Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Σοβαρά προβλήματα στον Τουρκικό στρατό αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο

Απόρρητο έγγραφο αποκαλύπτει ότι οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις αγωνίζονται να ενισχύσουν τις μαχητικές τους ικανότητες, ενώ δεν διαθέτουν επαρκές ανθρώπινο δυναμικό.

Η κύρια μαχητική δύναμη του Τουρκικού στρατού, οι χερσαίες δυνάμεις, σε περίπτωση πολέμου θα δυσκολεύονταν πολύ να βρουν ετοιμοπόλεμους στρατιώτες και απαραίτητο στρατιωτικό υλικό.

Το Nordic Monitor αποκαλύπτει απόρρητο Τουρκικό έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο οι στρατιωτικοί διοικητές ανησυχούσαν για την ικανότητα των χερσαίων δυνάμεων να ανταποκριθούν σε περίπτωση πολέμου και πρότειναν διορθωτικές κινήσεις.

Υπήρχε δυσκολία στην συγκρότηση ακόμη και μιας μηχανοκίνητης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας με ετοιμοπόλεμους στρατιώτες και κατάλληλα μέσα, αναφέρεται στο έγγραφο.

Στο έγγραφο γινόταν λόγος για αδυναμία ανάπτυξης επαρκών δυνάμεων σε μια περιορισμένη σύγκρουση με την Ελλάδα. Επίσης, προβλεπόταν ότι η αστάθεια στη Συρία και το Ιράκ θα συνεχιζόταν και ορισμένα στρατεύματα της Τουρκίας θα δεσμεύονταν για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην περιοχή. Επίσης αναφέρεται ότι το ΝΑΤΟ ίσως απαιτήσει να χρησιμοποιηθούν στρατεύματα για τη συγκράτηση της Ρωσικής απειλής, ενώ πολλά στρατεύματα θα απαιτηθούν για την εκπαίδευση στρατιωτών σε ξένες χώρες.

Στο μέλλον αναμένεται να απαιτηθεί η αύξηση των χερσαίων δυνάμεων, οι οποίες θα πρέπει να μπορούν να κινητοποιηθούν έχοντας εκσυγχρονισθεί ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους.

Στο έγγραφο τονίζεται η έλλειψη εξελιγμένων στρατιωτικών συστημάτων, όπως πύραυλοι αντιαεροπορικής άμυνας, (σ.σ. προφανώς γι’ αυτό αγοράστηκαν οι S-400), κατευθυνόμενα όπλα και πύραυλοι κρουζ μεγάλου βεληνεκούς (σ.σ. οι οποίοι πλέον κατασκευάζονται στην Τουρκία). Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στην έλλειψη ικανού ανθρώπινου δυναμικού.

Οι στρατεύσιμοι αδυνατούν να εκπληρώσουν τα υψηλά στάνταρτ που απαιτούνται στις Τουρκικές χερσαίες δυνάμεις, ενώ δεν προβλέπεται σύντομα να μπορέσει να αντιστραφεί αυτό το πρόβλημα, αναφέρεται στην έκθεση. Η μειωμένη στρατιωτική θητεία, που αποτέλεσε πολιτική και όχι στρατιωτική επιλογή και η πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών έχει χειροτερέψει τη μαχητική ικανότητα των Τουρκικών χερσαίων δυνάμεων.

Σημαντικό τμήμα των χερσαίων δυνάμεων απασχολείται με την φύλαξη των συνόρων και στη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υποστηρίζεται στο έγγραφο και προτείνεται η φύλαξη των συνόρων να περάσει στην αστυνομία και τη στρατοχωροφυλακή, ώστε να απελευθερωθούν στρατιωτικές δυνάμεις.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η αναδιάρθρωση των χερσαίων δυνάμεων που ξεκίνησε πριν 10 χρόνια (σ.σ. εννοεί το 2005), ουσιαστικά απέτυχε.

Στην έκθεση προτείνεται η αναμόρφωση των 35 ταξιαρχιών που έχουν οι Χερσαίες Δυνάμεις, εκτός από αυτής που σταθμεύει στην κατεχόμενη Κύπρο. Σύμφωνα με την πρόταση, 15 από αυτές τις ταξιαρχίες – πέντε ταξιαρχίες καταδρομέων, τέσσερις ελαφριές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες και έξι τεθωρακισμένες μηχανοκίνητες ταξιαρχίες – θα αναμορφωθούν ώστε να είναι έτοιμες για μάχη στο υψηλότερο επίπεδο και θα αποτελούνται εξ ολοκλήρου από επαγγελματίες στρατιώτες. Οι ταξιαρχίες καταδρομών που σταθμεύουν στις περιοχές Bolu, Kayseri, Tunceli, Siirt και Hakkari επιλέχθηκαν έχουν μπει στο στόχαστρο.

Ακόμη 15 ταξιαρχίες –τέσσερις μηχανοκίνητες και 11 τεθωρακισμένες– θα πρέπει να έχουν την ικανότητα να είναι έτοιμες για πόλεμο εντός ενός έως τριών μηνών και θα επανδρώνονται από στρατεύσιμους με επικεφαλής επαγγελματίες στρατιώτες. Οι υπόλοιπες ταξιαρχίες – πέντε μονάδες – θα αναδιαρθρωθούν ώστε να είναι ταξιαρχίες που θα είναι έτοιμες για μάχη εντός τριών έως έξι μηνών και θα επανδρώνονται και από στρατεύσιμους.

Οι ταξιαρχίες κινητοποίησης θα χρησιμεύσουν ως κόμβοι εκπαίδευσης για ξένους στρατιώτες και θα βοηθήσουν στη δημιουργία ή την αναδιάρθρωση στρατών για χώρες όπως η Σομαλία και η Λιβύη που έχουν ζητήσει βοήθεια από την Τουρκία. Στην έκθεση εκτιμάται ότι περισσότερες χώρες θα ζητήσουν παρόμοια βοήθεια από την Τουρκία στο μέλλον, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις Χερσαίες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ιδέα του μικρότερου αλλά πιο αποτελεσματικού στρατού αποτελούμενου από επαγγελματίες δεν λειτούργησε με τον τρόπο που αναμενόταν. Αντίθετα, το ανθρώπινο δυναμικό μειώθηκε χωρίς να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των Χερσαίων Δυνάμεων.

Στο έγγραφο δεν υπάρχει ημερομηνία, αλλά πιστεύεται πως συντάχθηκε το 2015, καθώς γίνεται αναφορά στο επερχόμενο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο του 2015.

Το πόσες από τις προτεινόμενες αλλαγές πραγματοποιήθηκαν δεν είναι γνωστό, αλλά στο έγγραφο αποκαλύπτεται ο τρόπος σκέψης των Χερσαίων Δυνάμεων, στις οποίες άρχισαν να γίνονται αλλαγές και να γίνονται επαγγελματικές από τη δεκαετία του 1990.

Ορισμένες από τις προβλέψεις για την προοπτική ασφάλειας που περιγράφονται στην έκθεση πραγματοποιήθηκαν. Ο Τουρκικός στρατός αναπτύχθηκε στη Συρία για να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας και επέκτεινε την παρουσία του στο Ιράκ, ενώ έλαβε χώρα περιορισμένη στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και στον Καύκασο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας.

Το πόσο επηρεάζονται οι Ελληνικοί αμυντικοί σχεδιασμοί από τις αλλαγές των Τουρκικών δυνάμεων, οι οποίες θα πρέπει να είναι πλέον ετοιμοπόλεμες, δεν είναι γνωστό. Ας ελπίσουμε πως και αυτή τη φορά, οι Τούρκοι δεν θα έκαναν τόσο καλή δουλειά, όσο θα ήθελαν να έχουν κάνει.

Cosmostatus


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου