Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Γαλλία: "Χαστούκι" στην Τουρκία - "Η συμφωνία με τη Λιβύη είναι παράνομη"

Η θέση του Παρισιού για το "μνημόνιο κατανόησης" που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη είναι ότι "παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη", όπως ανακοίνωσε το γαλλικό ΥΠΕΞ.

"Το μνημόνιο αυτό παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη", επανέλαβε η εκπρόσωπος του Γαλλικού Υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών υποθέσεων Αν-Κλερ Λεζάντρ.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, η εκπρόσωπος του Γαλλικού Υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών υποθέσεων, Αν-Κλερ Λεζάντρ (Anne-Claire Legendre), έκανε την ακόλουθη δήλωση για το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης:

"Η Γαλλία λαμβάνει υπό σημείωση αυτές τις αυτές τις πληροφορίες. Όπως δήλωσαν άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η θέση μας σχετικά με το Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράφηκε το 2019 μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης παραμένει αμετάβλητη. Το μνημόνιο αυτό  παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2019 εκφράστηκε ξεκάθαρα για αυτό το θέμα".

Υπενθυμίζεται πως το μισό υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν έκανε "απόβαση" στην Τρίπολη της Λιβύης για να υπογράφει νέο Μνημόνιο Συνεργασίας για έρευνες και γεωτρήσεις. Η Αθήνα βρίσκεται επί ποδός και ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία θα υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα. Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, με τον οποίο συζήτησαν, όπως σημείωσε σε ανάρτησή του, "τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη". Ακολούθως ο κ. Δένδιας συμμετείχε στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ, μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου τέθηκε το ζήτημα των κινήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη. 

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα και η Γαλλία ενδέχεται να αντιταχθούν στις νέες συμφωνίες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι "τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε συμφωνίες, που έχουν υπογραφεί μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών".

Σαφή θέση πήραν πάντως και οι ΗΠΑ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα αναφορικά με το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης για τους υδρογονάνθρακες. "Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αντίστοιχη θέση τηρεί η ΕΕ αλλά και η Αίγυπτος. Από τη δική του μεριά, ο προέδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και η αρμόδια  Επιτροπή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, σε μακροσκελή ανακοίνωσή τους τόνισαν ότι η θητεία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας έχει λήξει και δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

Χρήστος Δεμέτης - 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου