πολύ χαμηλά, ώστε κάποιος Έλληνας αεροπόρος να παρασυρθεί στο λάθος.
Και όσο αυτό το λάθος δεν έρχεται και πάντοτε τα σκοπευτικά των Ελληνικών μαχητικών σημαδεύουν τα F-16 των εισβολέων, τόσο η ψυχραιμία χάνεται και κερδίζει η σωφροσύνη.
Περισσότερα νησιά στο στόχαστρο
Ταυτόχρονα δεν ήταν κατά την Πέμπτη μόνο η ποιοτική διαφορά, αλλά και ποσοτική καθώς τα τέσσερα αεροσκάφη της Άγκυρας είχαν την ατυχία να βρεθούν κυνηγημένα από δώδεκα Ελληνικά αεροσκάφη με αποτέλεσμα κατά τις αερομαχίες οι Τούρκοι πιλότοι να χάνουν ο ένας τον άλλον και να είναι σημαδεμένοι πάντοτε από πολλαπλάσια όπλα.
Ανώτατοι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας είπαν ότι μέσα από αυτή τη σωφροσύνη και την πυγμή που δείχνουν οι Έλληνες ιπτάμενοι περνά το μήνυμα όχι μόνο της αεροπορικής υπεροχής αλλά πως όσο και να επιδιώκει η Τουρκία να συμπιέσει το εύρος του Ελληνικού ουρανού, αυτό δεν μπορεί να το πετύχει.
«Εμείς πετάμε και θα συνεχίσουμε να πετάμε σ’ όποιο σημείο είναι Ελληνικό είτε κοντά είτε μακριά, είτε δυτικά είτε ανατολικά» αυτή ήταν μια από τις φράσεις Αξιωματικού.

Αλλά ακόμη και η απόφαση στα ανώτατα κλιμάκια είναι ότι δεν πρόκειται να δοθεί κανένα άλλο μήνυμα που να μπορεί ο αντίπαλος να το μεταφράσει διαφορετικά.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί και θα συνεχιστούν κανονικά δεν αλλάζουν σχεδιασμό επειδή η Τουρκία πιέζει ή παίζει ένα ακόμη εκβιαστικό χαρτί που στόχο έχει τη συρρίκνωση των πτήσεων της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε μικρότερο εύρος στον Εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας.
ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου