Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Επτάνησα: 156 χρόνια από την ένωση με την μητέρα Ελλάδα


Φέτος συμπληρώνονται 156 χρόνια από την Ένωση της Επτανήσου με την Μητέρα Ελλάδα και από άκρη σε άκρη στα νησιά του Ιονίου πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις, με την 21η Μαΐου του 1864 να αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο για κάθε κάτοικο των νησιών. Λίγους μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα το Μάρτιο του 1864, υπογράφηκε συνθήκη ανάμεσα στις τρεις Δυνάμεις, Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία, με το ελληνικό βασίλειο και έτσι τα Επτάνησα πέρασαν οριστικά στην ελληνική κυριαρχία.
 
Ήταν η πρώτη επέκταση των συνόρων του Ελληνικού κράτους, περίπου τριάντα χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του. Μήνυμα από την έδρα την Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στους πολίτες των Ιονίων Νήσων έστειλε σήμερα η περιφερειάρχης, κ. Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, στο οποίο επισημαίνει ότι «για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Περιφερειακό Συμβούλιο η ελευθερία, η φιλοπατρία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η εθνική αξιοπρέπεια των εκπροσώπων των λαών της Επτανήσου αποτελούν μια μεγάλη παρακαταθήκη, όπως εκφράστηκαν στο ιστορικό ψήφισμα της Ιονίου Βουλής, που οδήγησε στην Ένωση με το νεοσύστατο ελληνικό κράτος».

Στην συνέχεια η κ. Κράτσα, αναφέρει ότι «με μεγάλη συγκίνηση και τιμή βρίσκομαι σήμερα σε αυτόν τον χώρο, τον ιερό για την ψυχή και την ιστορία των Επτανησίων. Εδώ σε αυτόν το χώρο, εκφράστηκαν με απαράμιλλη θέρμη και αποφασιστικότητα τα αισθήματα των εκπροσώπων των λαών της Επτανήσου για την ελευθερία, την φιλοπατρία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την εθνική αξιοπρέπεια, αυτά τα ιδανικά που ενέπνευσαν τον αγώνα των Επτανησίων κατά των ξένων προστάτιδων δυνάμεων.

Η Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων είναι νεοσύστατοι θεσμοί, αλλά έχουν μια σπουδαία παρακαταθήκη της πολιτικής ενότητας της Επτανήσου Πολιτείας και της Ιονίου Βουλής. Αυτή την ιστορική παρακαταθήκη, οφείλουμε να την τιμήσουμε και να την αναδείξουμε και να δεσμευθούμε για να υπηρετήσουμε ένα κοινό μέλλον με συνοχή, ανάπτυξη και ευημερία για όλους. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία του 1821 θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία», ανέφερε στο μήνυμά της η περιφερειάρχης.

Σήμερα τιμητική πτήση μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα Επτάνησα

Τιμητική πτήση πάνω από τα Επτάνησα θα πραγματοποίησαν μαχητικά αεροσκάφη για την σημερινή επέτειο της ενσωμάτωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα. Έτσι ζεύγος αεροσκαφών F-16 της 116 πτέρυγας Μάχης θα πραγματοποιήσουν διέλευση από Οθωνούς, Κέρκυρα, Παξούς, Λευκάδα, Ιθάκη, Αργοστόλι και Ζάκυνθο. Η πτητική δραστηριότητα ξεκίνησε στις 11 το πρωί και εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
DEFENCE POINT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου