Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ…«ΕΞΟΔΟ» ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ;;;


Η ιστορική εμπειρία δείχνει πως πολλές φόρες στο παρελθόν η Τουρκία θέλησε να εξάγει τα εσωτερικά της προβλήματα δημιουργώντας εξωτερικές κρίσεις, κυρίως προς την ελληνική πλευρά.
 
Το έργο το έχουμε δει πολλές φορές και κατάντησε ρουτίνα, μια ρουτίνα όμως που τελευταία μυρίζει μπαρούτι και απειλεί να τινάξει τα πάντα στο αέρα.

Είναι δεδομένο πως η τουρκική οικονομία έχει σοβαρότητα προβλήματα και βρίσκεται υπό καθεστώς κατάρρευσης . Η πτωτική της πορεία προϋπήρχε της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς επιχειρούσε με διαφορά κόλπα να δείξει μια άλλη εικόνα

Η τουρκική λίρα «βυθίζεται» και η ισοτιμία με το δολάριο είναι πλέον στο 7%. Παράλληλα, τετρακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, με αποτέλεσμα 2 εκατομμύρια άνθρωποι να χάσουν τη δουλειά τους. Αυτοί προστέθηκαν στους ήδη 4,5 εκατομμύρια ανέργους, εκτοξεύοντας το ποσοστό ανεργίας στο 30%. Όσο για την πηγή του τουρισμού, μάλλον στερεύει και αυτή, αφού λόγω της δραματικής εξάπλωσης της πανδημίας στην Τουρκία τα υψηλά έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να μειωθούν δραματικά.

Ακόμα λοιπόν κι αν ο Ερντογάν επιμένει να βλέπει τα πάντα μέσα από γεωπολιτική σκοπιά, γεγονός παραμένει ότι η κρίση δεν κρύβεται κάτω από το χαλί και είναι επίσης γεγονός ότι η τουρκική οικονομία «φλερτάρει» με τη χρεοκοπία.

Είναι χαρακτηριστικό πως παράλληλα με την κατακόρυφη πτώση της οικονομίας αυξάνεται η ανθελληνική ρητορική και οι τουρκικές προκλήσεις.

Έχουμε καθημερινές παραβιάσεις των θαλασσίων συνόρων και του FIR Αθηνών, οι παρενοχλήσεις ελικοπτέρων και αεροσκαφών που μεταφέρουν στελέχη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας μας, οι απίστευτες προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά η ανήθικη και απαράδεκτη απόπειρα εισβολής στον Έβρο με πολιορκητικό κριό πρόσφυγες και μετανάστες.

Από πολλούς , εκτιμάται ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να μηδενίσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό συσπειρώνοντας τον τουρκικό λαό με την τόνωση του εθνικού φρονήματος. Στην Αθήνα το γνωρίζουν καλά αυτό και τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία είναι έτοιμες να δώσουν και πάλι ηχηρές απαντήσεις στο καθεστώς Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση η ετοιμότητα και η αποφασιστικότητα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίες για την Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι πως μια πολιτική ηγεσία, όπως η ελληνική, έχει την πρόθεση να υπερασπίσει τα εθνικά δίκαια όταν έχει δείξει πως το μόνο που είναι ικανή είναι να εκτελεί εντολές έξωθεν.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου