Εθνική γιορτή στη Βουλγαρία υπάρχει εδώ και 32 χρόνια – μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος- και αυτή είναι για την Ημέρα της Απελευθέρωσης της Βουλγαρίας από τον Οθωμανικό ζυγό ή σύμφωνα με άλλους, της Μεγάλης Βουλγαρίας της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου της 3ης Μαρτίου του 1878, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον ιστορικό Πέτκο Πέτκοφ, η 3η Μαρτίου πρέπει να καταργηθεί και να γιορτάζεται ως εθνική γιορτή η 24η Μαΐου, Ημέρα της Βουλγαρικής Παιδείας και Πολιτισμού και της Σλαβικής Γραφής που ένωσε όλους τους Βουλγάρους.
Ωστόσο, τρεις κορυφαίοι ιστορικοί προτείνουν η Βουλγαρία να μην γιορτάζει καμία εθνική γιορτή για τα επόμενα 10 χρόνια, παρά μόνο της επίσημες αργίες στο ημερολόγιο.
«Έτσι θα γίνει κατανοητό ποια ημερομηνία τιμάται περισσότερο. Η πρόταση έγινε από τους γνωστούς επιστήμονες της Ιστορικής σχολής του Πανεπιστημίου Βέλικο Τάρνοβο, Καθ. Πέτκο Πετκόφ, καθ. Μίλκο Παλανγκούρσκι και καθ. Πλάμεν Παβλόφ.
Οι τρεις τους ανακοίνωσαν την ιδέα τους σε ειδική συνέντευξη Τύπου, αναφέρει το borbabg.com.
Θα συζητήσουν το θέμα σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Βέλικο Τάρνοβο, το οποίο θα συγκεντρώσει κορυφαίους ιστορικούς από όλη τη χώρα. Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, θα συζητηθεί το βουλγαρικό ημερολόγιο των εορτών και οι δυνατότητες δημιουργίας ενός ενιαίου συστήματος για τη σηματοδότηση των σημαντικών ημερών της βουλγαρικής ιστορίας.
Η Βουλγαρία πάνω από ένα αιώνα δεν είχε εθνική γιορτή
«Από το 1878 έως το 1990 το βουλγαρικό κράτος δεν είχε εθνική εορτή. Υπάρχουν αρκετές επίσημες και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές το βάρος μεταφέρεται σε κάποιες από αυτές.
Ήταν 9 Σεπτεμβρίου και πριν από αυτή 19 Φεβρουαρίου. Επομένως, δεν είναι μεγάλο πρόβλημα αν βρεθεί ένας γενναίος πολιτικός να το κάνει να συμβεί όπως ήταν κάποτε.
Ας μείνουν μόνο επίσημες αργίες και σε 10 χρόνια να δει ο κόσμος ποιον τιμά περισσότερο.
Και αν σε 10 χρόνια υπάρχει φιλοδοξία να γίνει εθνική εορτή, γιατί δεν νομίζω ότι είναι υποχρεωτικό, είμαι σίγουρος ότι θα είναι 24 Μαΐου. Αλλά για να δούμε», δήλωσε ο καθηγητής Πέτκοφ.
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου