Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

"Σφαλιάρα" της ΕΚΤ στην Τουρκία: Aπέρριψε αίτημα για ανταλλαγή νομισμάτων


"Κρέμεται" από την Ουάσινγκτον η τουρκική οικονομία
 
Σύμφωνα με τον Γιάννη Κουτσομύτη, πολιτικό αναλυτή επί ευρωπαϊκών θεμάτων, η Τουρκία εισέπραξε μια μεγαλειώδη "σφαλιάρα" από την απόρριψη της Ε.Ε σε αίτημα της προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη σύναψη συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων. Έτσι η σωτηρία του Ερντογάν είναι στα χέρια του Τραμπ 100%.

Η Τουρκία θα χρειαστεί ισχυρή έγκριση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να έχει την ευκαιρία να λάβει τα απαιτούμενα κεφάλαια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να ενισχύσει τα οικονομικά της, σύμφωνα με πρώην μέλος της επιτροπής της Fed.

Υπάρχει σημαντική αντίσταση στην Ουάσινγκτον στην επέκταση των γραμμών ανταλλαγής δολαρίων, δήλωσε στο Reuters ο William Dudley, αντιπρόεδρος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής τράπεζας μεταξύ του 2009 και του 2018.

Η Τουρκία ζητά τη χρηματοδότηση με τη μορφή ανταλλαγής νομισμάτων από την Fed για να ενισχύσει τα αποθεματικά της κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Ωστόσο, παρά τη θερμή σχέση μεταξύ του Τραμπ και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι δεσμοί της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπονομεύονται από διαφορές πολιτικές για τη Συρία και την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει πυραύλους αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.

«Θα μπορούσατε να φανταστείτε την κυβέρνηση Τραμπ να κινείται με ισχυρό τρόπο που θα επηρέαζε τη σκέψη της Fed», δήλωσε ο Dudley.

«Χωρίς τη σταθερή παρέμβαση του Τραμπ, η Fed είναι απίθανο να δώσει τα μετρητά στην Άγκυρα λόγω οικονομικών προκλήσεων και ασταθών διπλωματικών σχέσεων», δήλωσε ο Ντάντλεϊ.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει χρησιμοποιήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματα ξένου νομίσματος που διέθετε για φέτος, για να βοηθήσει στην ενίσχυση της αξίας της λίρας, εν μέσω πανδημίας.

"Φαίνεται ότι οι λόγοι για τους οποίους απαιτείται το δάνειο από τις ΗΠΑ δεν ταιριάζει με τους δηλωμένους στόχους της Fed", δήλωσε ο Ντάντλι. «Είναι επίσης δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Fed θα υλοποιούσε πιστωτική γραμμή με μια χώρα που έχει ανώμαλες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ποτέ μη λες ποτέ, όλα είναι πιθανά», τόνισε ο ίδιος.

Τα καθαρά αποθέματα ξένου νομίσματος της Τουρκίας ανέρχονται σε λιγότερο από 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το τουρκικό νόμισμα έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των 7,269 ανά δολάριο την περασμένη εβδομάδα.

Εκτιμάται όμως ότι η σημερινή δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποστηρίξει την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνία (GNA), αποτελεί προοίμιο της στήριξης της Τουρκίας, μιας και η Λιβύη αφορά σχεδόν αποκλειστικά την Τουρκία και τα σχέδια της εκεί.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι δεν είναι δυνατόν να εξισωθούν GNA και LNA, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την Τρίπολη.

Ο Ερντογάν θα λάβει το δάνειο από τις ΗΠΑ και τη στήριξη στη Λιβύη, το θέμα όμως είναι το αν θα προλάβει να τα χαρεί και δεν τον ξηλώσουν οι δικοί του.

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου